Як село Мощун перетворили на форпост Києва під час наступу на столицю: історії захисників-нацгвардійців

Як село Мощун перетворили на форпост Києва під час наступу на столицю: історії захисників-нацгвардійців

Мощун став непрохідним бар’єром, форпостом Києва. Втримували оборону на цьому напрямку 72-га окрема механізована бригада імені Чорних Запорожців та гвардійці Північного оперативно-територіального об’єднання.

Це відео — історія з перших вуст захисників-нацгвардійців, передає Інформатор з посиланням на Нацгвардію.

Після того, як українські захисники зірвали план рф здійснити масове десантування військ і техніки в Гостомелі і затримали їх там, як у капкані, а мости на Київ були підірвані, інші підрозділи київського гарнізону почали займати позиції лінії оборони столиці.

Один із основних напрямків, обраних окупантами, щоб потрапити в Київ, був шлях через Пущу-Водицю. Для цього вони мали пройти Мощун і Горенку. Так як перші ворожі ДРГ, що заходили на території сіл, були знищені, ворог обрав нещадну тактику вогневого валу. Розташувавши склад БК на гостомельському склозаводі, російські війська почали обстрілювати село і ліс з артилерії, неодноразово застосовуючи касетні і запалювальні боєприпаси. Через ці обстріли села Мощун і Горенка – одні з найбільш постраждалих у відсотковому співвідношенні знищених будівель і випаленого лісу.

Паралельно в Мощун і ліс поруч заходили ворожі групи з мінометними розрахунками. Незважаючи на постійні обстріли і пожежі, українські захисники не лише не покинули свої позиції, а й змогли здійснювати маневрену оборону з просуванням вперед. Через річку Ірпінь біля Мощуна окупанти неодноразово намагалися навести понтонні переправи. Усі вони були знищені українською артилерією.

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.