Куди втекти з Києва на вихідні: 10 місць біля столиці, про які ви нічого не знали

Куди втекти з Києва на вихідні: 10 місць біля столиці, про які ви нічого не знали

Київ та його околиці пропонують безліч цікавих місць для відпочинку та оздоровлення. Якщо ви мешкаєте в столиці або приїхали сюди відпочивати, то ми радимо вам відвідати різноманітні локації, які розташовані неподалік від Києва. Ви зможете насолоджуватися красою природи, досліджувати історичні пам'ятки та відпочивати від шумного міста.

Інформатор разом з блогом про подорожі В-МАНДРИ підготував для вас десять цікавих місць, куди варто поїхати під Києвом, щоб зарядитися позитивними емоціями та відновити свої сили.

Сухолуччя

Одне з таких місць - колишня мисливська резиденція "Сухолуччя", яка знаходиться на північ від Києва, на березі Київського моря. Тут можна провести вихідні на природі, на 30 гектарах лісу і водних угідь, де розташований мисливський маєток з кедрового дерева, схожий на тип "Хонка" в іншій президентській резиденції "Межигір'я". Спочатку мисливське господарство використовувалось партійними чиновниками для дозвілля ще в радянські часи.

На території "Сухолуччя" можна оглянути вертольотний майданчик, причал з маяком та дерев'яну президентську церкву. Територія поруч з будівлями доглянута та мальовнича, поруч знаходяться альтанки для пікніків (їжу потрібно мати з собою). Також, на прогулянці можна побачити місцевих тварин, таких як дикі кабани у вольєрах, індійські корови в загонах, олені та кіні Пржевальського, які вільно гуляють по парку.

Щоб дістатися до Сухолуччя, можна скористатися автобусом з автостанції "Полісся" до села Сухолуччя, яке знаходиться близько 70 км, а потім пройти кілька кілометрів пішки. Вартість квитка становить 50 гривень, а вхід на територію парку також коштує 50 гривень. Рейси автобусів є кілька разів на день з інтервалом півтори години. 

Для отримання актуальної інформації про графік роботи та ціни рекомендуємо зателефонувати за номером: 066 614 3459.

Куди втекти з Києва на вихідні: 10 місць біля столиці, про які ви нічого не знали 1

Дендропарк "Олександрія"

Дендропарк "Олександрія" у місті Біла Церква - це чудове місце для весняної прогулянки. У парку зібрано понад 4000 різних видів рослин, включаючи столітні дуби, а також є ставки та річка Рось, що робить ландшафт дуже романтичним. Крім того, парк має багато красивих архітектурних споруд, таких як ротонди, колонади, скульптури, фонтани, "Арочний місток" та "Китайський місток". На території парку є музей живої природи "Звіринець" з багатьма різноманітними тваринами та птахами, канатний парк та кафе.

Вхідний квиток до парку коштує 25 гривень для дорослих, а до музею - 20 гривень. Щоб дістатися до парку з Білої Церкви, можна скористатися міськими маршрутками 1, 2 та 13. Крім того, рейси автобусів до Білої Церкви з Києва є на різні години з інтервалом півгодини до години, вартість проїзду становить 80-100 гривень. 

Куди втекти з Києва на вихідні: 10 місць біля столиці, про які ви нічого не знали 2

Парк Київська Русь

Менше, ніж за годину їзди від Києва, ви зможете потрапити в атмосферне стародавнє місто - парк "Київська Русь". Тут ви зможете не просто переглянути експозиції дерев'яного зодчества, середньовічної музики та історичного костюма, але й на власні очі побачити середньовічні бої та вистави. І не тільки! Ви зможете стати учасником різних майстер-класів та дійств.

"Київська Русь" знаходиться всього в 44 км від Києва, а доїхати до неї можна автобусом Київ-Степок з автостанції "Видубичі".

Вартість вхідного квитка становить 150 гривень для дорослих, але ціна варта кожної хвилини проведеної у цьому унікальному парку. 

Куди втекти з Києва на вихідні: 10 місць біля столиці, про які ви нічого не знали 3

Витачів

Знаходячись на мальовничих пагорбах річки Дніпро, село Витачів славиться своїми стародавніми корінями, які датуються 4-5 ст. н.е. Відкривши це місце для себе, художники, фотографи та режисери навіть зняли кілька культових фільмів тут, таких як «Вавилон XX», «Богдан-Зиновій Хмельницький», «Право на кохання» і «Поводир».

