І хоча рибу охрестили мутантом, справа не в генетичних похибках і навіть не забрудненій воді Дніпра, а в особливостях харчування
З огляду на страшні історії навколо забрудненої плями, що рухається Десною до Києва, люди обережні дослухались до порад Держрибагентства і втримуються від рибальства. На тих же, хто не уявляє життя без водного полювання, можуть чекати сюрпризи. Як це сталося з рибалкою, який в межах Києва виловив у Дніпрі пристойного розміру щуку, м’со якої виявилось незвичного кольору “морської хвилі”.
Процес обробки риби він виклав у соцмережі, воно потрапило до місцевих Telegram-каналів, і кияни почали гадати, чому щука зелена. Версії різні: від чорнобильського походження риби та порушеного хімічного складу води Дніпра до перевищення фосфору в організмі щуки та її неправильного харчування. Останнє припущення виявилося майже справедливим, але з одним уточненням. Незважаючи на свою хижу природу, щука не гребує й рослинною їжею. Тож, можливо, виловлений екземпляр був веганом?
“Справа не в тому, що щука аж занадто полюбляла водяну рослинність, а у стані нашого Дніпра, яке ще задовго до війни перестали чистити. Плюс спекотне літо, яке сильно допомогло рослинам розповсюджуватися у річці. Ще кілька таких років, і на дні Дніпра будуть джунглі. Тому щука, гадаю, їсть цю траву більше, ніж зазвичай, в організмі накопичуєть хлороформ, який і забарвлює м’ясо. Таку зелену я не бачив, а ніжно-зеленкуватого кольору хлопці ловили щук”, - розповів Інформатору рибалка з 30-річним досвідом Віктор Поштар.
До речі, про іншу річну риба, яка б переїла хлороформу, рибалка ніколи не чув, такі історії траплялися, за його досвідом, тільки зі щуками. А ось у морських, кажуть, буває і зеленкувате и голубе, і навіть фісташкове забарвлення.
Як розповідав Інформатор, у 2024 році Європа вже з’їла більше риби, ніж могла зловити. Інтенсивне промислове рибальство виснажує ресурси Середземного моря. Аналіз екологічної благодійної організації WWF показує, що кількість риби, спожитої цього року в Європейському Союзі, вже досягла річної кількості, яку можна отримати з Середземного моря. Щоб задовольнити попит, Італія та інші країни Південної Європи змушені покладатися на імпорт.
У середньому громадяни ЄС з’їдають 24 кілограми риби на рік кожен, але ця кількість вища в середземноморських країнах. Тут люди з’їдають 33 кілограми на рік кожен. І це дуже високий попит, який більше не може задовольнити Середземне море.
Споживачів заохочують обирати сезонну, дорослу рибу, окрім зменшення загального споживання. Споживання непопулярних видів також є більш екологічним вибором. Хек, креветки, сардини та кефаль сьогодні є видами, яким загрожує зникнення. Настав час знову охолодити мідії та анчоуси.
.Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.