Ярославу Мудрому - від американських вождів: у ресторані Клопотенка зробили історичну реконструкцію з картоплею

Нова страва з’явилася у складі старовинного сету, присвяченого Київській Русі, проте шеф-кухарю закидають надто вільне ставлення до історії та подорожей у часі

ресторан їжа Ярослав Мудрий картопля
До складу страви, що викликала суперечки, входить картопля, гриби та трохи ікри

Відомий столичний ресторатор та шеф-кухар Євген Клопотенко у своїх дослідженнях української кулінарної спадщини вже дістався Київської Русі. І саме так називається новий сет з восьми страв, що з’явився у ресторані “Сто років тому вперед”. Втім, його рекламування під гаслом “Поїсти, як Ярослав Мудрий” викликало здивування киян, які не зрозуміли, звідки великий київський князь брав картоплю.

Про появу сет-меню “Київська Русь” Клопотенко повідомив на своїй сторінці у Facebook . До “старовинної колекції” вартістю 2,5 тис грн увійшли вісім страв, серед яких і риба, і смажена качка, і смажена капуста, і картопля, яка представлена й у складі салату, і як окрема страва. І саме фото картоплі з грибами, прикрашеної ікрою, викликали питання у підписників ресторатора, які цілком резонно зазначають, що між часами Ярослава Мудрого та появою картоплі в Україні минуло щонайменше 700 років. Кияни жартують, що картопля  - то експрес-доставка Ярославу Мудрому від вождів американського континенту.

Але дехто навіть образився та звинуватив шеф-кухаря у плагіаті та перекрученні й припустив, що, якби Ярославу Мудрому принесли такі страви, він би наказав відрубати кухарю руку. Були претензії й до базиліку з томатами, які, як і картопля, належать до родини пасльонових і з’явилися в Україні не раніше XVIII століття. Втім, Клопотенко зберігає почуття гумору і відповідає, що сет-меню “Київська Русь” є історичною реконструкцією.

До того ж, схоже, що підписники не зовсім уважно прочитали допис шеф-кухаря. За його словами, нове меню пропонує страви періодів з XVIII  до XIV століття з Києво-Печерської Лаври, Києво-Могилянської та Острозької академії, Спасько-Преображенського собору в Чернігові. І до часів Київської Русі ще потрібно дістатися, хоча дізнатися, що полюбляв на обід Ярослав Мудрий, ймовірно, взагалі неможливо через відсутність інформації. Втім, Клопотенко не втрачає надії.

“Останні 4 місяці я досліджую наш звʼязок через їжу з часами Київської Русі. Мало хто знає, але заклад “Сто років тому вперед” стоїть на місці, де раніше був палац Ярослава Мудрого. Мабуть, було б справедливо, дізнатись,  що насправді він їв. Проте дізнатись це з офіційних записів. Тому спочатку треба пройти всі століття назад, щоб це зрозуміти, і я почав цей шлях разом з вами”, - наголошує Клопотенко.

Полтавці рознесли київський ресторан “Полтава” Євгена Клопотенка

Нагадаємо, днями полтавські блогери розкритикували ресторан "Полтава" у Києві, що його відкрив знаменитий столичний ресторатор Євген Клопотенко  разом із бізнес-вумен Інною Поперешнюк. З'ясувалося, що кияни мають досить викривлені уявлення про полтавську кухню, ще й чомусь додали до меню не лише місцеві страви, а й ті, що походять з Волині.

Також ми писали про те, що у Києві на Подолі днями відкрили "українську класику" - пивну з карасями у фритюрі та живим пивом. Заклад розташований на вул. Хорива, і є другим з такою концепцією у столиці - його "прототип" вже деякий час працює на Райдужному масиві. Є в меню і інші рибні позиції, та навіть мідії - але саме карасі мають привернути увагу спраглих за річковою рибою киян.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube
Київ