Таки дотисли: інвестор-англієць продає Готель 21 і ресторан на Подолі, за які з ним судилися прокурори

Правоохоронці подали до суду на британського підприємця влітку 2025 року, аби змусити того заключити охоронний договір на будівлю, якій вже виповнилося майже 185 років

Готель Номер 21 ресторан The Kitchen вул. Сагайдачного
Власник, англієць Роберт Макніл, вирішив позбутися нерухомості, аби не заходити у судову тяганину

На Подолі у Києві виставлений на продаж ресторан The Kitchen та Готель 21 (також відомий як Number 21, чи в минулому Імпреза). Саме про нього писав Інформатор у серпні 2025 року: прокурори почали вимагати від власника історичної будівлі укласти на неї охоронний договір у судовому порядку. Нині за споруду, зведену у 1841 році зодчим Людвігом Станзані, просять 3,6 млн доларів.

Оголошення про продаж готеля й ресторану, що розташовані у історичній будівлі на вул. Сагайдачного у Києві, виставлене на одному з профільних майданчиків. Споруда відома також, як "Житловий будинок з крамницями", а власником готеля є британський підданий, що починав бізнес у Києві ще в буремні 1990-ті, Роберт Макніл (він є також засновником компанії Pulse International, її спеціальністю є управління продажами та маркетинг).

Готель оздоблений у стилі "лофт" і має чималий номерний фонд, як для закладу у історичному центрі Києва
Готель оздоблений у стилі "лофт" і має чималий номерний фонд, як для закладу у історичному центрі Києва

"Готель розташований за 150 метрів від ст.м. "Поштова площа", у 0,8 км від Літературно-меморіального музею Михайла Булгакова і за 2,1 км від Парку ім. Шевченка. Гості можуть поснідати у ресторані. А деякі номери готелю укомплектовані мініхолодильниками й телевізорами з супутниковими каналами", - йдеться у оголошенні.

Готель Number 21 та ресторан The Kitchen продають, саме як діючі бізнеси. Ціна, що її бажає отримати власник, складає 3,6 млн доларів. Заклади розташовані у історичному будинку-пам'ятці, що був зведений 1841 року відомим київським архітектором Людвігом Станзані на території колишньої міської садиби на Подолі. Це італійський зодчий, що жив і працював у Російській імперії. З 1833 до 1848 року працював київським міським архітектором, його "перу" належать будівля Олександрівського костелу, садиби Федора Коробки, Балабух та будинок Сулими.

Стильно оздоблений також ресторан The Kitchen - він розташований просто поряд з готелем і є частиною єдиного комплексу
Стильно оздоблений також ресторан The Kitchen - він розташований просто поряд з готелем і є частиною єдиного комплексу

Про будинок також відомо, що у 1870-х роках дві окремі будівлі на вул. Сагайдачного об’єднали в один архітектурний ансамбль у стилі пізнього класицизму. Будинок відігравав важливу роль у торговому житті Подолу, в ньому розміщувалися крамниці, зокрема з продажу одягу, капелюхів і годинників. З 90-х років в цьому будинку розміщуються готелі: спочатку це був Impresa, нині - готель Number 21 на 19 номерів.

Власником бізнесу є Роберт Макніл, британець, який ще на початку 1990-х заснував у Києві компанію Pulse International (управління продажами та маркетинг). Відомо, що готель та ресторан управляються готельним оператором DBI, або DB International, що пропонує рішення у сфері готельного менеджменту власникам малих і середніх закладів в Україні та інших країнах Східної Європи. А у серпні 2025-го стало відомо, що прокуратура Києва почала в судовому порядку вимагати від власника історичної будівлі укласти на неї охоронний договір.

"Під ніж" пішли ресторани, що розташовані на закритих територіях ЖК: у чому їхня проблема

Нагадаємо, нещодавно Інформатор писав про те, що у Києві масово продають ресторани на території ЖК. Закритість житлових комплексів і падіння трафіку змушують власників закривати заклади навіть із прибутком та репутацією. Часто проблема ховається у самій специфіці таких районів: у двори дорогих житлових комплексів майже не заходять сторонні, а мешканцям, зокрема, й заможним, рідко хочеться вечеряти щоразу в одному й тому ж місці.

А ще, ми розповідали, що у середмісті Києва, на вул. Липській виставлено в оренду приміщення, яке раніше займав монобар-ресторан Rezept. Він працював тут з жовтня 2020-го, а за головну "фішку" мав власний алкоголь та авторські коктейлі. Щоправда, повноцінним рестораном закладу не дозволяв стати надмалий метраж - площа головного приміщення складала лише 35 кв.м.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити