До 7 серпня 2025 року хліб для київського ресторану "100 років тому вперед" випікає пекарня, де працюють люди, на дещицю відмінні від звичайних пекарів, але такі ж працьовиті й відповідальні
До 7 серпня 2025 року хліб для київського ресторану "100 років тому вперед" випікає пекарня, де працюють люди з ментальною інвалідністю. Таку ініціативу започаткував натхненник та шеф-кухар ресторану, Євген Клопотенко: каже, що ця акція - шанс оцінити роботу фахівців з-поміж працьовитих та відповідальних, але на дещицю відмінних від звичайних пекарів. А у самій пекарні рішуче запрошують інші бізнеси до співпраці - інакше на неї чекає закриття.
Про власну соціальну ініціативу Євген Клопотенко розповів у Facebook. Знаменитий київський шеф-кухар зауважив: з вихідних, 2-3 серпня, і аж до 7 числа у його ресторані "100 років тому вперед" подаватимуть хліб від київської пекарні Good Bread from Good People ("Добрий Хліб від Добрих Людей"). Це, каже Клопотенко, створює соціальний сенс для хліба, що його подають у ресторані: у пекарні працюють люди з ментальною інвалідністю.
"Вони роблять справжню роботу, щодня. Замішують, формують, печуть — разом із професійними пекарями. І зараз вони шукають партнерів. Тих, хто готовий регулярно купувати в них хліб — для офісів, кав’ярень, ресторанів, будинків. Ми підтримали їх — і пропонуємо вам зробити перший крок. Приходьте. Скуштуйте. Попросіть добавки. І якщо відчуєте, що хочете стати частиною цієї історії — зв’яжіться з ними", - закликав Євген Клопотенко у дописі.
У самій пекарні Good Bread from Good People, тим часом, ще у середині липня повідомили, що, як соціальне підприємство, існують в основному завдяки грантам. "За красиві очі" ці кошти, природньо, ніхто пекарям не сплачує, тому підприємству доводиться щомісяця шукати, як сплатити за рахунки, зібрати команду, спекти хліб, і не забути про стипендії ще й самим пекарям.
"Зараз - момент, коли нових рішень ще немає, а ресурсів - вже немає. Через 3 місяці ми можемо зупинити те, що будували роками: пекарню, де працюють 43 людини з ментальною інвалідністю, запуск підтриманого проживання, випікання безкоштовного хлібу для прифронтових територій, обіди для бездомних Києва, можливість сказати "так" новому кандидату, який хоче вийти з інтернатної системи", - поскаржились у пекарні.
І звернулися до киян. Не по "донат", а із пропозицією про партнерство - до великих і не дуже бізнесів, що бачать також і власну соціальну відповідальність. Суспільно важлива справа, кажуть пекарі, - коштує дорого, але вона цього варта.
Нагадаємо, раніше Інформатор розповідав про те, що полтавські блогери розкритикували ресторан "Полтава" у Києві, що його відкрив знаменитий столичний ресторатор Євген Клопотенко разом із бізнес-вумен Інною Поперешнюк. З'ясувалося, що кияни мають досить викривлені уявлення про полтавську кухню, ще й чомусь додали до меню не лише місцеві страви, а й ті, що походять з Волині. А от інтер'єру поставили гарну оцінку: трушно й автентично.
Також ми писали, що Клопотенко у своїх дослідженнях української кулінарної спадщини вже дістався Київської Русі. І саме так називається новий сет з восьми страв, що з’явився у ресторані “Сто років тому вперед”. Втім, його рекламування під гаслом “Поїсти, як Ярослав Мудрий” викликало здивування киян: ті не допетрали, звідки великий київський князь брав картоплю.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.