UNITED24 запустила напрям «Відбудова України». Перший проєкт — 18 багатоквартирних будинків у Київській області

UNITED24 запустила напрям «Відбудова України». Перший проєкт — 18 багатоквартирних будинків у Київській області

12 січня 2023 року в Ірпені презентували напрямок «Відбудова України» фандрейзингової платформи UNITED24. В його межах першими відновлять 18 будинків у Київській області: в Ірпені, Бородянці, Гостомелі, а також у селах Бузове та Мила Дмитрівської територіальної громади. Завдяки цьому додому зможуть повернутися 4 237 українців. 

Загалом на відновлення будинків необхідно 719 мільйонів гривень. Завдяки донорам UNITED24 зі 110 країн вже зібрано понад 504 мільйони гривень. Крім того,  частина коштів на відбудову буде залучена з державного бюджету та завдяки внескам мешканців.  Передає Інформатор з посиланням на дані UNITED24.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль разом з міністром інфраструктури та регіонального розвитку Олександром Кубраковим та міністром цифрової трансформації Михайлом Федоровим оглянули один з будинків в Ірпені по вулиці Київській, а також міський стадіон «Чемпіон». На стадіоні їх зустрів легендарний український футболіст та амбасадор UNITED24 Андрій Шевченко. Саме він взяв на себе відновлення «Чемпіона», зруйнованого російськими обстрілами. 

За підтримки обласної та місцевої влади, а також самих мешканців, на деяких обʼєктах вже розпочали демонтаж та перші роботи з відбудови. 

«росія завдала нашій державі величезних збитків, на сотні мільярдів доларів. Програма відновлення України стане найбільшим проєктом відбудови з часів Другої світової війни. Ми вже розуміємо чотири ключові джерела фінансування проєктів відновлення в цьому році: конфісковані російські активи, кошти бюджету, кошти міжнародних партнерів та кошти донорів, які зібрані на платформі UNITED24. Ми вдячні кожному, хто долучився до відбудови нашої країни», — сказав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль

«Ми будуємо державний фандрейзинг з нуля. За 8 місяців UNITED24 об’єднала світ для допомоги Україні. До напрямку “Відбудова України” долучилися десятки міжнародних компаній, амбасадори платформи, приватні донори. Наприклад, кошти на один із будинків перерахував наш партнер, модний дім Balenciaga. Ще над одним будинком узяв патронат Олександр Усик. Велику допомогу надала Литва. Дякуємо кожному, хто донатить на перемогу та відбудову України», — зазначив Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації. 

Перші об’єкти для відбудови обрала спеціальна міжвідомча комісія. А звернення на відновлення будинків подала на розгляд Київська обласна військова адміністрація.

«Внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну в Київській області пошкоджені майже 27 000 об’єктів, більшість з яких —  житлові будинки. За кошти, зібрані через UNITED24, відновлюватимуть спершу багатоквартирні будинки, які були частково пошкоджені, таким чином більше людей зможуть якомога швидше повернутися додому», — зауважив Олександр Кубраков, віцепрем'єр-міністр з відновлення України, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України.

На презентації також був присутній амбасадор UNITED24 Андрій Шевченко. Восени 2022 року легендарний футболіст відкрив краудфандинг на відновлення стадіону «Чемпіон» в Ірпені. Амбасадор залучив до збору футбольний клуб «Мілан», який виділив 150 000 євро, та клуб «Шахтар», який виділив 100 000 євро. У лютому в Мілані під патронатом бренду Armani відбудеться благодійний вечір, головна мета якого — зібрати кошти на відновлення стадіону. 

Нагадаємо, серед амбасадорів UNITED24 — видатні спортсмени Андрій Шевченко та Еліна Світоліна та Олександр Усик, креативний директор Balenciaga Демна, американський актор Лієв Шрайбер та зірка “Зоряних війн” Марк Геміллгурт Imagine Dragons, співачка та акторка Барбра Стрейзанд, астронавт Скотт Келлі, та професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер.

UNITED24 запустила напрям «Відбудова України». Перший проєкт — 18 багатоквартирних будинків у Київській області 1
UNITED24 запустила напрям «Відбудова України». Перший проєкт — 18 багатоквартирних будинків у Київській області 2
UNITED24 запустила напрям «Відбудова України». Перший проєкт — 18 багатоквартирних будинків у Київській області 3

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.