У столичних ресторанах і кав'ярнях наразі немає нестачі фахівців через від'їзд за кордон молоді віком від 18 до 22 років, каже Ольга Насонова, керівниця компанії "Ресторанний консалтинг"
У столичних ресторанаї немає й не буде кадрової кризи через від'їзд за кордон молодих чоловіків віком від 18 до 22 років. Відповідна постанова, прийнята урядом у серпні 2025 року, вплинула на ринок праці, але не так суттєво, ніж можна було б припустити: по-перше, у інших вікових категоріях є ще чимало персоналу. По-друге, молоді кияни не так і активно від'їжджають до європейських країн.
Про це розповіла ресторанний консультант, керівниця компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова у коментарі німецькому медіа Deutsche Welle. У публікації зазначається, що рішення уряду про дозвіл виїжджати за кордон молоді віком від 18 до 22 років справила вплив на ринок праці в Україні та у Києві зокрема, у тому числі, у ресторанному бізнесі. Так, керуючий мережі книгарень-кав'ярень "Сенс" Артур Козлов поскаржився, що у першу ж добу після відкриття кордонів для молоді його бізнес втратив чотирьох кадрів. Але тенденція не стала тривалою.
"У Києві, Дніпрі, Одесі дуже небагато хлопців такого віку, що були персоналом ресторанів, дійсно, поїхали. Це може бути від 10 до 20% максимум. Я, наприклад, із 10 кухарів такого віку знаю лише одного киянина, який поїхав. А на Західній Україні - зовсім інша ситуація, там поїхало майже 30% персоналу такого віку", - розповіла виданню Ольга Насонова, ресторанний консультант, керівниця компанії "Ресторанний консалтинг".
На Заході країни, каже Насонова, ситуація дещо інакша - там ресторанний бізнес постраждав сильніше через те, що слідом за хлопцями у віці 18-22 роки з України виїхали ще й їхні дівчата. Тенденцію підтверджують ресторатори: Альона Мармазіна, виконавча директорка гастрохолдингу "Інакші" (заклад "100 років тому вперед") каже, що у Києві в команді закладу працюють дещо старші робітники. А от у Полтаві декілька кухарів планують виїздити за кордон саме через урядову постанову.
"Там ми вже відкрили вакансії, щоб трошки підстрахуватися, ми до цього готуємося. У львівському закладі в нас також майже ніхто не виїхав - єдине, що їдуть дівчата-офіціантки за своїми хлопцями, яким 18-22", - зауважила Мармазіна.
Нагадаємо, днями Інформатор писав, що київська ресторанна мапа швидко рідшає - з ринку йдуть навіть ті, хто працював роками, мав свою аудиторію, репутацію та ім’я. І якщо у 2024-му столиця втратила 120 ресторанів і кафе, підсумки 2025-го можуть бути більш сумними. Нова хвиля закриттів з більш болючими втратами прогнозується вже восени, і до кінця року з ринку можуть піти 20% нині існуючих закладів.
А ще у 2023 році ми розповідали, що Ольга Насонова прогнозувала загрозу для ресторанного бізнесу через законопроєкт про мобілізацію. Тоді вона казала, що на ринку можуть залишитись лише соціальні їдальні та суто жіночі кав'ярні. А от пивні ресторани та бари відчуватимуть великий тиск.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.