2026 року на території Експоцентру з’явиться сучасний фудкорт просто неба з ресторанами, барами, фрешмаркетом та зонами відпочинку
На ВДНГ готуються до масштабних гастрономічних змін - тут з’явиться Food Plaza, яка об’єднає десятки форматів харчування в одному просторі. Наразі реалізується перший етап - концептуалізація та проєктування, яке визначить, як замінити та оновити застарілі зони. Крім того, організатори вже запрошують заклади подавати заявки, аби стати частиною нового гастропроєкту.
Вже 2026 року році на території Національного експоцентру запрацює великий гастрономічний простір просто неба під робочою назвою Food Plaza. Як повідомляють ораганізатори, його розмістять за павільйоном №10, неподалік Kitchen&Garden та басейну Pirs39. Локація об’єднає ресторани, кафе, фудтраки, фрешмаркет, бари, дитячий майданчик та навіть урбан-пляж.
Усі зони матимуть єдину стилістику й будуть інтегровані в зелену територію так, щоб не перекривати види на архітектурні пам’ятки. Загалом Food Plaza складатиметься з кількох функціональних частин: стаціонарних ресторанів з повним циклом приготування, фудтраків та барів під навісами, зеленої “Теплої алеї” з кафе та фотозонами, ринку сезонних продуктів, дитячого простору в екостилі та панорамної барної сцени на пляжі. Передбачені зони відпочинку, вечірнє декоративне освітлення та місця для проведення подій.
Як розповів директор із розвитку ВДНГ Євген Мушкін, головна мета проєкту - поєднати естетику сучасного фудкорту з природною тінню дерев і продумати всі деталі від зонування до логістики, аби забезпечити комфорт відвідувачів. Новий простір має безперешкодно приймати будь-яку кількість гостей, і все обіцяють влаштувати так, що ніяких незручностей або черг ніхто не відчує.
Наразі розпочато набір резидентів серед ресторанів, власників фудтраків і мобільних кухонь. Заявки можна подавати через онлайн-анкету. Заклади, які вже працюють на Липовій алеї чи в інших зонах ВДНГ, збережуть свої місця та отримають пріоритет у приєднанні до нового простору.
Створення Food Plaza стане другим етапом масштабної модернізації гастрозони Експоцентру. За попередніми підрахунками, новий фудкорт зможе збільшити площу й пропозицію харчування у півтора раза в перший сезон і до двох з половиною разів - у майбутньому. Амбітне завдання, яке стоїть перед командою - зробити так, аби кияни їхали на ВДНГ, зокрема, й заради їжі.
Інформатор розповідав, що в Урбан-парку ВДНГ розпочали будівництво сучасного памп-треку - це хвилеподібна асфальтована траса, на якій можна набирати швидкість без педалювання чи поштовхів. Її створюють для велосипедистів, скейтерів, самокатників і ролерів, повідомляють у ВДНГ. Подібні об'єкти - один із символів вуличної культури у світі, і тепер така траса з’явиться і в Києві. Нову інфраструктуру обіцяють відкрити до 31 серпня 2025 року. Під час робіт доступ до скейт-парку і прилеглої зеленої зони буде тимчасово обмежено.
Також ми писали, що на території ВДНГ у Києві пройшов третій фестиваль “Книжкова країна” - одна з наймасштабніших літературних подій в Україні. Цьогорічна програма стала ще більш насиченою: понад 300 заходів - від презентацій літературних новинок до концертів і театральних постановок. А ключовим візуальним акцентом фестивалю став квітковий декор, який перетворить простір на яскраву весняну інсталяцію з фотозонами та арт-об’єктами.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.