Саме з Витачева відкривається найкрасивіший вид на Дніпро, який приваблює туристів з усієї країни. Це чудове місце для пікніків, засмагання та купання на березі річки, а також для рибалки та наметування. На території села є багато старовинних споруд, серед яких варто виділити дерев'яну каплицю, створену за проєктом видатного українського поета Тараса Шевченка.

Село Витачів налічує близько десяти курганів, з яких найбільш таємнича - гора Красуха, найвища точка правого берега Дніпра, відома своєю потужною позитивною енергетикою.

Оскільки Витачів не є дуже популярним туристичним напрямком, село зберегло свою затишну атмосферу, яку можна насолоджуватися, не потрапляючи в напружений туристичний потік. Це місце також ідеально підходить для фотографів, особливо на заході або сході сонця, коли широкі води Дніпра засяяні променями сонця.

Для доїзду до села Витачів з Києва можна скористатися автомобілем, їдучи по Столичному шосе або трасі Н01. Або автобусом з автостанції “Видубичі”. 

Куди втекти з Києва на вихідні: 10 місць біля столиці, про які ви нічого не знали 4

Межигір'я

У 1935 році була заснована резиденція на місці Межигірського Спасо-Преображенського монастиря в районі Вишгорода. Ця резиденція, що відкрила свої двері для відвідувачів у 2014 році, зараз є частиною національного парку "Межигір'я".

Для відвідування парку "Межигір'я" можна скористатися громадським транспортом або власним автомобілем. З Києва до Вишгорода можна дістатися на електричці або автобусі. Далі, з залізничного або автобусного вокзалу треба дістатися до зупинки громадського транспорту, звідки курсують маршрутні таксі до парку "Межигір'я". Також можна прибути власним автомобілем, на парковці є достатньо місць для паркування.

У парку багато цікавих місць для відвідування. Колишній клубний будинок "Хонка" зараз є Музеєм корупції. Крім того, в парку є кінологічний центр, де можна познайомитися з 70 породами собак, Музей ретро автомобілів зі старовинними автомобілями, а також вольєри з різними тваринами та птахами, включаючи дикі свині, муфлонів, страусів, лам і павичів. Крім того, на території парку можна покататися верхи на коні, прокатитися в каретах, або насолоджуватися прогулянкою і зустріти качок, фазанів та оленів, які вільно гуляють територією парку.

У парку "Межигір'я" вхід є платним за квитками. Вартість квитка для дорослих становить 150 грн, а для дітей - 50 грн. У вівторок можна придбати квиток для дорослих за зниженою ціною - 70 грн, а вхід для дітей є безкоштовним. Додатково, гості можуть орендувати велосипед, сегвей або електрокар за додаткову плату. Екскурсії оплачуються окремо і можуть бути замовлені на місці. Режим роботи парку - щодня з 08:00 до 22:00.

Куди втекти з Києва на вихідні: 10 місць біля столиці, про які ви нічого не знали 5

Пуща-Водиця

Поруч зі столицею розташоване відоме серед киян місце, до якого можна дістатися трамваєм з Подолу. Це селище має назву Пуща-Водиця, яка поєднує в собі слова "пуща" (густий ліс) та назву річки Водиця (якої вже немає в цій місцевості). На природі Пуща-Водиця є чудовим місцем для прогулянок, особливо весною, і мальовничий парк є її центральною локацією.

Перші згадки про Пущу-Водицю датуються 1724 роком, коли там було засновано велике лісове господарство. Пізніше, в кінці 19-го століття, під час будівельного буму в Києві, багато людей виїжджали з міста на вихідні та відпустки, щоб відпочити в Пущі-Водиці разом з родиною.

У 1890 році влада міста прийняла рішення створити дачне селище в Пущі-Водиці, де мешканці Києва могли відпочити неподалік від міста, насолоджуючись природою. У 1900 році трамвайну лінію до Пущі-Водиці з Подолу відкрили для зручності транспортування відпочиваючих.

Під час радянської епохи на території Пущі-Водиці було багато баз відпочинку та пансіонатів. Сьогодні у Пущі можна насолоджуватися прогулянками по затишному парку та помилуватися чудовими старовинними садибами, які заховані серед дерев.

