Саме він у 1992 році відкрив заклад, з якого розпочалась культура доступної їжі, доставки та pet-friendly сервісу
У Києві на 74-му році пішов з життя Мирон Спольський - засновник піцерії “Везувіо” та людина, яка першою привезла піцу до столиці. Це велика втрата для столиці, адже впродовж 33 років “Везувіо” залишається знаковим місцем, куди родини приходять поколіннями. А Мирон Спольський весь цей час був душею і серцем закладу, що запровадив сервіси, без яких нині неможливо уявити життя.
Про смерть засновника 31 жовтня повідомила команда Везувіо” на сторінці піцерії в Instagram. Ті, кому пощастило працювати зі Спольським, зазначають, що він був не лише натхненником і душею команди, а й людиною з великим серцем, любов’ю до своєї справи та до кожного гостя. Про деталі та місце прощання обіцяють повідомити згодом.
Піцерія “Везувіо” відкрилася у Києві в серпні 1992 року, й її поява стала сенсацією для міста, де на той час майже не було закладів з відкритим доступом. Як розповідав Мирон Спольський в інтерв’ю виданню “Жителі Києва”, черги вишиковувалися ще до входу, а кияни дивувалися, як у піці може тягнутися сир. Заклад одразу запровадив доставку, пропонував дитячі крісла, дозволяв відвідувачам приходити з тваринами й обслуговував українською - усе це було новим явищем для тодішнього Києва.
Засновник піцерії Мирон Спольський - канадець українського походження, який приїхав до Києва наприкінці 80-х. Він розповідав, що обладнання для закладу перевіз з Естонії у 1991 році, а згодом знайшов перше приміщення в Інституті радіозв’язку на вулиці Леонтовича. Саме там у серпні 1992 року відкрилася піцерія “Везувіо".
За словами Спольського, тоді в Києві майже не було ресторанів, і новий заклад викликав ажіотаж. Кияни стояли в чергах, щоб спробувати піцу, а дехто навіть думав, що тягучий сир - це тісто. Заклад кілька разів переїжджав з одного приміщення до іншого: на Берестейський проспект, бульвар Шевченка, вул. Івана Франка.
Врешті 1993 року “Везувіо” осів на Рейтарській. Піцерія запровадила доставку - на Запорожцях і Москвичах, запропонувала крісла для дітей та приймала гостей із собаками. Все це стало чимось новим і несподіваним для тодішнього Києва.
У 90-х роках іноземні конкуренти намагалися повторити успіх, однак піцерії “Американо” і “Піца Еріка” швидко зникли. А “Везувіо” продовжував працювати, навіть запустив виробництво замороженої піци для супермаркетів. Хоч цей напрям з часом втратили, сам заклад став впізнаваним брендом, що пережив не одну кризу.
Під час обох Майданів піцерія годувала протестувальників і була місцем для зустрічей однодумців. Спольський особисто виходив на протести й неодноразово зазначав, що без перемоги Майдану не бачив сенсу залишатися в Україні. Попри переїзд на короткий час до Львову після початку повномасштабного вторгнення, вже у квітні 2022 року він повернувся до Києва.
Понад 30 років “Везувіо” залишається прикладом місця з власним обличчям. Мирон Спольський вірив, що заклад має зберігати автентичність, але бути сучасним - і це йому добре вдавалося. Адже до першої київської піцерії ходять вже діти та онуки її перших відвідувачів.
Як повідомляв Інформатор, у жовтні 2025 року після тривалої хвороби пішов у засвіти рідний Києву ресторатор Ігор Сухомлин. Він прославився відкриттям у столиці (й не тільки) чудових закладів - вареничної "Балувана Галя", Mimosa Burger на Бесарабці, піцерії "Автостанція" у приміщенні колишнього Подільського автовокзалу, Fish and Pussycat у салоні G.Bar біля Либідської площі. Власне, багато в чому саме Сухомлину Київ завдячує крутими туристичними локаціями, на які перетворилися столичний Поділ та Бесарабка. Ресторатору було всього 53 роки.
Також у жовтні ми писали про загибель 21-річного спадкоємця однієї з найамбітніших бізнес-родин у Києві, молодшого партнера групи компаній DIM Арсенія Насіковського. Це один з великих столичних забудовників: за 11 років компанія звела у Києві та області понад 800 тисяч кв.м. житла, це 16 готових будинків ЖК і ще 19 - у проєкті. Також 21-річний Арсеній мав свої бізнес-проєкти, про які не було відомо навіть його родині.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.