Заклади масово втрачають клієнтів, не витримують витрат, браку кадрів і поганих новин, але ті, що втримаються зараз - працюватимуть довго
Київська ресторанна мапа швидко рідшає - з ринку йдуть навіть ті, хто працював роками, мав свою аудиторію, репутацію та ім’я. І якщо у 2024-му столиця втратила 120 ресторанів і кафе, ітоги 2025-го можуть бути більш сумними. Нова хвиля закриттів з більш болючими втратами прогнозується вже восени, і до кінця року з ринку можуть піти 20% нині існуючих закладів.
Таким невтішним прогнозом в інтерв’ю РБК-Україна поділилася ресторанний консультант і директор аналітичного центру "Ресторани України" Ольга Насонова.За її словами, на ринку вже почалася хвиля закриттів: у центрі столиці ледь не на кожній вулиці з’явилися порожні фасади з написом "оренда". І головна причина не у відтоку мешканців і не в проблемах персоналу, а в зниженні платоспроможності.
“Більшість аудиторії, яка взагалі ходила в заклади, стала ходити рідше, витрачати грошей менше. Все подорожчало, і багато людей до ресторанів просто не ходить, бо економлять”, - пояснює експертка.
І стосується це не тільки нових закладів, які, можливо, ще не “впіймали” свого клієнта, а й тих, хто працює давно, успішно, має ім’я та власну аудиторію. Якість та сервіс не змінюються, ціни намагаються тримати - а людей все менше, бо зменшується загальна кількість тих, хто може дозволити собі повечеряти в ресторані.
Власна статистика Ольги Насонової така: з кожних десяти нових ресторанів лише два справді успішні й мають прибуток. Ще п’ять - не дуже успішні, але й не збиткові, а три - закриваються впродовж кількох місяців або 1-1,5 року. Втім, нині навіть відомі заклади, які працювали роками, дедалі більше зачиняються.
“Власники закладів намагалися справитися з кризою, з війною, а потім у людей просто почали здавати нерви, і вони залишають бізнес. Один ресторатор мені казав: "Ось гроші отримали, роздали персоналу, постачальникам, а мені як власнику нічого не залишилося", - зазначає Насонова.
Робота в закладах ускладнилася і через кадрову кризу. За словами експертки, звичною стали ситуація, коли на зміні замість п’яти кухарів працюють двоє. До того ж, рестораторам доводиться піднімати зарплати працівникам - навіть люди без досвіду зараз вимагають високих зарплат, і власники змушені платити, бо інакше просто нема з ким відкриватися.
Особливо складним для багатьох стало це літо - як каже експертка, “такого поганого літа давно не було”. Хоча світла не вимикали, постійні обстріли, психологічна втома клієнтів та необхідність економити гроші знову вдарили по трафіку. При цьому осінь не принесла полегшення і звичного для неї пожвавлення ділової активності, тож, восени очікується ще один пік закриттів.
Про масштабність проблеми свідчать конкретні втрати: з мапи зникли, зокрема, "Кеди" на Бесарабці, нині закривається "ЖарІмʼясо" - ресторан з власним характером і цікавою концепцією. Район Бесарабки загалом, за словами Насонової, поступово маргіналізується, а аудиторія зміщується не тільки по закладах, а й по певних районах міста.
Натомість окремі локації, як-от Поділ або район Золотих воріт, тримаються, і тут один х головних факторів - відносна безпечність району. Там багато закладів, де стабільно є черги: наприклад, "Мусафір", "Мама Манана", "Япіко", Very Well Cafe. До того ж, тут зберігають баланс між якістю та ціною, і ще й тому не втрачають відвідувачів.
Ситуація на ринку сильно залежить і від загального настрою, і від новин, зазначає експертка. Навесні, коли ширилися надії на закінчення війни, ресторатори оживились: хапали приміщення, запускали нові формати. Але зараз і тої надії немає, і зима попереду з ризиком потенційних відключень світла, і багато страхів щодо того, що буде за півроку.
“Якщо все буде тривати в такому режимі й піде по негативному сценарію, то біля 20% закладів до нового року можуть закритися. Головна причина – економічна складова. Загалом ресторанний ринок залишиться. Закриються як ті, хто відкрився невдало, так і ті, хто довго працював, але зараз ледь виживає. Вони можуть закритися й не на завжди, а на певний час, якщо мають своє приміщення”, - прогнозує Ольга Насонова.
Тож, навесні ситуація може бути геть сумною - з 10 умовних закладів залишаться два успішних і 3-4, які “виходитимуть в нуль”. Але за умови добрих новин з фронту все може швидко змінитися, адже на бізнес сильно впливає надія на мир. Крім того, як наголошує експертка, ті, хто виживе, працюватиме довго.
Нагадаємо, днями Інформатор писав про засновників відомого київського ресторану “Опанас”, що опинився під загрозою знищення на 25-му році роботи. Серед них - одіозна комуністка Оксана Калєтнік та дружина архітектора-фаворита міського голови Києва, Андрія Миргородського, який був автором обидвох пішохідних містків, що їх відкривав Кличко за свою каденцію, та споруди ТРЦ під Поштовою площею.
А ще, ми писали про ресторан-нахабу ChaCha, який зайняв місце колишнього магазину "Рошен" на Хрещатику, та намагався прибудувати літній майданчик до закладу з боку Бесарабського ринку. Нині тротуар поряд із закладом розібраний, а прохід по ньому - перекритий картатою будівельною стрічкою: це створює максимальну незручність для пішоходів, що намагаються оминути заклад у "час пік".
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.