Куди втекти з Києва на вихідні: 10 місць біля столиці, про які ви нічого не знали 6

Київське море

Київське море - чудове місце для відпочинку. Лівий берег ідеальний для тих, хто любить дикі природні місця. Тут є піщані пляжі, гарні схили та сосновий ліс. Ви можете зупинитися в селах Лебедівка або Ровжі, або ж орендувати дачний будиночок. Для комфортного відпочинку з усіма зручностями цивілізації, краще вибрати котеджне містечко Goodlife Park у Лебедівці.

Правий берег більш розвинений, але всі пляжі з бетону знаходяться біля Вишгорода. Тут є багато готелів, заміських комплексів та котеджів, які можна здати в оренду. Популярні локації на правому березі - села Ясногородка, Глібівка, Лютіж та Козаровичі. Найбільш відомі готелі - Джинтама-бриз у Глібівці з басейнами та прекрасним видом на море, а також база відпочинку Лісова, де будиночки збудовані з дерев'яного зрубу.

Для спокійного відпочинку на правому березі, найкраще зупинитися поблизу села Лютіж. Тут дикі пляжі, оточені лісами, але завжди можна знайти базу відпочинку для ночівлі.

У 2011 році на Київському морі відбувся чемпіонат світу з водно-моторної Формули-1, що підтверджує придатність моря для водних видів спорту. У Вишгороді діє яхт-клуб "Енергетик", де тренуються спортсмени з віндсерфінгу.

На території готелів є безліч розваг для всіх, хто бажає розслабитися і насолодитися відпочинком. Тут можна знайти все необхідне: сауни, лазні, джакузі, басейни, фітнес-зали та ресторани. А для тих, хто більше насолоджується природою, дикий пляж пропонує можливість спробувати риболовлю. В Київському морі зустрічаються різноманітні види риб, такі як йорж, в'язь, плітка, лящ, краснопірка, густера, окунь, лин, щука та багато інших.

Якщо ви хочете дістатися до цього чудового місця, можна скористатися рейсовими автобусами, які їздять до сіл, що розташовані на березі Київського водосховища. Серед таких сіл: Нові Петрівці, Лютіж, Козаровичі, Ясногородка та Сухолуччя. Або ж ви можете взяти в оренду автомобіль і зручно дістатися до водосховища та навколишніх сіл по дорозі Р02.

Куди втекти з Києва на вихідні: 10 місць біля столиці, про які ви нічого не знали 7

Пирогово

Музей Пирогово розташований на схилах Києва і займає площу понад 150 гектарів. Він експонує понад 300 народних архітектурних пам'яток останніх 500 років, таких як вітряки, дерев'яні церкви, пасіки, криниці, господарські споруди та сільські будиночки, покриті соломою. Музей також має значні фонди, що налічують більше 70 000 предметів культури та побуту, такі як інструменти праці, предмети одягу, вироби з ткацтва, гончарства, різьблення та музичні інструменти.

Село, де знаходиться музей, було відоме ще з 1627 року та перебувало під опікою Києво-Печерської Лаври, що відображено у багатьох церквах та інших сакральних спорудах. Екскурсії проводяться на багатьох мовах, включаючи німецьку, англійську, французьку, російську та інші. Музей є популярним місцем проведення весіль, і закохані приїжджають сюди з усієї України.

Музей Пирогово дозволяє не лише духовно збагатитись та дізнатись багато цікавого про свою батьківщину, але й дозволяє розважитись, покататись верхи, придбати сувеніри та взяти участь у народних гуляннях. Тому, тут можна знайти відпочинок для всієї родини та на будь-який смак.

Для того, щоб дістатись до Пирогова, можна скористатись наступними маршрутами:

Маршрути до Музею Пирогово дуже зручні та доступні для відвідувачів з різних частин міста. Для того, щоб дістатись до музею, можна скористатись тролейбусом №11або маршрутками №№172 та 156, які відправляються від зупинки "Виставковий центр". Також можна скористатись маршруткою №576 (56к), яка курсує від станції метро "Академмістечко". Якщо ви перебуваєте на Ленінградській або Бесарабській площах, то можна скористатись маршрутками №172 та 156 відповідно. Обравши будь-який з цих маршрутів, ви зможете з легкістю дістатись до музею та насолодитись його красою та унікальними експонатами.

