Підтримати унікальний соціальний проєкт, який став порятунком для людей з ментальною інвалідністю, легко - достатньо завітати до крамнички на Алматинській
У Дніпровському районі столиці зʼявився магазин, у якому хліб не просто продають - тут кожна булочка має історію гідності й підтримки. Продукція для нього виготовляється в пекарні Good Bread from Good People ("Добрий Хліб від Добрих Людей"), де працюють люди з ментальною інвалідністю, які випікають безкоштовний хліб для прифронтових територій та готують обіди для безхатьків у Києві. Тепер команда відкрила офлайн-точку, але водночас змушена боротися за саме існування проєкту.
На вулиці Алматинській, 2-А запрацював перший офлайн-магазин від Good Bread From Good People - єдиної в Україні інклюзивної пекарні, де працюють люди з ментальними порушеннями. Як повідомляє Village, тут продають білий і солодовий хліб, булочки для бургерів, пиріжки з різними начинками, кекси та іншу випічку. Магазин працює з понеділка по суботу з 8:30 до 19:30, неподалік від Дарницького залізничного вокзалу.
Його головна особливість - найсвіжіша продукція. Усе, що потрапляє на прилавки, виготовляється буквально за стіною - у Good Bread Hub, де розташована пекарня та кулінарний цех, які працюють за тією ж адресою. Тут щодня виходять на роботу десятки людей з ментальними порушеннями, готуючи не лише для продажу, а й для благодійних ініціатив.
Good Bread From Good People є унікальним соціальний проєктом, що був заснований у 2017 році. Він створює робочі місця для людей з аутизмом, синдромом Дауна та іншими ментальними порушеннями, допомагає їм соціалізуватися, опанувати професію і стати частиною спільноти. За роки існування пекарня запустила проєкти безкоштовної випічки для прифронтових міст, гарячих обідів для бездомних, ініціативу “підвішений кекс”, відкрила артмайстерню, де люди з інвалідністю займаються живописом і скульптурою.
Наразі в Good Bread працює понад 70 таких співробітників, які щодня випікають понад 500 хлібин. Але, попри те, що це найбільший інклюзивний хаб в Україні, нині проєкт опинився на межі закриття. Вже восени організація може зупинити роботу пекарні, припинити випікати хліб для фронту і роздавати обіди нужденним, а головне - підтримувати тих, хто повірив, що потрібен суспільству.
Причина - відсутність стабільної підтримки, якої, до речі, зовсім немає ні з боку держави, ні з боку міста. Як повідомила в інтерв’ю виданню “Комерсант Український” CEO Good Bread Наталя Шадріна, щомісяця на утримання підприємства потрібно 1,5 млн грн. Соціальне виробництво має високу собівартість: залучається більше людей, процеси адаптовані, обсяги менші. Основні джерела доходу - гранти, пожертви та продаж продукції, але отримані гранти були виключно іноземними - “свої” людей з інвалідністю не помічають.
Наприкінці червня пекарня опублікувала допис, присвячений Міжнародному дню соціального бізнесу. У ньому команда нагадала, що за сім років побудувала найбільший інклюзивний хаб країни, створила робочі місця, щодня випікає понад 900 хлібин для деокупованих територій та готує обіди для нужденних у Києві.
“Ми не чекаємо на нагороди, але ми хочемо визнання і розуміння того, що нас помічають. Ми хочемо, щоб наші дії мали більший результат і підтримку влади. Ті, хто мав би бути найбільш зацікавленим - місто, заради якого ми працюємо - не помічають нас “ - йдеться у дописі на сторінці пекарні.
У Good Bread кажуть, що зверталися до міської влади по підтримку, приміщення чи партнерство, але не отримали жодної відповіді. Коли КМДА нагороджувала ініціативи до Дня соціального бізнесу, Good Bread не було серед відзначених.
Як повідомляв Інформатор, впродовж тижня на початку серпня хліб для київського ресторану "100 років тому вперед" випікала пекарня Good Bread, де працюють люди з ментальною інвалідністю. Таку ініціативу започаткував натхненник та шеф-кухар ресторану, Євген Клопотенко, який зазначив, що ця акція - шанс оцінити роботу фахівців з-поміж працьовитих та відповідальних, але на дещицю відмінних від звичайних пекарів.
"Вони роблять справжню роботу, щодня. Замішують, формують, печуть - разом із професійними пекарями. І зараз вони шукають партнерів. Тих, хто готовий регулярно купувати в них хліб - для офісів, кав’ярень, ресторанів, будинків. Ми підтримали їх - і пропонуємо вам зробити перший крок", - закликав Євген Клопотенко у дописі.
Також Інформатор писав про те, що Північний апеляційний госпсуд зобов'язав власників знести самочинно збудований готельно-ресторанний комплекс "GALERA RESORT". Це відома відпочинкова локація для "грошовитих" киян, що розташована в захисній смузі Галерної затоки у Голосіївському районі. Тепер спірну ділянку, що належить до земель водного фонду, необхідно повернути громаді міста.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.