Після важкого поранення Федір Самбурський не тільки повернувся до активного життя, а й варить каву, подає коктейлі та веде власну справу в новому закладі на Київщині
У кавʼярні BARCIG в Ірпені бариста з біонічним протезом щодня зустрічає гостей щирою посмішкою. Власником нового закладу, який самостійно готує каву, є Федір Самбурський - сапер 36-ї бригади морської піхоти, що після вибуху ворожого дрона пережив десятки операцій. Нині стала у пригоді його довоєнна освіта - кондитер-технолог.
Після важкого поранення на Херсонщині, внаслідок якого ветеран втратив руку і ногу, він повернувся до активного життя. Як розповів Федір в інтерв’ю виданню “Східний Варіант”, все почалося з візиту до центру протезування: ветеран шукав, де відновити рух пальців на правій руці. А знайшов команду однодумців, з якою вже за місяць відкрив інклюзивну кавʼярню Tytanovi.
Перший заклад працював у форматі острівної кавʼярні в ТРЦ Respublika. Там готували каву з зерен київської ростерії, подавали десерти від кондитерки Ірини - одногрупниці Федора і продавали креативні пряники-титанчики. Їх виготовляли під замовлення у вигляді протезованого героя з мультфільму “Шрек” як символ того, що життя триває попри все. Заклад став не лише кавʼярнею, а й майданчиком для благодійних подій: концерти, розіграші, акції дозволили за перший місяць зібрати 14 млн грн на протезування для військових.
Нині ж Федір запустив вже повністю власний заклад у житловому районі Ірпеня - кавʼярню під назвою BARCIG. Тут він працює сам за барною стійкою: готує еспресо, капучино, авторські коктейлі, виносить десерти й зустрічає гостей. На лівій руці - біонічний протез від українського виробника, який реагує на напругу мʼязів і має кілька режимів хвату. Він допомагає Федору не тільки в роботі, а й у повсякденному житті.
“Тицяю я краще правою рукою, а якщо захопити щось, взяти, збити молоко під час приготування кави, то це мені допомагає ліва. У побуті теж допомагає: приготування їжі, прибирання, щось потримати. Якщо дуже інтенсивно ним працювати, то вистачає на добу, якщо не дуже - то на дві, а потім треба заряджати”, - розповів Федір.
Інтерʼєр кавʼярні простий і затишний. Серед елементів декору - мініатюрна стела Донецької області та сіль із Соледару. За словами ветерана, більшість гостей просто заходять за кавою, але іноді дякують за службу чи щиро цікавляться його справами.
Окрім кавʼярні, ветеран допомагає облаштовувати реабілітаційний центр у Пущі-Водиці, який буде максимально інклюзивним. А ще працює над створенням цифрової платформи для військовослужбовців з інвалідністю. Мріє, аби на одному майданчику була й юридична допомога, і маркетплейс, і вся необхідна інформацією для тих, хто зіткнувся з новою реальністю після війни.
Інформатор розповідав, як колишній штурмовик, який пройшов війну, ампутації й реабілітацію в США, реалізував давню мрію свого життя. У липні 2025 року в Білій Церкві на вулиці Шевченка, 73/36 відкрилася піцерія “У Гонсалеса”. Її засновник - Валерій Кучеренко, ветеран і захисник України, який пройшов шлях від штурмів на Луганщині до важкої реабілітації в США. У мирному закладі - військова тематика: піци названі “Сирне ППО”, “Пекучий РПГ-оні”, “Командирська М’ясна” і фірмова - “Гонсалес на зв’язку”.
Також ми розповідали, що у Києві знесуть ресторан "Хінкальня Кувшин" (або "Тандир", заклад змінював назву декілька разів), що судиться за право стояти на заповідних землях Голосіївського парку вже не перший рік. Його власником є колишній керівник Святошинського відділення міліції Києва Анатолій Миколаєць, а схема, за якою "узаконили" майно, включає в себе отримання рішення суду з містечка на Луганщині, яке вже впродовж понад 10 років перебуває під російською окупацією.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.