Куди втекти з Києва на вихідні: 10 місць біля столиці, про які ви нічого не знали 8
Куди втекти з Києва на вихідні: 10 місць біля столиці, про які ви нічого не знали 9

Садиба Хоєцьких

У кінці XVIII століття Томашівка потрапила до власності князя Олексія Долгорукого, якому ці землі подарувала Катерина II після розділу Польщі. Однак він продав їх депутату польського Сейму Яну Непомуцькому Хоєцькому, який звів декілька садиб та костел на берегах річки Ірпінь за 100 років. Архітектором садиби був Валеріан Куликовський, і його творіння - цегляний палац у стилі модерн з балконами, верандою та несподіваними кутами - відрізняється від традиційних поміщицьких садиб того часу.

Табличка біля входу нагадує про необхідність поводитися з належним благочестям, але якщо вести себе пристойно і не порушувати спокій монастиря, то можна без проблем фотографуватися. В цілому комплекс монастиря є цікавим і добре збереженим, хоча деякі скульптури і дизайнерські рішення можуть здатися еклектичними і недоладними. Садиба Хоєцьких вважається однією з найкраще збережених садиб на Київщині.

Щоб дістатися до Томашівки, можна скористатися автобусами з Києва до села Дідівщина або з Борисполя до Томашівки. Також можна взяти потяг з Києва до станції Ірпінь та далі дістатися до села Дідівщина на таксі або автобусі. Загалом, поїздка в Томашівку - це чудова можливість побачити історичну садибу та насолодитися її красою.

Куди втекти з Києва на вихідні: 10 місць біля столиці, про які ви нічого не знали 10

Комплекс «Долина страусів»

Україна може похвалитися найбільшою фермою страусів на території країни - «Долина страусів». Ця величезна ферма розташована на площі 80 га і стала домівкою для страусів, яких завезли з Бельгії в квітні 2001 року. Вже в червні того ж року на фермі з'явилися перші українські страусенята, що було великим успіхом для власників ферми.

Окрім страусів, на фермі також можна побачити багато інших цікавих тварин, таких як кози, олені, лами, свині, шотландські корови, бізони, верблюд, буйвіл та багато інших. Ферма має равликову ферму та контактний зоопарк, де відвідувачі можуть побачити ці тварини зблизька.

Один з найцікавіших аспектів відвідування ферми полягає в тому, що страуси можуть бути дуже привітними до людей. Вони можуть навіть підійти до відвідувачів, розправити крила, станцювати або навіть клюнути прикрасу, яка світиться, тому що вони люблять блиск.

Усі страуси на фермі розташовані відповідно до вікових груп, тож відвідувачі можуть побачити молодих страусенят поруч з дорослими страусами. Крім того, на фермі можна зустріти ему та нанду білого кольору, які також є великими нелітаючими птахами. На жаль, самка ему померла, тому його поселили безпосередньо до вольєра зі страусами, де він непогано прижився та може собі дозволити поштовхати своїх більших за розміром сусідів.

Для того, щоб побачити найбільшу ферму страусів в Україні під назвою «Долина страусів», вам знадобиться вирушити до неї з місцевої автостанції «Дачна» або зі станції метро «Нивки», скориставшись маршруткою №376. Ферма, яка має площу 80 га та стала домівкою для страусів з Бельгії з квітня 2001 року, працює щодня з 10:00 до 19:00, тому ви завжди можете знайти зручний для себе час для відвідин.

Куди втекти з Києва на вихідні: 10 місць біля столиці, про які ви нічого не знали 11

На завершення

Усі перелічені в статті локації під Києвом є цікавими і різноманітними варіантами для відпочинку та відвідування. Кожна з них має свої унікальні особливості та можливості для розваг та активного відпочинку. Музей-заповідник Пирогово допомагає познайомитись з українською культурою та традиціями, а ферма «Долина страусів» стане незабутнім досвідом для любителів природи та тварин. Кожна з цих локацій може бути ідеальним місцем для відпочинку, залежно від особистих уподобань та настрою. Відвідуючи ці місця, можна зарядитись енергією, насолодитись красою природи та познайомитись з культурою України. Такі місця - найкращий вибір для тих, хто шукає відпочинок поблизу Києва.

Більше про варіанти локального туризму та дозвілля у рубриці - Куди втекти з Києва.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Артем Євтушенко

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.