У Києві закривається бістро Am - останні дні пиріжкової третьої хвилі

Один із найатмосферніших гастропроєктів центру столиці завершує роботу - віконце з млинцями працюватиме до кінця жовтня

ресторан стрітфуд пиріжки закриття
Власним оригінальним стрітфудом закладу були пиріжки з незвичайними начинками, де "головною зіркою" була яловичина з чедером

У Чеховському провулку в Києві закривається бістро “Am” з особливим стрітфудом, смачними пиріжками та млинцями та авторськими коктейлями. Місце, народжувалося як “вікно з пиріжками”, а згодом стало бістро із власною філософією, відвідувачі цінили за душевність та незвичний формат. Нині команда прощається з гостями і дякує за “частину історії”.

Бістро Am на Чеховському провулку, засноване шефом Олександром Ткачуком, бар-шефом Андрієм Петрусем і дизайнеркою Кариною Громовою, оголосило про завершення роботи, повідомив Village. До кінця жовтня ще можна встигнути пригоститися фірмовими млинцями, які тут подають з яловичиною та чеддером, лисичками та трьома сирами, маком та вишнею. Але працює вже тільки віконце для заказів.

Формат Am був незвичним для Києва: команда називала проєкт “пиріжковою третьої хвилі”, де стрітфуд подавався з душею, увагою до деталей і повагою до українського продукту. Бістро пропонувало пиріжки з капустою й копченою грудинкою, яловичиною і чедером, крем-чизом і родзинками - і називало їх своїм “суперфудом”. У меню також були перець, фарширований ягням, ску́мбрія з гратеном і шавлією, накладанець з оселедцем, печена картопля з кав’яром щуки і бар з авторськими коктейлями — Peach Daiquiri, Beet Smash, Sex and the Kyiv.

Філософія закладу трималася на чотирьох цінностях — sincerity, soulfood, cheers, yearning. Тобто щирість у спілкуванні з гостями, без пафосу й шаблонів, знайомі, прості страви, бар як ритуал, а не просто про алкоголь. А ще ностальгія - спроба зберегти теплі відчуття дитинства й знайомих смаків у сучасному форматі. Кухня Am базувалася на локальних продуктах і чесних рецептах - без фабричних соусів і “модних трюків”. 

Проєкт проіснував трохи менше року, і за цей час встиг стати для багатьох киян особливим місцем. У коментарях до допису про закриття десятки гостей дякують команді за тепло, атмосферу й “їжу з душею”. “Це було одне з найзатишніших місць у центрі”, -  пишуть відвідувачі. Інші зізнаються, що «Am» став їхньою гастро-терапією під час важких днів.

За словами співвласниці Карини Громової у коментарі для The Village, рішення про закриття стало наслідком кількох факторів: завершення сезону й зміни погоди, закриття літнього майданчика, відключень світла й води, а також дозволу на виїзд чоловікам 18–22 років. Це все створило ризик касового розриву. Власники вирішили не доінвестовувати у проєкт і не шукати нового інвестора.

Заклад виставлено на терміновий продаж: Am повністю готовий до передачі новому власнику - від техніки до предметів сервірування. Торговельну марку Am нинішні власники готові передати окремо, можливо, для створення мережі кавʼярень із млинцями та кавою. 

У Києві масово продають ресторани на території ЖК

Як повідомляв Інформатор, у найновішій хвилі продажів помітна ресторанна тенденція - заклади продають у межах закритих ЖК. Це стильні локації з ремонтом, обладнанням і навіть прибутком, але вони не витримують навантаження і змін на ринку. Часто проблема криється в самій специфіці таких районів: у двори дорогих житлових комплексів майже не заходять сторонні, а мешканцям, зокрема, й заможним, рідко хочеться вечеряти щоразу в одному й тому ж місці. Навіть авторські проєкти з цікавою концепцією змушені йти з ринку, якщо не забезпечують постійний приплив нових клієнтів або не встигають адаптуватися.

Також ми писали, що у Дніпровському районі Києва днями запрацювала незвична кав’ярня, в якій можна провести час у компанії міні-пігів. Заклад позиціонує себе як перше в Україні "Piggy Cafe", а формат "кави з поросятами" швидко став вірусним у TikTok і Telegram. Проте така концепція викликала неоднозначну реакцію - зоозахисники заявили про експлуатацію тварин, а в соцмережах спалахнула дискусія.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити