Інформатор зібрав перші враження відвідувачів Бессарабського ринку після відкриття, що відбулося понад тиждень тому: кажуть, що ціни більш-менш демократичні, але не вистачає паркувальних місць та є протяги, що вбивають цікавість до локації
За тиждень кияни склали перші враження про оновлений Бессарабський ринок. Якщо на самому початку роботи його критикували за "бездушну урбаністику" й "знищення духу старого Києва", то нині з'явилися вже більш ґрунтовні коментарі - від відвідувачів, що побували й біля торговельних рядів, і на фуд-кортах. Вони кажуть: на ринку холодно від протягів, поряд катма паркувальних місць, а нова плитка, якою оздобили ринок, вже подекуди відпадає від торговельних рядів.
Одним з перших про власні враження від відвідування оновленого Бессарабського ринку розповів Гарік Корогодський, київський девелопер, співвласник ТРЦ Dream та політик. Він скаржиться на протяги всередині будівлі: каже, що це може стати вирішальним фактором для киян, хто обиратиме фуд-корт, як постійне місце зустрічей.
"Прогноз невтішний. Взимку поїсти неможливо - холодно, протяги. Продавчині всім кричать: "зачиняйте двері", але не допомагає - люди йдуть, для протягів їх вистачає", - зауважив Корогодський у дописі.
Також бізнесмен додав світлину з плиткою оздоблення, що відпала від торговельного ряду. Але, каже, подібні скарги ("все відлітає") після ремонтів є завжди. І ще, додав, що торговельних рядів для продуктів "катастрофічно мало" - і продавці буквально "юрбою" в'ються за кожним покупцем.
"Більш за все сподобались банани, люстри і йолка-бар. Я б ще додала акваріум, і дитячий куточок з батутом, щоб було красиво і автентично. Продавців - десь третина з тих, що були. Але, гадаю, буде ще трохи, бо є порожні прилавки. А фудкорт за атмосферою нагадує вокзал: всі сидять вдягнені і на щось чекають, тільки валіз не вистачає", - ділиться враженнями у дописі киянка Катерина Провозіна.
Ще одним мінусом відвідувачі вважають брак паркувальних місць поряд із будівлею. Звісно, паркінги є, і навіть комунальні (їх видає застосунок "Київ Цифровий") - але паркомісць на них критично мало, і вони зазвичай запарковані вщент. Увагу на це звернув київський медійник Володимир Фомічов, який теж відвідав Бессарабку.
"Дуже мало людей у вечір суботи, перші вихідні після відкриття. Тут кілька проблем: поруч з Бесарабкою немає нормального паркінгу, там, де він повинен був бути, Сан Санич Омельченко зробив у свої часи "Метроград". Немає і тяжіння людей на Бесарабку, так, як це є на Рейтарську чи Поділ", - зауважив Фомічов.
Саму реставрацію "варварською" не вважає ніхто. Навіть навпаки, робітники зберегли старовинні елементи будівлі, включно з залишками старої, ще "царської" плитки (вона на підлозі була вперемішку з радянською, і вже більш сучасною), та кованими величними воротами на одному із входів до ринку. У цілому ж, каже експертка з ресторанного бізнесу Ольга Насонова, іншого шансу дати Бессарабці нове життя, окрім як фуд-хол, не було.
"Мабуть, всі забули, як вмирала Бесарабка останні роки, як почалося запустіння всередині і навколо. Позакривались навіть ресторани поряд. Вмирання ринку почалося з моменту перекриття Бесарабського проїзду, ковід та війна прискорили процес. Змінився процес покупки продуктів, багато людей купляють онлайн, і в супермаркетах. Тому іншого варіанту дати нове життя Бесарабці, крім фуд-холу, насправді не було. Просто ринок, навіть з ремонтом, не може мати достатньо покупців в такому місті", - зауважила Насонова у дописі на Facebook.
Додамо, що відвідувачі кажуть ще про більш-менш демократичні ціни на фуд-корті у "оновленій" Бессарабці. Насонова стверджує, що вони є значно нижчими, ніж на "Фудмаркеті" на Арсенальній. Це, каже, вже привернуло увагу молоді, що пішла на ринок по нові враження й смаки.
Нагадаємо, днями Інформатор писав про скандал, що зчинився, щойно у соцмережах оприлюднили світлини нового вигляду однієї з центральних торговельних локацій Києва. Одні побачили у фото зразок бездушної урбаністики та знищення духовності, інші - шанс врятувати пам’ятку історії від занепаду.
А ще, ми розповідали, що у гастрономічний проєкт "Бессарабка. Ринок їжі" вклали приблизно 3,5 млн доларів, з яких більше половини - кредит. І поки реконструкція ринку у середмісті Києва викликає запеклі суперечки, "резиденти" готуються до відкриття. Вже відомі й назви закладів, що працюватимуть на фуд-корті Бессарабського ринку, це, зокрема, Himalaya, Буффаліно, Міністерство десертів і "Жаровня".
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.