Київ лідирує за кількістю перейменованих топонімів за останній рік серед всіх міст України

Київ лідирує за кількістю перейменованих топонімів за останній рік серед всіх міст України

Організація «Transparency International Ukraine» в межах програми «Transparent cities/Прозорі міста» дослідила процес дерусифікації та декомунізації в Україні.

За результатами дослідження Київ став лідером серед українських міст за кількістю перейменованих топонімів за останній рік, передає Інформатор.

Результати дослідження свідчать про те, що процес дерусифікації та декомунізації в українських містах рухається досить активно. Місцева влада та мешканці усвідомили необхідність відмови від використання назв міських об'єктів, пов’язаних з державою-агресором.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, протягом останнього року депутатський корпус Київради спільно з експертною групою та громадськістю системно працювали над питанням перейменування вулиць, провулків, бульварів, проспектів та площ, назви яких пов’язані з росією та її сателітами.

«У столиці вже перейменовано 237 міських об’єктів, і цей показник є найбільшим в Україні за останній рік. Ми відмовились від російських назв столичної топоніміки. Натомість вшановуємо та увіковічуємо події української історії та наших героїв. У результаті на карті міста з’явились вулиці, провулки, бульвари, проспекти та площі, назви яких мають імена тих людей, які точно боролись за Україну і відстоювали права та свободи нашого народу. Крім цього, процес дерусифікації та декомунізації сприяє зменшенню інформаційного та культурологічного впливу московського наративу на світогляд киян», – наголосив Володимир Бондаренко.

Заступник міського голови – секретар Київської міської ради додав, що невдовзі у столиці ще буде перейменовано станції метро, а також понад 30 міським об’єктам будуть повернені історичні назви.

Київ лідирує за кількістю перейменованих топонімів за останній рік серед всіх міст України 1

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Платон Бережний

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.