Обидва пацієнти, чоловік та жінка, інфікувалися після того, як скуштувавши таранку домашнього приготування: рибу споживали на третій-п'ятий день після соління
У Броварському районі на Київщині зафіксували одразу два випадки захворювання на ботулізм. Обидва пацієнти - чоловік та жінка - інфікувалися, скуштувавши таранку домашнього приготування. При цьому випадки не пов'язані один з одним, а рибу споживали на третій-п'ятий день після соління.
Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина". У обох випадках на ботулізм захворіли мешканці регіону, що приготували рибу власноруч - при цьому в'ялили її просто з нутрощами.
"Вживали її пацієнти на третій-п'ятий дні після соління, і обоє потрапили до лікарні з ботулізмом, - розповіла Олена Левченко, директор Броварської районної філії ДУ "Київський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України".
Чоловік уже виписався з лікарні, але наслідки перенесеного захворювання для нього ще відчутні. А от ситуація з пацієнткою значно складніша: жінка перебуває в реанімації у вкрай важкому стані. Вона встигла скуштувати лише зовсім трішки ікри в'яленої риби, додають медики.
Зазначимо, що ботулізм є важким захворюванням, що виникає внаслідок вживання консервованого м'яса, грибів, овочів чи фруктів, приготованих у домашніх умовах чи придбаних у місцях стихійної торгівлі. Також можна захворіти, якщо вживати в їжу консерви у "здутих" банках та з наявністю плісняви, а також копченостей, в'яленої чи соленої продукції, виготовленої вдома.
Захворювання викликає бактерія, що виробляє небезпечні токсини в умовах низького вмісту кисню. Основні симптоми ботулізму - виражена стомлюваність, слабкість, запаморочення, нудота та головний біль. При цьому на самому початку пацієнти зазначають зниження чіткості зору, "пелену" перед очима, сухість у горлі, утруднення при ковтанні. У найтяжчих випадках може призвести до смерті хворого.
Нагадаємо, Інформатор писав про випадок захворювання на ботулізм на Київщині через консервовану рибу, що, ймовірно, була заражена небезпечною бактерією. Перед захворюванням чоловік спожив "Тунця у власному соку", консерву ж придбав у одній з київських торгівельних мереж.
Також ми розповідали, що у Києві був зафіксований випадок захворювання на ботулізм через вживання ікри в’яленої риби, яку чоловік придбав в одному з кіосків. Наразі перевіряють операторів ринку, які здійснюють обіг вказаної продукції.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.