У Києві за осінь закрилось 30 ресторанів. За прогнозом ресторанного критика Ольги Насонової, це ще не кінець. Вона вважає, що весною ринок буде іншим.
Як йдеться у публікації Насонової, для ресторанного бізнесу наступили важкі часи. Причиною цього є суттєве збільшення витрат.
"Коли я прочитала, що в Києві за осінь закрилось 30 ресторанів, подумала: о, далі буде.. Ще скільки мовчки закрилось по масивах закладів, а скільки ще зачиниться до весни - ой-ой... Ну що, треба визнати, що для ресторанного бізнесу наступили важкі часи. І перша причина такої важкості - суттєве збільшення витрат на комуналку. Це вже не 1-2% від доходу, як було колись, у світлі доковідні часи. Це майже 7-10% в опалювальний сезон. А тут ще ріст цін на продукти (а ціни - річ така, що ніколи не зменшуються, а тільки ростуть), і катастрофічна нестача персоналу, і численні перевірки. І тут ще можна згадати, що взагалі в країні війна, але здається що платіжки та ціни лякають більше", - наголосила Насонова.
За її словами, опалювальний сезон не переживе принаймні 10% закладів. По-перше, ті, хто відкрився в не той час та не в тому місці. Таких багато - вічних ресторанних мрійників, які орієнтуються лише на власні вподобання та псевдомаркетинг. По-друге, досвічені мережевики, які вже втомились рахувати мінуси.
"Як можна боротись з ростом комуналки? Тут лише два шляхи - або підвищувати ціни, або відвідуваність. Ймовірніше, гостям ресторанів та кафе прийдеться звикати до суттєвого підвищення цін. А весною ресторанний ринок буде іншим. Зовсім іншим", - вказала Насонова.
Які заклади закрили у Києві
Насонова також додала у коментарях до публікації матеріал видання The Village Україна, яке підбило підсумки осені, назвавши заклади, які припинили роботу чи перезапустили впродовж сезону в Києві. Серед закриттів і перезапусків – піцерії, заклади мережі "Хлібних" і кілька форматів на Бессарабці, а саме:
- Agatha – ресторан італійської кухні,
- Station – піцерія,
- Зоря – кафе,
- Pita Kyiv – мережа закладів із фалафелем у піті й іншими середземноморськими стравами,
- Philadelphia – заклад у меню якого були роли й суші, а також боули. Восени формат перевезли у фудхол Gastrofamily Market на Бессарабці.
- Риба-пила – рибний бар. На запуску особливістю формату була доставка риби й морепродуктів з Одеси.
- Freedom Pizza – піцерія,
- Meatbusters – крафтовий виробник, який спеціалізується на стравах із м’яса,
- Unibo – заклад з азійськими стравами,
- Noodle Doodle – мережеве кафе з азійськими стравами,
- Slava U – перезапуск ресторану грузинської кухні "Нікала". Це зробили в серпні, додавши в меню до грузинських страв українські на зразок борщу й вареників.
- Tost FoodBar – кафе,
- Mafia – мережа демократичних ресторанів із піцою й суші. Заклад мережі працює на Голосіївському проспекті, з весни 2021 року, раніше в цьому приміщенні працював сімейний ресторан "Аврора".
- "Хлібний" – мережа кафе-пекарень,
- Cup & Cake – кафе,
- Sweeter – кав’ярня харківської мережі,
- Chicago 44 – двоповерхова кав’ярня,
- Парасоля – заклад поєднував формати кав’ярні й керамічної студії,
- Uno Mas – бар і магазин від однойменного дистриб’ютора крафтових алкогольних напоїв,
- One Love Coffee – київська мережа кав’ярень,
- Варцаб – вікно зі стритфудом,
- Hala Budda – стритфуд із халою, а також середземноморськими й азійськими стравами,
- Шварц – точка з випічкою в форматі самовиносу,
- D&D Berlin – заклад із шаурмою й дьонерами від харківської мережі,
- Легендарний фалафель – кіоск із фалафелем.
- "Річка" – новий формат від мережі "Чорноморка", який запустили в червні. Акцент робили на українській річковій рибі, а у форматі поєднували рибний ринок, ресторан і магазин крафтових продуктів. Восени в цьому приміщенні запустили заклад мережі "Чорноморка", а "Річку" розвивають як стритфуд-проєкт у фудтраку. Раніше в цьому приміщенні працював заклад "Патрік Паб",
- Chang – це ресторан в’єтнамської кухні. Восени заклад перезапустили як ресторан української кухні "Чакри", який поєднує українські страви з азійськими техніками: наприклад, у меню "український рамен" і смажені вареники.
- "О'Коннорс" – ірландський паб. У жовтні заклад перезапустили як Bunny Pub з вечірками й музичними вечорами.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: