Артбар Офензива на Подолі грає на межі між сатирою й провокацією, викликаючи нескінченні суперечки про дегуманізацію та їжу ворогам на зло
Сендвіч “Навальний”, свинячий стейк “Дар’я Дугіна” і “Путін” з різноманітними начинками - усе це реальні позиції з меню київського артбару “Офензива”, розташованого біля метро “Контрактова площа”. Заклад відкрився понад два роки тому, але досі є предметовм жвавих обговорень у соцмережах - як тільки нові гості “відкривають” його для себе. І це яскравий приклад того, як війна формує нові смаки - і йдеться не лише про гастрономію.
Артбар “Офензива” на Подолі вже понад два роки залишається одним із найобговорюваніших закладів Києва. Відкритий навесні 2023-го, він одразу привернув увагу поєднанням фронтової естетики, мемів і декору з реальними трофеями - уламками збитого СУ-34, касками, частинами бронетехніки. Але найбільше про бар говорять через меню, де поруч зі звичними стравами на кшталт дерунів і стейків є позиції з назвами “Путін”, “Дарʼя Дугіна”, “Навальний” або сет “Крокус-Сіті”.

Заклад позиціонує себе як “мємний артбар” і простір для подій - концертів, поетичних вечорів, відкритих мікрофонів. Але меню теж зробило його впізнаваним, адже назви страв для когось є креативною формою висловлення спротиву, для інших - цинізмом, який виходить за межі смаку. Більш-менш однозначну та схвальну реакцію викликає розділ “Путін” - із наголосом на другий склад: канадський стрітфуд з картоплею фрі з соусом і топінгами - традиційний, з куркою, з грибами чи з ковбасками. Порції коштують від 220 до 270 гривень.
Крім того, в меню можна знайти свинячий стейк “Дарʼя Дугіна" за 329 грн, різні види сендвіча “Навальний” за 125-145 грн, сет “Крокус-Сіті” з крильцями, фрі та сирними кульками за 249 грн, сет “Сєпар по-одеськи”, коктейлі “Джо Байден”, Бєлгород БУМ”, “Просто падло” і “Гіркін”. Є крафтове пиво вартістю 90–140 грн, сидр - 90 грн, основні страви - у межах 300–350 грн.
Судячи з коментарів у соцмережах, не вся гостям “заходить” чорний гумор закладу. Для одних киян це форма культурного спротиву та способу проживати важкі часи через іронію, для інших - прояв цинізму, коли гумор перетинає етичну межу. Наприклад, після появи у меню сету “Крокус-Сіті”, названого на честь місця теракту в Підмосков’ї, знайшлися ті, хто вважав це принизливим для жертв трагедії. Інші ж реагували протилежно, трактуючи подібний креатив як символічну помсту ворогам.
Непідготовлені відвідувачі зізнаються в коментарях, що меню може викликати шок та позбавити апетиту. З одного боку. креативно, з іншого “їсти людей” не дуже хочеться. Менш вразливі гості сприймають це як частину концепції: бар, який “говорить мовою війни”, але робить це через гумор, арт і гастрономію.
Попри суперечки, заклад продовжує збирати публіку на своїх подіях. Ввечері тут звучить музика, читають вірші, виступають стендапери, проводяться презентації книжок та обговорення. “Офензива” працює щодня з 12:00 до 21:00 за адресою вул. Межигірська, 20.
Як повідомляв Інформатор, у найновішій хвилі продажів помітна ресторанна тенденція - заклади продають у межах закритих ЖК. Це стильні локації з ремонтом, обладнанням і навіть прибутком, але вони не витримують навантаження і змін на ринку. Часто проблема криється в самій специфіці таких районів: у двори дорогих житлових комплексів майже не заходять сторонні, а мешканцям, зокрема, й заможним, рідко хочеться вечеряти щоразу в одному й тому ж місці. Навіть авторські проєкти з цікавою концепцією змушені йти з ринку, якщо не забезпечують постійний приплив нових клієнтів або не встигають адаптуватися.
Також ми писали, що у Дніпровському районі Києва днями запрацювала незвична кав’ярня, в якій можна провести час у компанії міні-пігів. Заклад позиціонує себе як перше в Україні "Piggy Cafe", а формат "кави з поросятами" швидко став вірусним у TikTok і Telegram. Проте така концепція викликала неоднозначну реакцію - зоозахисники заявили про експлуатацію тварин, а в соцмережах спалахнула дискусія.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.