Що потрібно знати про правові аспекти оренди квартир та будинків

Що потрібно знати про правові аспекти оренди квартир та будинків

Власне житло для багатьох є дуже дорогим придбанням. Саме тому багато хто воліє орендувати квартиру або будинок. Але в процесі пошуку житла з цією метою іноді виникають певні труднощі. Деякі з них пов'язані з роботою шахраїв у цій сфері, і навіть з неправильним оформленням договору чи його відсутністю. Щоб уникнути цих та інших складнощів, необхідно заздалегідь дізнатися про правові основи правочину.

Що враховувати у процесі укладання договору оренди?

Якщо вас цікавить оренда Новопечерські Липки або інший район столиці, потрібно обов'язково звертатися до професійних ріелторів. Фахівців можна знайти у надійних агентствах нерухомості з гарною репутацією. Вони допоможуть знайти перевірені варіанти та оформити всі необхідні документи. Але в будь-якому випадку потрібно мати основні знання про укладення договору оренди, щоб у майбутньому не виникало проблем.

Відповідно до українського законодавства договір оренди обов'язково повинен мати письмову форму. Усні домовленості не дають жодних гарантій орендарю. Важливо, в укладанні угоди можуть брати участь як фізичні, так і юридичні особи. Другий випадок можливий, якщо компанія вирішує забезпечити свого співробітника орендованим житлом.

Крім цього, потрібно враховувати термін, протягом якого діятиме договір оренди. Якщо він буде більше 3 років, то документ необхідно завіряти у нотаріуса. Наступним етапом буде державна реєстрація. Якщо вимоги не дотримано, то договір оренди може бути визнаний недійсним за рішенням суду. У разі продовження договору найму, укладеного на менший термін, реєстрація та нотаріальний друк не потрібні.

На яких умовах в Україні можна орендувати будинки та квартири?

Щоб договір мав офіційну юридичну силу, необхідно вказувати у ньому кілька обов'язкових пунктів. Серед них:

  • метод, розмір та строк внесення коштів за послуги оренди;
  • відповідальність, обов'язки та права сторін договору;
  • період, протягом якого діятиме договір оренди;
  • реквізити та найменування сторін, які уклали угоду;
  • технічні дані нерухомості, переданої у найм;
  • умови, у разі настання яких договір найму розривається.

Перелік не є вичерпним. За бажанням сторін він може бути доповнений іншими пунктами. Наприклад, у договорі прописують метод оплати комунальних послуг, відповідальність проведення капітального/косметичного ремонту, можливість проживання з тваринами, тощо. Ці деталі потрібні, щоб урегулювати всілякі ситуації, а також уникнути проблем у майбутньому.

Які права мають орендарі квартир/будинків?

Весь перелік прав зазвичай зазначається у договорі. Основними пунктами цього розділу можуть бути:

  • використовувати право на суборенду (за умови укладання договору на строк, не менше 1 року та отримання згоди орендодавця);
  • усувати поточні поломки самостійно та вимагати від власника заміни чи ремонту побутової техніки, якщо вона вийшла з ладу не з вини орендаря.

Крім цього, орендарі мають право вилучати всі покращення та техніку, які були зроблені/куплені для орендованого житла. У разі попереднього погодження таких покращень з орендодавцем, сторона, що проживає, має право на відшкодування витрат. Власник нерухомості може повернути витрачені гроші або зарахувати суму у рахунок орендної плати.

Рекламний матеріал

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.