У Києві зафіксовано випадок ботулізму через рибу, куплену в кіоску

Читать на русском

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Києві наголошують, що розслідування цього випадку триває

Читать на русском
Ботулізм
У Києві зафіксований випадок ботулізму ймовірно пов'язаний із вживанням в’яленої риби

У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Києві наголошують, що розслідування цього випадку триває

У Києві зафіксували випадок ботулізму через вживання ікри в’яленої риби, яку чоловік придбав в одному з кіосків. Наразі перевіряють операторів ринку, які здійснюють обіг вказаної продукції. Про це 27 червня повідомили у Головному управлінні Держпродспоживслужби в столиці. 

До управління надійшло повідомлення ДУ "Київський міський центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України" про реєстрацію випадку ботулізму у мешканця Києва, яке ймовірно пов'язане із вживанням ікри в’яленої риби, що була придбана в одному з кіосків міста.

"З 27 червня Головним управлінням розпочато позапланові заходи державного нагляду (контролю) операторів ринку, які здійснюють обіг вищезазначеної продукції з відбором зразків для лабораторного дослідження. Розслідування триває", - йдеться  узаяві. 

Що важливо знати про ботулізм?

За даними Міністерства охорони здоров'я України, через військову агресію росії багато українців опинилися в умовах, коли доступ до питної води та якісної їжі обмежений або зовсім відсутній. За таких обставин виникає загроза здоров’ю та навіть життю людини через харчові отруєння, викликані вживанням неякісних, зіпсованих або брудних продуктів. Особливу небезпеку становить гостре токсико-інфекційне захворювання — ботулізм. Це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил. Основною причиною ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених продуктів, що були забруднені бактеріями ботулізму. Найчастіше причиною ботулізму стають: зіпсовані домашні консерви з м'яса та риби, рідше — овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені; в'ялені/копчені продукти домашнього приготування. Проте реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Рекомендації:

  • Не вживайте їжу з місткостей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки; банки зі здутими кришками; банки, з яких щось витікає; банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
  • Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.
    Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках.
  • Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували належним чином.
  • Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці, адже токсин ботулізму за температури 80°C руйнується через 5–25 хвилин, залежно від продукту, а за температури 100°C — у перші хвилини.
  • Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 години після споживання зараженої їжі. Але можуть виникнути і раніше (уже за дві години).

Негайно зверніться до лікаря, якщо:

  • відчуваєте порушення близького зору, або у вас сильно виражена сухість у роті; вам важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • у вас підвищена стомлюваність, м’язова слабкість чи запаморочення;
  • є короткочасні ознаки ураження шлунково-кишкової системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп), ураження м’язів шиї та кінцівок.

Успіх в одужанні залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину (сироватки, імуноглобуліну). Профілактикою захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування та виконання санітарно-гігієнічних вимог. Категорично заборонені до вживання продукти з ознаками недоброякісності: вони мають запах гострого сиру або прогорілої олії.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.