Проєкт Те, що в мене не забрати, який стартує 20 серпня в дев'ятьох столичних закладах, підтримує тих, хто вимушено залишив рідні місця
До Дня Незалежності ресторатори Києва об’єдналися навколо душевного проєкту, аби підтримати вимушених переселенців і зберегти кулінарну памʼять про українські землі, що нині перебувають під окупацією. У закладах мережі Gastrofamily з 20 серпня готуватимуть страви за родинними рецептами тих, хто через війну покинув рідний дім. Частину прибутку перерахують на допомогу внутрішньо переміщеним особам через благодійний фонд “Армія Волонтерів”.
Смак може зберегти те, що іноді важко передати словами, тож, проєкт “Те, що в мене не забрати” об’єднав ресторани Києва навколо ідеї збереження пам’яті про рідні міста й смаки. Участь у ньому беруть дев’ять столичних закладів. У меню з’явилися страви, що походять із тимчасово окупованих територій, і, як кажуть організатори, це не просто їжа, це - пам’ять.
У ресторані “Ватра” готують м’ясо по-чабанськи з лівобережної Херсонщини, а в “Канапі” - знамениту Авдіївську кашу, яка увійшла до переліку нематеріальної культурної спадщини України. У “Канапка-барі” - Шахтарський торт з Луганська, а в мережі ресторанів “Барсук” подають караїмські пиріжки з Мелітополя. В “Охоті на овець” - креветки під південним соусом із Бердянська, у “Любчику” - чіберек чір-чір з Маріуполя, а в “Останній Барикаді” - язму та бурму з Криму.
“Рецепти з рідного краю – це нерозривний зв’язок з домом. Навіть якщо нині ти не можеш туди повернутися. До Дня Незалежності у ресторанах готуватимуть страви за сімейними рецептами з тимчасово окупованих українських територій, щоб підтримати тих, хто вимушено залишив свій дім”, – зазначають організатори.
В “Охота на овець” подають креветки, обсмажені з цибулею, часником, томатною пастою, кукурудзою й перцем та щедро притрушені зеленню. У “Канапка-барі” згадують про Луганськ, де Шахтарський торт був “солодкою віддушиною після робочих днів”. У “Любчику” готують чіберек чір-чір - страву надазовських греків, яку маріупольці передавали з покоління в покоління понад 250 років.
В “Останній Барикаді” подають бурму та язму як символ кримськотатарської культури й памʼяті. А в “Барсуку” розповідають про Мелітополь - місто черешень і культурного багатства, одним із символів якого став соковитий караїмський пиріжок із золотистою скоринкою.
У “Канапі” ж головним акцентом меню нині став рецепт із Авдіївки. Його передала завідувачка народного музею історії міста Авдіївка Тетяна Переверзєва. За її словами, кашу називали “гоноровою”, бо готували на великі родинні застілля з дорогих продуктів: рису, молока, масла, яєць, цукру та сухофруктів.
Авдіївську кашу готують у кілька етапів. Спершу варять рис, потім додають молоко з маслом і цукром, далі вводять збиті яйця, і залишають страву настоюватися впродовж трьох годин, загорнувши в теплий рушник. Каша має насичений жовтий колір, густу вершкову консистенцію й ніжний солодкий смак. В Авдіївці її традиційно подавали на свята й поминальні обіди ще з кінця XIX століття.
Всі ці рецепти не просто збереглися, вони стали голосом, який говорить про втрачений дім через смак і тепло. І сьогодні кожен охочий може відчути цю пам’ять як у ложці авдіївської каші, так і в кожній іншій страві, що зʼявилися в меню київських ресторанів до Дня Незалежності.
Як нещодавно повідомляв Інформатор, на вулиці Златоустівській у Києві з’явився новий простір - ресторан “Далі”, де музика та гастрономія живуть в ідеальній гармонії. Як кажуть у закладі, це не просто ресторан, а місце для тих, хто хоче сповільнитися, відчути момент і почути музику так, як вона повинна звучати. Адже тут є власна вінілова бібліотека, і вдень музику можна слухати в навушниках, а ввечері - насолоджуватись живим звучанням платівок.
Меню, натхненне домашніми смаками, розробляли кухарі з Херсонщини, які пропонують три види сендвічів, п’ять сніданків - від класичної вівсянки до щедрого “неанглійського сніданку”, хумус, салати, супи, паштет з мідій та основні страви - перепілка або мідії в соусі Том Ям чи винному соусі.
Також ми писали про те, що у Києві на Подолі відкрили "українську класику" - пивну з карасями у фритюрі та живим пивом. Заклад розташований на вул. Хорива, і є другим з такою концепцією у столиці - його "прототип" вже деякий час працює на Райдужному масиві. Є в меню і інші рибні позиції, та навіть мідії - але саме карасі мають привернути увагу спраглих за річковою рибою киян.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.