Фахівчиня з ресторанного консалтингу Ольга Насонова розповіла про типові причини, з яких власникам доводиться виходити з бізнесу: найпершими є неправильна концепція та вибір локації
У Києві за рік закрилися 120 ресторанів та кафе. З причин - брак грошей і часу, аби "злетіти", неправильна концепція, а у випадку зі старими, знаними, закладами - нестача ресурсу на зміни. Були й такі, що відкрилися у "нещасливих" місцях: там, де сталися прильоти, чи в бізнес-центрах, у яких так ніхто й не вирішив винаймати площі під роботу компаній.
Про причини закриття закладів у Києві написала у Facebook Ольга Насонова, очільниця компанії "Ресторанний консалтинг". Саме вона вивела цифру у близько 120 ресторанів, що закрилися у столиці впродовж 2024 року, і додала, що, якщо закриття 50 закладів у Львові вже викликало "паніку", то що й казати про столицю.
Фахівчиня з ресторанного бізнесу визначила загалом 7 важливих факторів, що вплинули на закриття закладів у столиці. У випадку з новими ресторанами, каже Насонова, деякі просто "не встигли злетіти" - бо забракло грошей і часу.
"Оцих особливо шкода, бо були яскраві ідеї, але не в той час відкрилися", - додала Насонова.
Були такі заклади, хто від самого початку мав неправильну концепцію, тобто, відкрився у неправильному місці не з тими цінами. Старі ж заклади, каже фахівчиня, закривалися через власну застарілість, небажання власників щось змінювати та брак коштів на відновлення. Також закрилися деякі знані заклади, що планували провести ребрендинг і відновитися у новому форматі. А деякі з ресторанів, каже Насонова, відкривалися у місцях, які раптово стали "нещасливими".
"Не тому, що там пороблено чи чорні коти бігають, а ось наприклад: ТЦ, з яких виганяють під час тривог, місця, де поряд прилітало, або бізнес-центри, де люди так і не з'явились", - пояснює фахівчиня з ресторанного бізнесу.
Ще однією причиною закриття закладів за їхньої зовнішньої успішності є приховані проблеми з менеджментом: меню не переглядають у сторону підвищення цін, хоча видатки зростають (оренда приміщень, електрика, продукти тощо). Загалом, зазначає керівниця компанії "Ресторанний консалтинг", зовнішні фактори справили значний вплив на ресторани у Києві. Йдеться про відключення електрики, тривоги, мобілізацію та війну загалом. В клієнтів падає платоспроможність - і "людей з грошима", каже Насонова, банально не вистачає на усі заклади.
"Тому найкращі гості залишаються найуспішнішим. Але таких везунчиків у Києві близько 15% ринку", - зазначає Насонова, додаючи, що в історії Києва вже бували ситуації, коли на все місто працювало лише 20 ресторанів.
Нагадаємо, напередодні Інформатор зробив неформальний рейтинг "наймажорніших" ресторанів Києва. Ми вирахували заклади по парковках перед ними: в кого "найдорожчий" транспорт - той і користується найбільшим попитом серед грошовитої публіки. Переміг заклад Porto Maltese у середмісті столиці: на його парковці ми побачили автівок на понад третину мільйона доларів.
Також ми писали про те, що у Києві планують змінити правила розміщення терас біля ресторанів. Зокрема, міськрада підготувала перелік вулиць, де встановлення майданчиків буде під забороною. Також усі майданчики розділять на декілька типів.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.