Боротьба з торгівлею людьми чи поліцейське свавілля: правоохоронці порушують права алко- і наркозалежних пацієнтів реабілітаційних центрів

Боротьба з торгівлею людьми чи поліцейське свавілля: правоохоронці порушують права алко- і наркозалежних пацієнтів реабілітаційних центрів

У п’ятницю, 21 червня о 13:00 у медіацентрі «Информатор Киев» відбудеться прес-конференція:

«Боротьба з торгівлею людьми чи поліцейське свавілля: правоохоронці порушують права алко- і наркозалежних пацієнтів реабілітаційних центрів»

У прес-конференції візьмуть участь:

Олександр Пшець - Засновник ГО «Міжнародний правовий альянс», директор приватного підприємства «Юридичний центр "Феміда"»;

Сергій  Гавриленко - Голова правління «Міжнародної Антинаркотичної Спілки "РеВанш"»;

Олександр  Перевєрзєв - Координатор зв'язків з громадськістю «Міжнародної Антинаркотичної Спілки "РеВанш"»;

Анна Єзеєва - Представник «Союзу Антинаркотичних Співтовариств», голова організації "Запорізький центр здорової молоді";

Ігор Білоголовський - Лікар-нарколог, психіатр клініки імені професора Гальченко;

Курач Володимир - незалежний эксперт по хімічної залежності;

Возняк Максим - РЦ "Ренесанс" м. Луцк;

Глазков Володимир - клієнт центра Житомір.

Батьки клієнтів та колишні алко- і наркозалежні.

22 травня правоохоронці здійснили обшуки у шести реабілітаційних центрах для алко- та наркозалежних у Запоріжжі. Прокуратура області звинуватила організаторів закладів у незаконному утриманні близько 80 людей та у застосуванні до них заходів фізичного та психологічного впливу. На ГО «Центр здорової молоді» було відкрито кримінальне провадження за ознаками ч. 3 ст. 146 КК України. Керівник організації Ганна Єзеєва знаходиться під домашнім арештом, ще троє волонтерів, які працювали у реабілітаційних центрах, були взяті на поруки.

Аналогічні випадки наразі трапляються і в інших містах Україні: у Житомирі, Вінниці та Харкові.

Адвокати волонтерів впевнені, що правоохоронці переслідують фінансові інтереси, адже реабілітаційні центри отримують благочинні внески. Захисники стверджують, що обшуки проводяться з грубими порушеннями, а обвинувачення ґрунтуються на показаннях підставних осіб та свідченнях, отриманих від пацієнтів обманним шляхом.

Близько половини людей, які проходять лікування, внаслідок дій поліції позбуваються шансів на одужання. Люди, які борються із залежностями, перебувають у вкрай важкому психологічному стані, мають збиту систему життєвих орієнтирів. Від багатьох з них відвернулися близькі, тому працівники центрів – це єдина підтримка і опора в їхньому шляху до подолання хвороби.

«Міжнародний антинаркотичний союз "РеВанш"» та «Союз Антинаркотичних Співтовариств», які є співорганізаторами прес-конференції, вже більше 10 років допомагають тим, хто страждає від алкоголізму, наркоманії, залежності від азартних ігор. Вони здійснюють свою діяльність більш ніж у 16 регіонах країни та за її межами. Пацієнти реабілітаційних центрів отримують кваліфіковану анонімну допомогу у боротьбі зі своїми хворобами. Комплекс реабілітаційних заходів складається з групових терапій, занять спортом, індивідуальних бесід з психологами, спілкування з колишніми наркоманами. Це допомагає пацієнтам звільнитися від психологічної залежності, знайти мотивацію у житті, соціалізуватися. У закладах немає місця насиллю.

Українське законодавство не передбачає альтернативних медикаментозним механізмів лікування та не пропонує жодних можливостей для адаптації наркозалежних. За словами новообраного президента України Володимира Зеленського, який нещодавно відвідав спортивно-терапевтичний табір, держава повинна на законодавчому рівні надавати більшу підтримку антинаркотичним асоціаціям. Саме вирішення проблем на законодавчому рівні є пріоритетною метою волонтерів.

Запрошуються  представники ЗМІ. Онлайн-трансляція в HD-якості — на сайті https://kiev.informator.ua/.

 

Головна Актуально Informator.ua Україна на часі Youtube