Пластиковий аквапарк чи кінець совка: Київ пересварився через оновлення Бессарабського ринку

Світлини нового вигляду найстарішої торговельної локації столиці спричинили справжній вибух : одні побачили зразок бездушної урбаністики та знищення духовності, інші - шанс врятувати пам’ятку історії від занепаду

ресторани Києва Бессарабський ринок їжа
Відкриття оновленої Бессарабки обіцяє стати не просто подією, а моментом істини й відповіддю на питання, хто у нинішніх суперечках правий

На Бессарабці ще, напевно, пахне будматеріалами, а дискусія довкола її оновлення вже третій день кипить, як на справжньому центральному базарі. Реновація ринку майже завершена, і вже днями кияни на власні очі побачать, чи дійсно гастропроєкт “Ринок їжі” зберіг автентичну функцію Бессарабки, чи повернуться туди знайомі продавці,  і чи вже “все пропало”, або щось таки залишилося? А поки містяни розділилися на хейтерів оновлення історичного ринку й тих, хто підтримує зміни.

У центрі Києва на фінальній стадії - відкриття великого гастропроєкту “Бессарабка. Ринок їжі”, що розмістився всередині історичної будівлі Бессарабського ринку. За словами організаторів, фудкорт не замінить традиційний базар, а лише впорядкує те, що вже десятиліттями існувало в змішаному форматі: готова їжа, перекуси, кава. У приміщенні облаштували 17 фудкорнерів, сцену, центральний бар і зони для відпочинку на майже 400 посадкових місць.

Конструкції, як зазначають автори проєкту, встановлені в межах наданих у користування торгових площ, без втручання в архітектурні елементи. Щоб зберегти пам’ятку, жодних свердлінь не робили — кондиціонери кріпили стяжками, гіпсокартон ставили поверх плитки, а всі технічні зміни виконували обережно, з дозволами. Водночас КП “Бессарабський ринок” замінює холодильне обладнання, готує підсилення конструкцій між залом і підвалом і продовжує технічну модернізацію.

Проєкт одразу окреслили як “не ТРЦ і не павільйони”, а частину міського життя: поруч із продажем сиру та солінь - кава, стрітфуд, гастрокультура. Проте після оприлюднення перших фотографій нового простору соцмережі вибухнули - здебільшого обуренням. Претензій багато - від відсутності діалогу з містянами до знищення історичної ідентичності.

Хейтери називають оновлення "примітивною паплюжною урбаністикою"

Найгучніше прозвучав допис відомого економіста Михайла Кухаря, який емоційно відреагував на зміни, порівнявши їх із “похованням” гастрономічної культури кількох поколінь. Він вважає, що відбувається руйнація тонкого духовного зв’язку між українським селянством і міською елітою, який десятиліттями формувався саме на Бессарабці, через “спільну взаємоповагу та гордість живим організмом національної кухні”.

Свій допис Кухар назвав “Bessarabka RIP” і написав, що ринок був унікальним місцем, де завжди можна було купити солоний лосось “від тьоті Валі”, ікру, домашній сир, гранатовий сік і мед. Він підкреслив, що таке місце мало значення для кількох поколінь його родини - від прабабусі до дітей. Окремо Кухар пройшовся по міській владі, нагадавши, що Київ ніколи не мав демократичних виборів мера, і що саме тому рішення ухвалюють без зворотного зв’язку з громадою.

До речі, у коментарях під дописом стався публічний діалог автора з керівницею проєкту “Бессарабка. Ринок їжі” Наталією Джулай. Вона запевнила, що продавці не лише повернуться, а й самі чекають на відкриття, бо отримають кращі умови для роботи. Серед нових елементів - нержавіючі прилавки, колоди для рубки м’яса, нове холодильне обладнання, що, за словами Джулай, підвищить і комфорт, і безпеку.

“Всі ці чудові жіночки чекають відкриття ринку і повернення на свої оновлені місця зі своєю ікрою, рибою, генеральським салом та різноманітними соліннями. А, й ще всім люба молочниця із запіканками та сирами також чекає відкриття. І повірте, свіже мʼясо на вішалах та новій нержавійці - це набагато приємніше та безпечніше для здоровʼя, ніж на занедбаних прилавках”, - зазначила керівниця гастропроєкту, що спричинив стільки галасу.

У відповідь Кухар публічно закликав опублікувати план розміщення нових і старих точок, пообіцявши вибачитись, якщо побачить, що м’ясо, сало, овочі, фрукти та риба збережені в попередніх об’ємах. Джулай заявила, що через ексклюзивні права поки не може публікувати повні зображення, але запевнила, що вже доставлено м’ясні колоди - “і не для шаурми”. Цей діалог мало що пояснив людям, але підігрів зацікавлення. Тим часом, ось що пишуть противники оновлення:

  • “Сумно дивитись, абсолютно неестетично та безглуздо”;
  • “УХаркові була реконструкція подібного ринку («Сумський ринок»), але там зробили саме ринок, а так, щоб зробити фастфуд з такого обʼєкту, це вже щось за межами”;
  • “Мало жрачкі на Хрещатику? Не везе Києву з мерами. Жоден не любив це місто. Жоден. Київ не заслуговує на це”;
  • “Мені подобалося після роботи, перед закриттям забігти та купити м'яска цікавого - наприклад, баранячу ногу. Ціни на м'ясо ввечері були більш ніж адекватні”;
  • “Схоже, киянам скоро лишаться лише базар на метро Лісова та Дарницький ринок, і то, дай Бог щоб”;
  • “Дуже прикро.. Це йде ціла епоха… Це не правильно. Це тупа примітивна паплюжна урбаністика”;
  • “Перше, що прийшло на думку після побаченого - Tarzan's Treehouse (Домівка Тарзана на дереві) - у Disneyland Park. Друге - через два три роки цього об'єкту вже не буде, як і Житнього ринку. Це виглядяє настільки дешево і кустарно, що і зносити буде не шкода”;
  • “Буде, як із ЦУМом, що став всередині схожим на аквапарк. Місто, що не зберегло в середмісті жодного, колись знакового для киян і гостей столиці місця, стає безликим”;
  • “Черговий генделик великого розміру!!”

