Заклад із хінкалі, чахохбілі та вином поруч із Кабміном та Верховною Радою шукає нового господаря попри популярність і стабільний потік клієнтів
Навіть найбільш безпрограшна гастрономічна формула як-от грузинська кухня в урядовому кварталі нині не дає гарантій на довге життя. Одна з нових тенденцій сьогодення - занепад у столиці “чоловічих” форматів закладів: із великими порціями, м’ясом і вином. Наразі в Києвіпродають ресторан, розташований за лічені метри від Верховної Ради, Кабміну та Офісу президента.
На Інститутській, 25 виставили на продаж ресторан “Іверія”, який працює тут трохи більше двох років - з серпня 2023-го. Заклад пропонує класичні страви грузинської кухні: хачапурі, хінкалі, чашушулі, чанахі, курча табака, а також домашнє вино та лимонади власного виробництва. У меню - і овочеві рагу, і м’ясо з мангалу, і традиційні супи: харчо, чіхіртма, проте є крем-суп з гарбуза та український борщ, адже заклад позиціонує себе як “грузинський з українською душею”.
Проте всі ці переваги не вберегли від рішення про продаж. Як йдеться в оголошенні, розміщенному на профільному сайт з продажу нерухомості, причина появи ресторану тут - особистий переїзд власника. Заклад не зачиняється, натомість пропонується як готовий бізнес із персоналом, обладнанням, рецептурами та сформованою клієнтською базою. Ціна становить12 тисяч доларів, площа приміщення складає 88 кв м. Ресторан має дві зали, затишну атмосферу й літню терасу, а сам простір орендований.
Особливо примітна локація закладу, адже це урядовий квартал, між двома готелями: “Київ” і “Національний”. Тут щодня проходять сотні офісних працівників та держслужбовців, серед яких чимало постійних клієнтів закладу. Втім, від кризи не рятує ані концентрація платоспроможних клієнтів, ані вигідне місце розташування.
Нагадаємо, навесні керівниця компанії "Ресторанний консалтинг" Ольга Насонова вже попереджала: у Києві занепадають “чоловічі” гастроформати. Основними відвідувачами стали жінки, і це вплинуло на ринок: замість пабів і м’ясних ресторанів зʼявляються пекарні, бістро й заклади з легкою кухнею. Грузинські ресторани теж потрапили під цю хвилю, попри універсальну привабливість.
Водночас ресторан “Івері” зібрав чимало схвальних відгуків у соцмережах: гості відзначають смачну їжу, привітний сервіс і помірні ціни, особливо з огляду на розташування. Наприклад, аджапсандалі тут коштує 240 грн, курча табака - 390 грн, чашушулі- 345 грн, хінкалі - від 40 до 45 грн за штуку, солянка - 225 грн, шашлик зі свинини - 390 грн, порція з двох чебуреків - 155 грн. Як для урядового кварталу, то досить демократично, і більше схоже на ціновий рівень середньої міської кав’ярні. Чи залишиться тут грузинська кухня, вже залежатиме від нового власника, але шанс зберегти заклад, який уже має свою публіку, наразі ще є.
Як повідомляв Інформатор, у найновішій хвилі продажів помітна ресторанна тенденція - заклади продають у межах закритих ЖК. Це стильні локації з ремонтом, обладнанням і навіть прибутком, але вони не витримують навантаження і змін на ринку. Часто проблема криється в самій специфіці таких районів: у двори дорогих житлових комплексів майже не заходять сторонні, а мешканцям, зокрема, й заможним, рідко хочеться вечеряти щоразу в одному й тому ж місці. Навіть авторські проєкти з цікавою концепцією змушені йти з ринку, якщо не забезпечують постійний приплив нових клієнтів або не встигають адаптуватися.
Також ми писали, що у Дніпровському районі Києва днями запрацювала незвична кав’ярня, в якій можна провести час у компанії міні-пігів. Заклад позиціонує себе як перше в Україні "Piggy Cafe", а формат "кави з поросятами" швидко став вірусним у TikTok і Telegram. Проте така концепція викликала неоднозначну реакцію - зоозахисники заявили про експлуатацію тварин, а в соцмережах спалахнула дискусія.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.