В Україні запустили мобільний застосунок для виклику поліції у випадках домашнього насильства

В Україні запустили мобільний застосунок для виклику поліції у випадках домашнього насильства

В Україні презентували мобільний застосунок для жінок, які постраждали від домашнього або гендерно зумовленого насильства, або перебувають у групі ризику. Застосунок дає можливість викликати поліцію в тих випадках, коли дзвінок на 102 не є можливим.

Про це повідомляє Інформатор з посиланням на МВС.

В Україні кожна 5 жінка стикалася із домашнім насильством. Після початку повномасштабної війни, проблема насильства над жінками стала ще більш латентною. Презентація застосунку відбулася за підтримки першої леді України Олени Зеленської.

Застосунок спрямований на полегшення отримання допомоги тією категорією жінок, які не мають можливості подзвонити у поліцію через фізичні особливості (наприклад, особи з порушенням слуху), тотальний контроль особистого життя, відсутність коштів на рахунку тощо. Основною перевагою застосунку є прямий зв’язок з поліцією через кнопку "SOS", без дзвінка на 102 та з автоматичним визначенням місця перебування постраждалої через геолокацію.

"Запуск додатку, коли постраждала від насильства жінка може непомітно та оперативно викликати поліцію, системна робота правоохоронців з правозахисними організаціями та фокус на громадській безпеці - допоможе багатьом українським родинам здолати виклики та зміцніти у своїх родинних стосунках”, – зазначив Денис Монастирський.

Концепція застосунку робить його абсолютно не примітним для кривдника, що дозволяє постраждалій без остраху встановити та використовувати застосунок у своєму телефоні. Його основна мета – надати постраждалим, найчастіше жінкам, можливість звернутися за допомогою без дзвінка на 102, без необхідності говорити вголос з оператором, без необхідності шукати інформацію в інтернеті. Безпечно і швидко.

Зовнішній інтерфейс застосунку замасковано під звичайний додаток у телефоні жінки. Кнопка виклику поліції, корисна інформація та контакти інших служб допомоги у випадках домашнього або гендерно зумовленого насильства, доступні тільки у прихованому інтерфейсі, доступ до якого має лише власниця телефону.

Застосунок стане у пригоді саме тим, хто вже опинився в такій ситуації і потребує “тихих” рішень у пошуку допомоги: без дзвінка, без історії пошуку у браузері, без необхідності спілкування

з оператором.

Застосунок функціонує і доступний для завантаження як у Play Market, так і в App Store.

Назва застосунку не розповсюджується з метою безпеки жінок, які будуть ним користуватися.

Наразі дізнатися деталі щодо назви застосунку та його встановлення можна зателефонувавши на гарячу лінію 116 123. Надалі МВС та UNFPA Україна планують поширення інформації про застосунок методами та серед тих жінок, які його потребують, з увагою до їхньої безпеки та конфіденційності.

Всі новини про ДТП та інші порушення законів читайте в розділі— ТРЕШ.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Платон Бережний

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.