Через масові втрати врожаю в Україні та сусідніх країнах на початку червня столичні супермаркети продають черешню по 300–650 грн за кілограм
Звичайна для раціону киян черешня цьогоріч стала символом дефіциту й цінового шоку. І це друга погана новина після прогнозу щодо персиків та абрикосів, втрати яких місцями сягають 100%. Втім, до них ще справа не дійшла, нині у столиці на справжній делікатес перетворилася черешня.
За інформацією Новини. LIVE, у червні 2025 року ціни на черешню в Києві сягнули найвищих показників за останні десять років. У популярних супермаркетах кілограм ягід коштує від 299 до майже 650 грн. Вартість залежить від походження - імпортна ягода дорожча за українську.
Причиною подорожчання стали погодні умови навесні, зазначають аналітики EastFruit. Через холодний травень і рясні дощі вітчизняні садівники втратили до половини врожаю. Особливо постраждали південні області, де зосереджене основне виробництво черешні, хоча в центральних регіонах втрати були ще більшими, проте площі під цією культурою менші.
Експерти попереджали про високі ціни ще в середині травня. Вони зазначали, що в Україні, як і в Туреччині, Польщі, Румунії, Угорщині та Молдові, врожаї черешні постраждали через весняні заморозки. У деяких країнах втрати сягнули 80–90%, що призвело до різкого зростання експортних цін. Зокрема, у Туреччині, звідки до столиці також поставляють черешню, очікується зростання цін на 75% порівняно зі звичайними цінниками.
Ситуацію ускладнює й те, що Україна після окупації південних територій втратила значну частину виробничих потужностей. Імпорт залишається дорогим, а логістика з альтернативних напрямків, зокрема з Узбекистану, ускладнена.
Ще в травні черешня в Києві коштувала понад 1 тис гривень за кілограм, зараз ціна знизилася, але все ще залишається надвисокою. Для порівняння, у 2024 році на початку сезону ягоду продавали в середньому за 170 гривень за кілограм. Очікується, що ціни поступово спадатимуть із появою нових партій від українських фермерів, але навряд чи повернуться до звичних рівнів.
Окрім черешні, проблемною залишатиметься і ситуація з вишнею. Весняні морози знищили значну частину врожаю цієї ягоди, особливо в північних регіонах України. Згідно з оцінками фахівців, втрати сягнули 35–50%. Вишню в Україні переважно використовують для заморозки та переробки, і в умовах дефіциту ціни на цю продукцію також будуть високими.
У випадку повторення неврожаю в Україні цього року аграрії не зможуть підняти ціни ще вище. Цьому завадить імпорт з сусідніх країн, де продукти дешевші. Про це заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. Ніколайчук припустив, що врожай зернових та інших культур цього року може бути нижчим, ніж НБУ прогнозував у квітні. Водночас поки що очікуються несуттєві зміни.
"Навіть якщо реалізується певний негативний сценарій і погодні умови повторяться, як у минулому році, то стримати продовольчу інфляцію нам буде простіше, оскільки вагомим фактором буде імпорт", - сказав він.
Як зазначив Ніколайчук, ціна на продовольчому ринку в Україні "наблизилися, а за окремими продуктами навіть перевищують ціни в країнах-сусідах".
"Саме через цей фактор ми очікуємо, що повторення минулорічного цінового сплеску продовольчої інфляції ми зможемо уникнути", - додав він.
Заступник голови НБУ зазначив, після оприлюднення прогнозу НБУ у квітні, в Україні спостерігалися нові хвилі заморозків. Вони вплинули на певні культури. Зокрема, очевидно, що врожай кісточкових буде нижчим. Також погодні умови вплинули на ярові зернові культури. Ніколайчук відзначив, що збиранню врожаю заважає дефіцит робочої сили.
Міністр аграрної політики України Віталій Коваль заявив, що урожай зернових в Україні 2025 року може скоротитися на 10% до 51 млн тонн.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.