Що робити, якщо ви знайшли вибухонебезпечні чи підозрілі предмети: правила безпеки

Що робити, якщо ви знайшли вибухонебезпечні чи підозрілі предмети: правила безпеки

Після 24 лютого 2022 року російські окупанти почали обстріл всієї території України з різного типу озброєння, внаслідок цього на землі лишаються залишки боєприпасів або навіть нерозірваних снарядів.

Тому, зважаючи на серйозну й загрозливу ситуацію, пов’язану з ризиками від вибухонебезпечних предметів, поліцейські Києва звертаються до киян та гостей столиці із проханням бути уважними та дотримуватись правил поведінки у їх разі виявлення, передає Інформатор.

Під вибухонебезпечними предметами слід розуміти будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, що здатні за певних умов вибухати. Натрапити на небезпечну знахідку сьогодні можна практично скрізь: на приватних земельних ділянках, у полях, лісосмугах, парках, річках, ставках і навіть просто на вулицях.

Вкотре наголошуємо, при виявленні підозрілого предмету категорично забороняється:

  • торкатися і пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • користуватися поряд із ним засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух);
  • здійснювати на пристрій звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини отруйні та чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

У разі знаходження вибухонебезпечного предмета негайно повідомляйте за номером 101 або 102.

Пам’ятайте: знешкоджувати вибуховий пристрій або локалізувати вибух можуть тільки підготовленні фахівці, після виведення людей із небезпечної зони та виставлення оточення.

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.