Йодид калію — не для профілактики! Кому, коли і навіщо потрібно пити препарат

Йодид калію — не для профілактики! Кому, коли і навіщо потрібно пити препарат

На фоні все більшої кількості новин про загрозу ядерного удару, розповідаємо про препарат, який фігурує в усіх інструкціях по виживанню — йодид калію. Це сіль, схожа на кухонну, найчастіше продається у вигляді таблеток. 

Інформатор підготував детальну інструкцію, кому, коли й в яких випадках необхідно приймати йодид калію, а коли цього категорично не потрібно робити.

Навіщо потрібен йодид калію?

За інформацією МОЗ, таблетки йодиду калію використовуються при лікуванні окремих хвороб щитоподібної залози. Якщо приймати цей препарат вчасно та у визначеному дозуванні, він блокує поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою. Таким чином, лікарський засіб знижує ймовірність розвитку захворювань, щитоподібної залози, зокрема раку. При цьому, йодид калію не захищає людину від впливу радіації та не впливає на інші органи.

Лікарка-ендокринолог Ольга Біленко розповідає:

"Велика доза йоду потрапляє в щитоподібну залозу, поглинається. Через надлишок йоду блокуються рецептори, які переносять іони йоду до клітин. Таким чином щитовидка заблокована звичайним йодом і не поглине радіоактивний".

Важливо! Приймати калія йодид-125 треба тільки після офіційного підтвердження аварії. Його не можна пити просто так, на всяк випадок.

"Захистити себе можливо лише за умови дотримання трьох основних правил – перебувати в укритті, слідкувати за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади.

Йодид калію слід приймати лише, якщо ви отримали таку вказівку від органів влади чи ДСНС. Приймати йодид калій для «профілактики» без потреби – недопустимо. Це може зашкодити вашому здоров’ю. Також важливо, що йодна профілактика здійснюється одноразово. Тобто вживання йоду зараз не має жодного сенсу", — зазначають в Міністерстві охорони здоров'я.

Допустимо прийняти препарат протягом шести годин з моменту аварії. Пізніше робити недоцільно та небезпечно.

Дозування та протипоказання

  • діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) – 16 мг,
  • діти від 1 місяця до 3 років – 32 мг,
  • діти від 3 до 12 років – 62,5 мг,
  • підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують грудьми – 125 мг.

Людям старшим за 40 років калій йод не призначають!

Новини про - Йодид калію — не для профілактики! Кому, коли і навіщо потрібно пити препарат

Ендокринолог Ольга Біленко зазначає, що для ля приймання калію йодиду в великій дозі (125 мг) існують певні протипокази, зокрема:

  • Непереносність йоду,
  • тиреотоксикоз (підвищена функція залози),
  • токсична аденома ЩЗ,
  • дифузний чи вузловий токсичний зоб,
  • вузловий зоб,
  • вік до 3-х років (це прописано в інструкції до препарату, хоча рекомендації ВООЗ і МОЗ рекомендують прийом).

"Крім того, людям після 40 років не рекомендована йодна профілактика, бо ризик побічної дії чи ускладнень вище за ризик розвитку раку (це може бути через 10−20 років). Також йод приймати не потрібно людям, у яких вже видалена щитоподібна залоза, та пацієнтам, які лікують гіпотиреоз (тобто ЩЗ не працює, або працює погано, тож йод не поглинає, або поглинає менше). Якщо людина приймає повну замісну дозу (в середньому 100 мкг і більше), приймати йодид калію не потрібно, бо щитоподібна залоза не працює і не буде поглинати радіоактивний йод", — розповідає лікарка.

Де брати йодид калію?

Згідно з повідомленням МОЗ, держава закупила необхідну кількість йодиду калію.

"Кожен регіон отримав необхідну кількість з розрахунку чисельності населення. У разі аварії будуть оперативно визначені пункти його видачі, найближчі до місця проживання людей", — повідомили в міністерстві.

Окрім того, йодид калію в таблетках продається у звичайних аптеках. При цьому, немає жодного сенсу купувати інші йодомісткі препарати, аналогів калію йодиду — немає. Спиртовий розчин йоду, "Люголь", препарати типу "Йодомарин", "Йодоміцин" та інші містять в сотні разів меншу дозу йоду, ніж потрібно для профілактики.

Раніше ми повідомляли, що РНБО невдовзі оприлюднить план дій на випадок ядерної атаки. Окрім того, Зеленський заявив, що сама загроза застосування ядерної зброї перетворилася на постійний наратив російської пропаганди. За його словами, це є прямим доказом того, що рф не має права мати ядерну зброю, оскільки вона не в змозі гарантувати безпеку миру навіть проти загроз застосування ядерної зброї.

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.