До гастрономічного проєкту "Бессарабка. Ринок їжі" долучилися "Міністерство десертів", Himalaya, "Буффаліно", Burger Farm, "Жаровня" й "Татарка"
У гастрономічний проєкт "Бессарабка. Ринок їжі" вклали приблизно 3,5 млн доларів, з яких більше половини - кредит. І поки реконструкція ринку у середмісті Києва викликає запеклі суперечки, "резиденти" готуються до відкриття. Вже відомі й назви закладів, що працюватимуть на фуд-корті Бессарабського ринку, це, зокрема, Himalaya, Буффаліно, Міністерство десертів і "Жаровня".
Про деталі проєкту розповіла його керуюча, Наталія Джулай, у інтерв'ю медіа "Реве та стогне ресторатор". Вона зауважила: на "Бессарабка. Ринок їжі" працюватимуть "Міністерство десертів", Himalaya, "Буффаліно", Burger Farm, "Жаровня", "Татарка" та інші заклади. А головний принципом концепції - "не штовхатися ліктями": формати й меню учасників не мають дублюватися.
"Ми формуємо фудхол так, щоб кожен корнер займав свою унікальну нішу й доповнював загальну картину. У випадку вільних місць під ресторанні формати, ми аналізуємо, які кухні органічно впишуться в існуючий набір. Це може бути французька, паназійська, китайська чи інша кухня, яка ще не представлена серед резидентів", - зауважила Джулай.
Усі договори з резидентами уклали строком на один рік. Орієнтовний обсяг інвестицій у модернізацію становить близько 150 млн грн (приблизно 3,5 млн доларів на момент розрахунків). Більше половини суми залучили у вигляді кредиту, решта - власні кошти учасників проєкту, каже керуюча.
Деякі рішення, за словами Джулай, розробили з урахуванням інклюзії: це санвузол на першому поверсі, входи (там встановлять реверсні двері, зручні для відвіувачів на колісних кріслах) та навіть посуд. Його придбали у виробника !FEST, і він є зручним для ветеранів, людей з ампутаціями й після інсультів.
А от дату відкриття дещо прострочили: як каже Джулай, "перезапуск" Бессарабки логічно було б провести ще у вересні. І цього давно вже вимагали продавці з "продуктової" частини ринку: вони, каже керуюча, втрачали доходи через вимушений простій. Але вирішено було робити ремонт і облаштування фуд-кортів "на совість".
"Потрібно було зібрати резидентів, облаштувати торгові місця, підготуватись. Частину робіт довелось переносити. В ідеалі відкриття потрібно було робити у вересні, але для нас важливіше зробити все якісно, а не поспіхом", - зазначила Джулай.
Також керуюча додала: у кожного з ресторанів, що відкриються на Бессарабці, є власна база з відвідувачів, яких ті "приведуть" за собою. У торговців також є свої постійні покупці. Загалом до Бессарабки прикута увага містян, але додатково будуть активно використовувати маркетингові інструменти.
Нагадаємо, днями Інформатор писав, що думки киян щодо оновлення Бессарабського ринку у середмісті розділилися. Одні "хейтять" оновлення історичної будівлі, вважаючи її зразком бездушної урбаністики, інші - підтримують зміни, як шанс врятувати пам'ятку історії від занепаду.
А про те, що оновлення Бессарабського ринку добігає завершення, ми розповіли на початку грудня 2025-го. Історичний ринок у центрі Києва зберігає свою продовольчу функцію, а поруч із мʼясом і соліннями зʼявиться фудхол сучасного формату.
Своєю чергою, про те, що в будівлі Бессарабського ринку почалися будівельні роботи, ми писали ще 5 серпня 2024 року. У центрі торгівельної зали тоді лежали купи будівельного сміття. Пам'яткоохоронці тоді забили на сполох, зазначивши, що будівля ринку не мала б бути реконструйована: на це просто не було дозволів. Втім, зрештою з'ясувалося, що роботи все ж проводили санкціоновано.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.