Власник і засновник закладів "Компот", "Дача" й Tavernetta розповів, що переїжджає до столиці, та вже обрав, у якому з районів оселитися: мешкатиме у самому середмісті, поряд з десятком цікавих закладів-гастрономічних відкриттів
Відомий одеський ресторатор, власник закладів "Компот", "Дача" й Tavernetta Савва Лібкін став киянином. Шеф-кухар із зірковою популярністю й тонким відчуттям смаку відсвяткував переїзд до столиці червоним вином і картоплею з оселедцем. Не завадило й відключення світла: каже, картопля й вино пішли, "як в суху землю", а трохи риби лишилося на ранок. А от чи відкриватиме Лібкін заклади у Києві - це, радше, питання часу.
Про переїзд до Києва сам Савва Лібкін розповів у Facebook. Зауважив, що мешкає у столиці від суботи, 8 листопада, і спитав поради: де пити каву на вул. Олеся Гончара, куди зайти перекусити, де плавати зранку (ще б пак - одеситові навіть у Києві потрібно триматися на плаву), і де купувати продукти додому.
"В Одесу за тюлькою та шийкою приїжджатиму раз на місяць", - пообіцяв Лібкін у дописі, проілюструвавши його своїм фото у дверях власного ж закладу Дача.
Їжу в районі вул. Гончара все ж знайшли. Бо вже у наступному дописі Лібкін похизувався, що відсвяткував новосілля у близькому колі, "під червоне вино і картоплю з оселедцем". Каже, що навіть знеструмлення не завадило святу: вино ("Amaranta") було випито, картоплю - з'їдено, і єдине, що лишилося на ранок, - це трохи оселедця.
Зауважимо, що з переїздом Савву Лібкіна привітали сотні киян, серед яких - відомі у місті особистості: бізнесмен, співвласник ТРЦ Dream Гарік Корогодський, журналіст Євген Глібовицький, економіст й колишній помічник міністра соцполітики Михайло Кухар. Останній "здав" рестораторові точку на Бесарабці з кращим солоним лососем та кав'яром ("Взяв і спалив тьотю Валю!" - відреагував Гарік Корогодський).
Відтак, скидається на те, що Савва Лібкін "емігрував" до столиці не просто так. У Києві він може планувати до відкриття один, а то й декілька, закладів - їхні формати чи назви будуть різними, але суть залишиться такою ж, як і в одеських кафе й ресторанах Лібкіна. Це сімейна, майже до інклюзивності, атмосфера, смачна кухня, створена із поєднання національної української та єврейської кухонь, і ще стильний дизайн. Зрештою, хто ж не бував у "Компоті".
Нагадаємо, Інформатор писав про те, що відомий кримськотатарський блогер, мовознавець Ескендер Зова розкритикував київського шеф-кухаря Євгена Клопотенка. Головна проблема - паплюження народної кухні кримських татар: дослідивши спадщину цього народу, кухар заніс рецепт до своєї кулінарної "скарбнички", чомусь додавши до них у якості начинки свинину. Також блогер звернув увагу на горілку в рецепті - вона не притаманна кримському народові, оскільки він сповідує Іслам і не вживає алкоголю.
Також ми розповідали, що у київських ресторанах зʼявився десерт Каринська, присвячений першій жінці, що отримала Оскар. Новий десерт із гречаної меренги та вишні вшановує видатну українку Варвару Каринську - модельєрку з Харкова, яка створила балетну пачку й завоювала Голлівуд.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.