У місті-супутнику Києва працює єдине в Україні підприємство, яке централізовано готує здорові обіди для освітніх закладів, але попри високі стандарти частина страв потрапляє у відходи, а деякі не сприймаються дітьми
На Київщині діє унікальна фабрика-кухня, що централізовано забезпечує гарячими обідами місцевих школярів. Вона єдина в Україні працює за повним циклом приготування, охолодження та доставки здорової їжі для дітей. Попри неприйняття окремих страв і скепсис на старті, фабрика поступово вибудовує довіру дітей і батьків до нового формату шкільного харчування.
Журналісти медіа НУШ побували на фабриці “ГотуЇмо” й детально вивчили, як організовано виробництво. Унікальний заклад збудували після деокупації Бучі за кошти американського мецената Говарда Баффета та підтримки місцевої влади. Сьогодні він виготовляє й доставляє охолоджену здорову їжу в школи міста.
Потужності фабрики дозволяють щодня випускати до десяти тисяч порцій, але наразі готують менше. За словами директорки Тетяни Алексійчук, зараз вони харчують тільки по субвенції дітей пільгових категорій, учнівство молодших класів і за гроші батьків – тих, хто хоче харчуватися. Страви готують за сучасною технологією Cook & Chill: спершу їх термічно обробляють, потім швидко охолоджують до +4°C, щоб без заморожування зберігати до трьох тижнів із збереженням смаку й поживності.
Меню складається сезонно й відповідає вимогам реформи шкільного харчування. Воно не адаптується під кожну школу окремо, адже виробництво масштабується - наприклад, компот тут варять одразу по 300 літрів. Попри велику різноманітність, іноді трапляються проколи: так зі шкільного меню вилучили свинину з горошком у сметані - діти категорично і масово не захотіли її їсти.
Зміни в уподобаннях школярів даються непросто - не лише через харчові звички, а й через скепсис батьків. Щоб завоювати довіру, на фабриці проводять ігрові кулінарні заняття: діти самі готують страви за шкільними рецептами. Після таких заходів учасники зазвичай змінюють ставлення до їжі й стають її активними прихильниками.
Хоча іноді трапляються й зовсім абсурдні ситуації. Якось у порції гречки один хлопчик знайшов черв’яка - скарга викликала резонанс, аж поки не зʼясувалося, що комаху він приніс з дому сам, для жарту. Для працівників фабрики, які щодня борються за якість і довіру, це була не смішна історія, а репутаційний виклик.
Окрема проблема - списання обідів, які не встигли з’їсти. У великих школах складно точно спрогнозувати кількість дітей: хтось захворів, у когось змінились плани, а найчастіше винна повітряна тривога, після якої дітей просто відпускають додому. Усі ці порції доводиться викидати, адже фабрика не може миттєво змінювати обсяг постачання.
Втім, підприємство продовжує роботу і готує “як для себе” - так кажуть самі працівники. Вони куштують усі страви на виробництві й постійно збирають зворотний зв’язок від шкіл. А ідеальний баланс між технологією, смаками та логістикою фабрика впевнено шукає разом із дітьми, батьками та вчителями.
Інформатор розповідав, що Кабінет міністрів заклав 14,4 мільярда гривень на реалізацію реформи шкільного харчування у 2026 році. Це оголосила прем'єр-міністерка Юлія Свириденко. Також на наступний рік передбачили 5 мільярдів гривень на будівництво близько 100 підземних шкіл.
"У дітей у школах від Харківщини до Львівщини з’явилися безплатні обіди. На наступний рік — із важливого — у державному бюджеті ми передбачили 14,4 мільярда гривень на цю програму. І будемо працювати над новими можливостями", - зазначила Свириденко.
У 2025 році на ремонт харчоблоків заклали 960 мільйонів гривень. На наступний рік передбачається 1 мільярд гривень.
Також ми писали, що відключення світла, а також можлива відсутність інтернету та мобільного зв'язку можуть вплинути на перебіг навчального процесу в Україні, а також тривалість і час канікул. У Міністерстві освіти і науки України наголосили, що оскільки школи мають автономію у визначенні структури навчального процесу, вони можуть самі визначати тривалість навчального року, розклад занять і підходи до організації занять в умовах, що склалися, з огляду на обсяг навчального навантаження, вікові особливості дітей, їхній фізичний і психічний стан.
Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб не пропустити важливих новин. Підписатися на канал у Viber можна тут.