 "Не було там фермерів - лише перекупи"

Попри шквал критики, в обговореннях помітна й інша лінія - ті, хто підтримує реконструкцію, наголошують на важливості естетичних змін і модернізації простору. На їхню думку, Бессарабський ринок давно втратив свою функцію справжнього фермерського осередку, перетворившись на дорогу й не надто привітну зону зі здебільшого перекупленими товарами. Для них оновлення - це не “пластикова евтаназія”, а шанс повернути життя в історичну будівлю.

Деякі коментатори порівнюють трансформацію Бессарабки з практиками інших європейських столиць. Вони нагадують, що в центрі великих міст ринки або зникають зовсім, або стають доглянутими просторами, де поєднуються гастрономія, урбаністика й культура дозвілля. Дехто посилається на слова авторів проєкту, що продавці нікуди не дінуться, просто тепер вони працюватимуть у кращих умовах і в новому середовищі.

Окремо звучить ще один важливий аргумент: ніхто наразі не бачив простір цілком - ні фінального плану розміщення точок, ні роботи ринку в дії. Більшість коментаторів судять лише па фото частини простору, зокрема, фудкортерної зони з баром і посадковими місцями. Тому частина киян закликає дочекатися відкриття й лише тоді оцінювати, що саме було втрачено, а що збережено або навіть повернуто до життя. Ось що пишуть оптимісти:

  • “Я з нетерпінням очікую відкриття фудкорту, бажаю щоб ніколи в житті цей унікальний архітектурний шедевр не був у тому стані ( із тьотьою Валею та іі соліннями…) , як останні 30 років!”;
  • “А де ви там бачили фермерів? Пару десятків професійних комерсантів, які за дань тримали точки та і все”;
  • “Коли там був останнього разу, то побачив лише клоповник і циганські очі продавців з настирною вимогою, щось купити за завищеними в раза 4 цінами. Не було там фермерів, а лише перекупи. Тому й жаліти ні за чим”;
  • “Нехай буде краще таке, ніж т,е що зараз на Житньому… або як з Сінним (взагалі знесли)”;
  • “Не бачу сенсу залишати там ринок: парковки немає взагалі, залишились виключно перекупи з конськими цінами. Вважаю, що це класний сучасний формат. От те, що Деміївській закрили - це дійсно погано”;
  • “Те, що там було останні 20 років, то жах, такий самий, як і на Володимирському ринку”;
  • “Нормально зробили, так і має бути в європейській столиці. Для сала і квашених огірків є щотижневі ярмарки (обожнюю їх, там більше половини всіх продуктів купуємо). А в центрі має бути великий красивий вилизаний простір, а не продаж мороженої риби чи що там ще. Все, ці часи пройшли”;
  • “Супер! Все буде краще за бруд та щурів. Такий страшний совок в центрі столиці, що жах”.

Тож, схоже, що відкриття оновленої Бессарабки обіцяє стати не просто подією, а моментом істини. Зможе проєкт справді поєднати “салмон від тьоті Валі” з лате на кокосовому? Чи залишаться кияни з черговою “інстаграмною шкаралупою” без вмісту? Дізнаємось зовсім скоро, і, напевно, буде “друга серія” обговорень та сперечань.

Поки ж у просторі “Бессарабка. Ринок їжі” готуються до запуску перші резиденти. Як підтвердила керівниця проєкту Наталія Джулай, у головному залі запрацюють такі заклади, як «Міністерство десертів», Himalaya, «Буффаліно», Burger Farm, «Глек», «Мацоні», Big Mama, «Жаровня», «Татарка», Sushi Icons, Gyros, Gelarty, «Витач», кав’ярня Cherry Coffee та бар. Ще 2–3 торгові точки залишаються відкритими - перемовини з потенційними учасниками тривають.

Елітна пастка: у закритих ЖК масово продають кафе, а у Парку Шевченка знесуть Опанас

Нагадаємо, у жовтні 2025 року Інформатор писав про "елітну пастку" у Києві: на території закритих ЖК почали масово виставляти на продаж заклади - ресторани й кав'ярні. Позбавлятися своїх "дітищ" їхні власники почали через, насамперед, закритість ЖК та падіння людського трафіку.

А ще, ми розповідали, що київська прокуратура вимагає знести будівлю одного з найпопулярніших закладів у середмісті Києва, ресторана Опанас, що розташований у парку ім. Тараса Шевченка. Головною претензією є те, що він займає ділянку землі з природно-заповідного фонду - вона має охоронятись, як "національне надбання". А ще, правоохоронці кажуть, що саме будівництво було незаконним, як і реєстрація права власності на споруду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити