Як використані одноразки перетворюються на павербанки для ЗСУ

Як використані одноразки перетворюються на павербанки для ЗСУ

Не всі любителі вейпінгу та одноразових електронних сигарет знають, що після використання ці пристрої необхідно правильно утилізувати. В іншому випадку, прилади для ширяння надають шкідливий вплив на навколишнє середовище та здоров'я людей. Як це відбувається? Вся справа в компонентах, з яких складається підсистема: пластикового корпусу та акумулятора. Давайте розглянемо кожен із них окремо.

Вплив акумулятора з одноразок на екологію планети

Використані акумулятори можуть значно впливати на навколишнє середовище, якщо вони не утилізуються правильно. Акумулятори містять різні токсичні та шкідливі речовини, такі як свинець, кадмій, нікель, ртуть та інші хімічні сполуки. Якщо такі речовини потрапляють у ґрунт, воду чи повітря, то окисляючись, вони виділяють речовини, які можуть спричинити серйозні проблеми для екосистем та здоров'я людей.

Ось деякі приклади негативного впливу використаних акумуляторів на екологію:

  • Забруднення ґрунту. Якщо акумулятори викинуті на смітник або неправильно утилізовані, токсичні речовини можуть проникати у ґрунт. Це може призвести до забруднення ґрунту та негативно позначитися на рослинності та мікроорганізмах, що знаходяться у ґрунті.
  • Забруднення води. При попаданні акумуляторів у джерела води, хімічні речовини можуть розчинятися та забруднювати воду. Це може мати негативний ефект на рибу та інші організми, що живуть під водою та призводити до порушення екосистеми.
  • Вплив на здоров'я людей. Якщо люди вдихають або потрапляють у контакт з токсичними речовинами, що містяться в акумуляторах, це може призвести до проблем з дихальними шляхами та ШКТ. Деякі з цих речовин є канцерогенами або можуть викликати проблеми із нервовою системою.
  • Втрата цінних ресурсів. Акумулятори містять матеріали, які можуть бути перероблені та використані повторно. Неправильна утилізація акумуляторів призводить до втрати цінних ресурсів, таких як метали, які могли б бути використані вдруге.

Як використані одноразки перетворюються на павербанки для ЗСУ 1

Вплив пластику на екологію планети

Ось деякі основні аспекти негативного впливу неправильно утилізованого пластику, який найчастіше викидають у харчові відходи:

  • Забруднення морського середовища. Великі та дрібні пластикові відходи потрапляють в океани та моря, завдаючи серйозної шкоди морському життю. Тварини можуть заплутуватися в пластикових відходах, ковтати їх або наступати на них, що може призвести до травм, зупинки дихання або загибелі.
  • Загроза тваринам. Багато тварин плутають пластикові відходи з їжею або використовують їх для будівництва гнізд та нір. Поглинання пластику може спричинити захворювання і навіть їхню смерть.
  • Забруднення грунту. Велика кількість пластикових відходів потрапляє на землю та забруднює ґрунт. Пластик не розкладається протягом століть, і його наявність може негативно позначатися на зростанні рослин та мікроорганізмах у ґрунті.
  • Забруднення повітря. Пластик може спалюватись на відкритому повітрі або при неправильній обробці відходів, що призводить до виділення небезпечних хімічних речовин та викидів шкідливих газів в атмосферу. Це негативно позначається на якості кисню та здоров'я людей.
  • Витрата нафтових ресурсів. Виробництво пластику потребує значних обсягів нафти та природного газу. Витрата цих ресурсів для виробництва пластику збільшує тиск на навколишнє середовище та веде до виснаження природних ресурсів.

Як можна мінімізувати шкоду від використаних електронок та допомогти воїнам ЗСУ?

Мережа магазинів Vandal Vape кожні два тижні відвозить велику кількість використаних одноразок волонтерам у Тернополі, які переробляють електронні пристрої на повербанки для військовослужбовців української армії. Всередині пластикового корпусу одноразки знаходиться акумулятор. Якщо з'єднати декілька таких батарей і помістити в корпус повербанка, виходить повноцінний зарядний пристрій для використання в польових умовах. Кожен може приєднатися до цієї акції, принісши використану електронку до магазину та залишивши у спеціальній картонній коробці біля входу.

Партнерській матеріал

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.