СБУ проводить обшуки у Києво-Печерській Лаврі: причини

СБУ проводить обшуки у Києво-Печерській Лаврі: причини

Ранок вівторка, 22 листопада, почався з обшуків у Лаврі. Служба безпеки України заявила, що проводить контррозвідувальні (безпекові) заходи на території Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві.

Ці заходи відбуваються спільно з Національною поліцією та Національною гвардією в межах системної роботи СБУ з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні. Передає Інформатор з посиланням на СБУ.

"Зокрема, враховуючи збройну агресію рф, зростає ризик вчинення терористичних актів, диверсій, захоплення заручників, особливо в місцях великого скупчення громадян", - так пояснили в СБУ.

Тож вказані заходи проводяться для:

  • недопущення використання Лаври як осередку «русского мира»;
  • перевірки даних про використання приміщень УПЦ для переховування диверсійно-розвідувальних груп, іноземних громадян, зберігання зброї тощо;
  • убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

За безпосередньої участі представників церкви правоохоронці:

  • проводять огляд території та приміщень Лаври для виявлення заборонених до обігу предметів;
  • здійснюють перевірку осіб на території Лаври щодо їхньої причетності до протиправної діяльності на шкоду державному суверенітету України.

"Усі дії відбуваються в межах чинного законодавства. Наголошуємо, що у своїй діяльності СБУ дотримується принципу неупередженості до діяльності будь-якої релігійної конфесії та поважає право кожного громадянина на свободу світогляду і віросповідання, як це визначено Конституцією України", - підкреслили правоохоронці.

СБУ проводить обшуки у Києво-Печерській Лаврі: причини 1
СБУ проводить обшуки у Києво-Печерській Лаврі: причини 2
СБУ проводить обшуки у Києво-Печерській Лаврі: причини 3

Скандал у Києво-Печерській Лаврі

12 листопада з’явилося відео, як у монастирі моляться за росією. Згодом настоятель Києво-Печерської лаври, митрополит УПЦ МП Павло Лебідь прокоментував ситуацію. Він підтвердив, що відео справжнє, і заявив, що це начебто пов’язане з тим, що в УПЦ московського патріархату "моляться за мир у всьому світі". Водночас у храмі лунала пісня "Звон плывет, плывет над россией". Священника, що виконував цю "світську пісню", вже відсторонили.

15 листопада СБУ повідомила про відкриття кримінального провадження щодо випадку в Києво-Печерській Лаврі. Слідство здійснюється за статтею "виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників". Зараз проводяться відповідні експертизи, перевірки та допити. Очільник СБУ Василь Малюк офіційно заявив, що такий інцидент не може залишитися без відповідної реакції. Раніше у коментарі "Суспільному" у Лаврі прокоментували кримінальне провадження СБУ через прославляння росії.

"Це є факт неправдивий, тому що за літургії ми молимося до Бога, молимося за нашу державу, за наше військо, за нашого президента. По-друге, це не є богослужбовий піснеспів", — зазначає намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло.

Він також додав, що священник, який був причетним до події, отець Захарій, відсторонений від служіння літургій та молебнів: "Ми не можемо співати і не будемо співати в храмі світських пісень. В храмі повинно бути не вєлічаніє когось, а вєлічаніє святих. Ми повинні ще раз задуматися про ці дні".

СБУ проводить обшуки у Києво-Печерській Лаврі: причини 4

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.