Дерусифікація доменів: українців закликають відмовитись від зросійщених доменних зон

Дерусифікація доменів: українців закликають відмовитись від зросійщених доменних зон

Ви звертали увагу на те, що домени (адреси) українських сайтів часто пишуть з російською транслітерацією? Помічали імена, які закінчуються, приміром, на kiеv.ua чи kharkov.ua? Тепер цьому можна покласти край і не лише правильно реєструвати нові домени для сайтів, а й змінити ті, які вже зареєстровані. Директор з маркетингу Cityhost.ua Олег Рівтін розповідає, як українцям змінити доменні імена сайтів.

У вітчизняному просторі Інтернет налічується мільйони сайтів. При цьому багато з них використовують географічні доменні зони, які базуються на російських назвах міст – odessa.ua, chernigov.ua, rovno.ua, kiev.ua тощо. При цьому регіони мають зони для реєстрації імен з правильною транслітерацією – odesa.ua, chernihiv.ua, rivne.ua, kyiv.ua – базовою мовою для транслітерації яких є українські назви. На жаль, кількість імен зареєстрованих у зросійщених зонах переважає українські.

“У травні 2022 у русифікованих зонах було майже 50 тисяч українських сайтів”, – каже Олег Рівтін, додаючи, що, попри все, ситуація має позитивну динаміку. Однією з причин стала кампанія під назвою “Kyiv not Kiev”, яку запровадили у МЗС України в 2018 році. Після неї кількість столичних онлайн-ресурсів з правильними доменами стала більшою. Однак це  стосується лише Києва. По інших регіонах можна побачити сумну статистику.

У зв’язку з цим реєстратор Cityhost.ua запустив ініціативу з дерусифікації українських доменів. Компанія закликає власників сайтів перенести свої web-ресурси у зони з транслітерацією, що базується на українських назвах міст. Для цього були запроваджені наступні зміни:

  1. Повністю припинена реєстрація доменів у русифікованих зонах.
  2. Вартість реєстрація доменів у правильних зонах знижена до 99 грн.
  3. Спрощений процес переходу на правильний домен для клієнтів компанії.

Водночас, як вже зазначалося, власники інтернет-ресурсів з неправильною транслітерацією доменів можуть буквально за допомогою кількох кліків позбутися цієї прикрості та “перейменувати” власний сайт. Для цього потрібно зареєструвати  правильний домен, внести зміни в код сайту та його конфігураційні файли, додати нове доменне ім’я онлайн-ресурсу як псевдонім до поточного та здійснити перенаправлення, аби відвідувачі могли знайти сайт вже за його новою адресою. Зробити внесок в українізацію ІТ-простору тепер легко!

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.