Київські студенти-кулінари приготували обіди для школярів разом з шеф-кухарем Клопотенком

Читать на русском

Професія кухаря є однією з найпопулярніших у столичних коледжах

Читать на русском
Студенти
Клопотенко разом зі студентами приготували обіди для школярів

Професія кухаря є однією з найпопулярніших у столичних коледжах

В одній зі шкіл Деснянського району Києва шкільні обіди готували шеф-кухар Євген Клопотенко та студенти Київського професійного коледжу сфери послуг. Участь молодих кухарів у подібних навчаннях дозволить забезпечити заклади освіти якісним персоналом.  Про це повідомили у КМДА.

Зазначається, що у столиці декілька років працюють над змінами в шкільному харчуванні, але цей процес спочатку гальмував карантин, а потім - війна. Однак попри це є певні успіхи. 

"Ми вже декілька років працюємо над змінами в шкільному харчуванні й мали б значно більше успіху, якби ці процеси не гальмувались спочатку карантинними обмеженнями, а потім військовою агресією росії. І все ж у тих школах із 419, де встигли перевести харчування на мультипрофіль – тобто можливість дітям самим обирати з низки страв, що вони їстимуть – маємо успіхи. А саме: задоволені і діти, і їхні батьки. І, додатково, до мінімуму зведено кількість продуктів, які викидаються у смітник. Тобто кошти киян, якими оплачується харчування пільгових категорій у школах, використовуються ефективно. А це тільки на 2024 рік – більше ніж 370 мільйонів гривень. Наразі кількість пільговиків збільшилась і складає вже майже 14% від облікового складу учнів", - заявив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

Він також зазначив, що участь молодих кухарів у подібних навчаннях дозволить забезпечити заклади освіти якісним персоналом. Вони отримали подяки та подарунки. 

"Такі досвідчені кухарі, як Євген Клопотенко та представники комунальних підприємств, готові передавати свій досвід, допомагати робити меню і страви сучасними, цікавими і смачними для дітей. І те, що ми разом із Департаментом освіти і науки нагородили подяками від адміністрації і подарунками від зіркового гостя 10 молодих студентів-кухарів, стало для них яскравою подією, що підтримуватиме їхню впевненість у правильності вибору професії. Хочу зауважити, що саме професія кухаря є однією з найпопулярніших у наших коледжах. Так, на нього навчаються 16% наших студентів", - підсумував Мондриївський.

Кулінарний збірник від команди Клопотенка для шкільних їдалень 

18 квітня на підтримку стратегії реформи системи шкільного харчування команда шеф-кухаря та ідеолога проєкту Cult Food Клопотенка презентувала оновлений збірник рекомендованих рецептур для харчування дітей у закладах освіти. Збірник містить рецепти понад 600 страв і дає змогу ще більше урізноманітнити харчування учнів у школах України. Він складається не тільки з покрокових рецептів, а й технічних карток, що значно полегшать роботу шкільних кухарів. Вони адаптовані до різних форматів приготування: і на старому обладнані, й на сучасному. Крім того, кожна страва супроводжується прикладами подання та оформлення. Також у збірнику враховані актуальні потреби дітей у харчуванні — запропоновано понад 80 альтернатив страв без лактози та глютену, а у кожній технічній картці зазначено наявні алергени.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.