За словами Насонової, опалювальний сезон не переживе принаймні 10% закладів
У Києві за осінь закрилось 30 ресторанів. За прогнозом ресторанного критика Ольги Насонової, це ще не кінець. Вона вважає, що весною ринок буде іншим.
Як йдеться у публікації Насонової, для ресторанного бізнесу наступили важкі часи. Причиною цього є суттєве збільшення витрат.
"Коли я прочитала, що в Києві за осінь закрилось 30 ресторанів, подумала: о, далі буде.. Ще скільки мовчки закрилось по масивах закладів, а скільки ще зачиниться до весни - ой-ой... Ну що, треба визнати, що для ресторанного бізнесу наступили важкі часи. І перша причина такої важкості - суттєве збільшення витрат на комуналку. Це вже не 1-2% від доходу, як було колись, у світлі доковідні часи. Це майже 7-10% в опалювальний сезон. А тут ще ріст цін на продукти (а ціни - річ така, що ніколи не зменшуються, а тільки ростуть), і катастрофічна нестача персоналу, і численні перевірки. І тут ще можна згадати, що взагалі в країні війна, але здається що платіжки та ціни лякають більше", - наголосила Насонова.
За її словами, опалювальний сезон не переживе принаймні 10% закладів. По-перше, ті, хто відкрився в не той час та не в тому місці. Таких багато - вічних ресторанних мрійників, які орієнтуються лише на власні вподобання та псевдомаркетинг. По-друге, досвічені мережевики, які вже втомились рахувати мінуси.
"Як можна боротись з ростом комуналки? Тут лише два шляхи - або підвищувати ціни, або відвідуваність. Ймовірніше, гостям ресторанів та кафе прийдеться звикати до суттєвого підвищення цін. А весною ресторанний ринок буде іншим. Зовсім іншим", - вказала Насонова.
Насонова також додала у коментарях до публікації матеріал видання The Village Україна, яке підбило підсумки осені, назвавши заклади, які припинили роботу чи перезапустили впродовж сезону в Києві. Серед закриттів і перезапусків – піцерії, заклади мережі "Хлібних" і кілька форматів на Бессарабці, а саме:
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. За новинами в режимі онлайн прямо в месенджері слідкуйте на нашому Telegram-каналі Інформатор Live. Підписатися на канал у Viber можна тут.