Інформатор перевірив цінники на ягоди, які виставляють столичні ринки і у магазини: виявилося, що супер-елітні маркети, для яких ціни у 1000 та більше гривень за черешню є звичною справою, непогано розпродають товар
У Києві - весняний ягідний бум. На ринках та у магазинах виставляють як імпортовані, так і вже українські черешні та полуниці. А ціни в усіх різні: від 60 грн на Троєщині за кіло відбірних одеських черешень до 1200 - у елітному магазині на Печерську, і навіть 1600 на одному з ринків. Щоправда, отих, дорогих, вже нема - принаймні, за такою ціною: розкупили.
Справжню вітамінну "бомбу" сфотографували у середині травня на вулицях Києва перехожі. Черешні продавали з вуличної ятки по 1600 грн/кг. Схожою виявилася ціна на столичному Володимирському ринку: покупці виклали у соцмережах світлини, де черешні торгують по 1200 грн. Традиційно "порадували" відвідувачі елітного київського маркету "Goodwine" на Печерську. Магазин, де півтора місяці тому покупцям пропонували розговлятися пасками по 3150 грн за штуку, порадував і цього разу: там черешні продають на грами, і 100 грамм коштували 138 грн. Відтак, за кіло імпортованих з Іспанії ягід можна викласти майже 1400 грн.
Ми вирішили й собі пошукати, де у столиці дешевше купити весняні ягоди - черешні та полуниці, щоб не витратити всі кошти з зарплатних карток. Найперше вирушаємо до "елітних" районів: мають же їхні мешканці десь скуплятися. Завітали до того самого "Goodwine", що поруч зі ст.м. "Кловська". Тут добряче потрусили "елітні" цінники - виявилося, що можна продавати і свою, українську, черешню.
Отже, ціна у найдорожчому магазині Києва за 1 кг черешні - 389 грн. Поряд - і полуниці, у міксі з ягід лохини та малини (підписано "Марокко-Нідерланди-Греція") за ціною у 659 грн за упаковку, у якій з виду десь півкіло порівняно свіжих вітамінів. Питаємо в продавців: що ж сталося з ягодами за 3 тисячі гривень.
"Все закінчилося. Наступного тижня буде ще з Греції, коштуватиме 800 грн за 1 кг", - повідомив нам адміністратор.
Продовжуємо тур елітними районами. Неподалік у ТРЦ "Гулівер" розташований магазин "Сільпо". Цікаво, що він лише "прикидається" звичайним "Сільпо" - насправді там на полицях повно елітних позицій, а у січні цілком собі можна придбати півкавуна за зовсім нелюдською ціною. Зараз знаходимо черешні за ціною у 32,9 грн/100 грамів (330 грн за кілограм) та полуницю по 170 грн/кг.
За квартал звідси знаходиться найкрутіший з усіх київських комунальних ринків, Бессарабський. Вираз "дорого, як на Бессарабці" ще напочатку ХХ ст. увійшов до побуту киян - і недарма, ціни тут завжди "кусалися". Не став вийнятком і нинішній візит: черешні тут торгують по 400-450 грн/кг, а за полуниці хочуть 200-250 грн. Розбіг у цінах, пояснили продавці, залежить не стільки від якості, скільки від того, звідки приїхала ягода.
Після відвідин магазинів та ринку у центрі мимоволі згадується історія нардепа Крейденка зі "Слуги народу", який пояснив власний переїзд до нової квартири у елітному ЖК на Печерську тим, що його батьки мають високий дохід від продажу черешні. Виходить, що золоті слова з мему "Я не з такої сім'ї, я з багатої", - тепер може сказати кожен другий продавець черешень на київському базарі?
Перевіряємо спостереження на найдешевшому з усіх столичних ринків - Троєщинському. Він гуртовий ("оптовий", як кажуть кияни), відтак, спочатку ягоди чи овочі привозять сюди і продають за наднизькими цінами перекупникам, а вже ті встановлюють свою націнку і перепродають товар на інших ринках та базарах столиці.
"З порогу" на Троєщинському базарі бачимо ятки з овочами та фруктами. Але... де й поділися тризначні (чи навіть чотиризначні) цінники! На усіх товарах - досить скромні ціни, і просити за черешню більше 100 грн тут - моветон.
Отже, перевіряємо декілька торговельних точок і яток. Черешня тут коштує від 60 грн/кг. "Домашня, Одеса", - пише продавець (скоріше за все, бреше: таку саме, як у нього, черешню бачимо на наступній ятці і ще через одну - приїхала до Києва однією фурою). Полуниця у цій же торговельній ятці коштує 80 грн.
"Та ти бери, синку, скуштуй! Вона медова, сік зараз потече", - пригощає вусатий продавець з брилем на голові - ніби спеціально вдягнув, щоб бути схожим на простого сільського добродія.
Черешні добрі. Солодкі і соковиті - може, не такі горді, як їхні "сусіди" з крутих магазинів у центрі, але ж "домашні, з Одеси". Як їм таким відмовиш?
Нагадаємо, нещодавно Інформатор писав про те, що не варто одразу викидати шкірку банана та інші відходи від овочів та фруктів на смітник. Є кілька цікавих та не марудних способів видобути вітаміни прямо з лушпиння та очисток - ще й непогано приготувати.
А ще раніше ми робили порівняльний аналіз цін на найбільш ходові продукти на продуктові сільськогосподарських ярмарках та традиційних базарах у Києві. Ярмарки проводяться на обраних локаціях вже багато років, і КМДА щотижня публікує місця, куди дозволено приїздити фермерам, щоб зменшити ланцюжок посередників від виробника до кінцевого споживача. Та чи дійсно це допомагає знизити ціни, вивчив Інформатор.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.