Що слід зробити до початку опалювального сезону: корисний чек-лист, як підготувати квартиру

Що слід зробити до початку опалювального сезону: корисний чек-лист, як підготувати квартиру

На українців чекає найтяжчий опалювальний сезон за часів незалежності. Кожна родина вже зараз має скласти свій план, як підготувати житло до холодів.

Що слід встигнути зробити, аби зменшити енерговитрати та зберегти тепло в оселі – порадами поділився електропостачальник YASNO, передає Інформатор.

  • Перевірте двері та вікна

За наявності щілин встановіть гумові ущільнювачі, відрегулюйте фурнітуру та доводчики. Це дозволить уникнути протягів, тепле повітря не буде виходити на вулицю, а холодне – потрапляти в приміщення.

  • Правильно розташуйте меблі

За можливості перемістіть подалі від зовнішніх стін ліжка, дивани та крісла. Так у зонах відпочинку буде триматись більш комфортна температура без додаткового обігріву.

  • Підготуйте батареї

Для ефективного розповсюдження тепла вони не мають перекриватися шторами, меблями або декоративними решітками. Ретельно вимийте батареї від пилу та встановіть позаду них екрани з фольги. За рахунок цього тепловіддача збільшиться на 20%.

  • Подбайте про додатковий обігрів

Розгляньте варіант придбання обігрівача. При його виборі враховуйте особливості приміщення, принцип дії та споживання. Так, якщо вмикати електрообігрівач щодня по 6 годин протягом місяця, то споживання керамічного, конвекторного чи інфрачервоного складе 90-270 кВт∙год, масляного 270-450 кВт∙год, тепловентилятора – 360-720 кВт∙год. Якщо плануєте для обігріву використовувати кондиціонер, перевірте його стан та температурний режим, за яким він може працювати у холодний період.

  • Переконайтеся у надійності проводки

Щоб уникнути проблем при збільшенні навантаження на мережу, перевірте справність проводки, розеток та енергоприладів. Для цього краще заздалегідь скористатися послугами спеціаліста.

  • Утепліть під’їзд

Мешканцям багатоповерхівок окрім підготовки кварти варто також подбати про утеплення під’їзду. Об’єднавшись із сусідами, перевірте щільність закриття вікон та дверей. Також не зайвим буде зазирнути у підвал та на дах, щоб упевнитися у цілісності покриття та утепленні трубопроводів.

Цьогоріч в умовах воєнного стану опалювальний сезон може бути непередбачуваним. Тому ми радимо якомога раніше комплексно підходити до питань підготовки житла до холодів. Ефект буде навіть від простих побутових заходів, які не вимагають значних фінансових витрат.

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.