Чому у Києві потрібні стабілізаційні відключення електроенергії

Чому у Києві потрібні стабілізаційні відключення електроенергії

Через пошкодження об’єктів енергетичної інфраструктури, пропускна спроможність мереж відчутно знизилась. Електроенергія виробляється, але доставляти її до кінцевого споживача стало значно складніше.

Інформатор за матеріалами YASNO розповідає, чому відбуваються стабілізаційні відключення та як вони допомагають збалансувати енергосистему.

До того моменту, як електроенергія необхідної потужності надходить до домівок українців, вона проходить декілька етапів пониження потужності. 

  1. Генерація – від електростанції згенерована електроенергія високої напруги (110-750 кВ) надходить до магістральних мереж низької напруги.
  2. Доставка – електроенергія надходить до понижуючих підстанцій, де проходить кілька етапів зниження напруги, а далі надходить до розподільчих мереж низької напруги. 
  3. Споживання – електроенергія відповідної напруги (0,4 кВ) надходить до споживачів. 

У разі пошкоджень об’єктів енергетичної інфраструктури у певних районах, постачання електроенергії відбувається за тимчасовими схемами, які не завжди, можуть забезпечити стабільну передачу потужності, що необхідна споживачам. Для прикладу, якщо постачання у населеному пункті забезпечується декількома лініями, і одна із пошкоджена, то кількість споживачів і їхні потреби залишаються незмінними, а ліній вже на одну менше.  

Так звані стабілізаційні відключення – це обмеження електроенергії у періоди дефіциту інфраструктури, які здійснюють оператори системи розподілу за розпорядженням Укренерго. Дефіцит потужності виникає зазвичай у періоди пікового навантаження на мережу з 8:00 до 11:00 та з 17:00 до 23:00. У цей час українці наймасовіше використовують потужні електроприлади і система не справляється, тому і застосовуються відключення.

Важливо пам’ятати, що оператори системи розподілу не застосовують стабілізаційні відключення, якщо у цьому немає потреби, навіть якщо вони є по графіку. А також не обмежують електропостачання об’єктів критичної інфраструктури (лікарні, ДСНС, пожежники, котельні), які забезпечують життєдіяльність міста.

Чому у Києві потрібні стабілізаційні відключення електроенергії 1
Чому у Києві потрібні стабілізаційні відключення електроенергії 2

Також нагадаємо, що рятувальники закликають не користуватись ліфтами під час стабілізаційних відключень електроенергії у будинку.

Всі новини на тему електроенергії та у Києві та країні за тегом – Відключення світла.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Варвара Грекова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.