Узбецька кухня під мінаретом: що подають і скільки коштує поїсти біля мечеті на Щекавиці

У самому центрі ісламського комплексу Ар-Рахма працює заклад із пловом, що готують на відкритому вогні за старовинними рецептами, та продають за цінами, яких в столиці вже майже не знайти

ресторан мечеть східна кухня плов узбецька кухня
"Узбецький плов № 1" відомий поціновувачам великими порціями, демократичними цінами та вдалим роззташуванням поруч з однією з найбільших мечетей Європи

На горі Щекавиця, поруч із мінаретом мечеті, кияни щодня обідають пловом і лагманом. Ціни - від 100 гривень, атмосфера - східна, а сусідство з найгарнішою та однією з найбільших мечетей Європи робить це місце унікальним навіть для вибагливих гурманів. Постійні відвідувачі хвалять порції й ціни, але радять не приходити одразу після молитви - буде зайнято.

Заклад “Узбекський плов №1” працює вже понад рік на території мечеті “Ар-Рахма” - першої соборної мечеті Києва, розташованої на Лук’янівській, 46. Сам храм є справжньою архітектурною перлиною, яку зводили поетапно з 1996 по 2011 рік на кошти мусульманської громади столиці. Мечеть вміщує одночасно близько 3 тисяч людей і відкрита для відвідування всім охочим - екскурсії тут проводять безкоштовно.

Перший етап будівництва був закінчений ще у 1998 році, а вже у 2000-му на куполі з’явився півмісяць - символ завершення основного будівництва. У 2004-му почали створювати цілий Ісламський комплекс, а через п’ять років спорудили мінарет заввишки 27 метрів. Мечеть офіційно відкрили у грудні 2011 року, і відтоді вона стала одним із найвідоміших релігійних та культурних центрів Києва. Нині, піднявшись з історичного Подолу на Щекавицю, відвідувачі проходять повз старовинний цвинтар і раптом потрапляють до зовсім іншого світу - із куполами, арками, фресками і запахом свіжої самси, що долинає від кафе на всій території комплексу.

Меню “Узбецького плову №1” тримається класики: лагман, шурпа, манти, плов, люля-кебаб, самса з тандиру та пахлава. Порції великі, ціни аж надто демократичні, як для Києва: гарячі страви коштують 100–130 грн, власне, плов, порцію якого не всі можуть "побороти" - 130 грн, мангал і шашлики - до 350 грн. У продажу є кава, салати, десерти, а доставка здійснюється через Glovo.

Відгуки у соцмережах -  здебільшого схвальні. Люди хвалять чесні ціни, таку ж чесну якість та автентичний смак. “Кулінарна оаза біля храму” -  так називають це місце користувачі. Знавці радять новачкам приходити не під час п’ятничної молитви, коли заклад переповнений, а трохи раніше або після 15:00. 

Частина гостей поєднує обід із безкоштовною екскурсією до мечеті. Їх проводять різними мовами, включно з англійською, арабською та узбецькою. Іноді це виглядає як коротка подорож у Схід: молитва, дзвін азану, аромати спецій, а потім - порція гарячого плову під мінаретом.

Заклад має ще кілька точок у місті - на Гарматній і Дегтярівській, але саме локацію на Щекавиці називають “серцем мережі”. І не лише через краєвид і духовну ауру, а й через відчуття, що Київ тут відкриває ще одну грань своєї багатонаціональної кухні.

Чому "не пішли" ресторани Rezept та INCH у центрі Києва

Нагадаємо, нещодавно Інформатор писав, що у середмісті Києва, на вул. Липській виставлено в оренду приміщення, яке раніше займав монобар-ресторан Rezept. Він працював тут з жовтня 2020-го, а за головну "фішку" мав власний алкоголь та авторські коктейлі. Щоправда, повноцінним рестораном закладу не дозволяв стати надмалий метраж - площа головного приміщення складала лише 35 кв.м.

А ще, ми розповідали, чому закрився ресторан зірки-футболіста Зінченка INCH на вул. Жилянській. Він проіснував лише рік - а фахівці кажуть, що головними причинами фіаско стали хибна локація й неправильна концепція, що її обрав футболіст.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Україна на часі Youtube
Інформатор у
телефоні 👉
Завантажити