Київ та Львів лишаються найпопулярнішими містами за кількістю запитів оренди житла

Київ та Львів лишаються найпопулярнішими містами за кількістю запитів оренди житла

Станом на січень 2023 року Київ та Львів є найпопулярнішими містами за кількістю запитів оренди житла.

Львів став “точкою опори” після початку війни. Попри ракетні удари та проблеми з електроенергією, – багато хто продовжує обирати його саме як “безпечну альтернативу” Києву на час повномасштабної війни. Сервіс оренди bird розповів про досвід оренди і у Львові, і у Києві. Передає Інформатор.

Ціни

“Є відчуття, що Київ вирівнявся за цінами зі Львовом, і сталось це не шляхом якогось різкого зростання у Львові, а якраз внаслідок падіння цін у Києві. І це не лише оренда житла: таксі, продукти, абонемент в зал. Якщо раніше я думав так: є всі міста, є Львів/Харків/Одеса це х1.5 і є Київ, це просто х2 до всього, то зараз якось все більш-менш вийшло на один рівень” – Сергій, менеджер у страховій компанії.

Перевіряємо, чи правий Сергій. Для порівняння цін на оренду в Києві та Львові ми брали середні показники за період з 1 січня 2023 року по 1 лютого 2023 року:

Київ та Львів лишаються найпопулярнішими містами за кількістю запитів оренди житла 1

Київ та Львів лишаються найпопулярнішими містами за кількістю запитів оренди житла 2

Київ та Львів лишаються найпопулярнішими містами за кількістю запитів оренди житла 3

Київ та Львів лишаються найпопулярнішими містами за кількістю запитів оренди житла 4

 

"Дані вразили навіть нас настільки, що ми кілька разів їх перевірили. Але різниця на однокімнатній 5,5 тис грн за оренду.

Інші сфери життя збігаються з тим, що сказав Сергій: 4,5 км на таксі у Києві обійдеться приблизно 83 грн, у Львові 81. Гречка у Сільпо Києва коштує 78 грн, а Львова 77. Та загалом виходить, що у Львові жити дорожче ніж в столиці", - розповіли аналітики.

Затори

Але не тільки ціни стали спільними у цих двох міст. Затори на дорогах, особливо в центрі – якщо у Києві це повʼязують із загалом великою кількістю людей та автомобілів, то у Львові додатковою причиною називають архітектуру міста. Отже, нагальним є питання розвитку комфортного громадського транспорту та велодоріжок.

“Їздити на авто у Львові – величезна проблема. Суцільні корки й ти ніяк не можеш їх обʼїхати. Плюсом, в порівнянні з Києвом, є те, що тут майже всюди можна дійти пішки. Тому при пошуку оренди я просто дивився варіанти в центрі та ближньому центрі”, – Павло, менеджер проєктів у IT компанії.

Старий чи новий житловий фонд

Київ має дуже міксований житловий фонд. Новобудови тут можна знайти та в центрі, й на околицях. Популярними варіантами також були міста-сателіти. Львів має більш структурований поділ. Старі австрійські будинки в центрі, тоді як новобудови здебільшого у новіших кварталах, відповідно й розташовані вони далі від центру.

Для зручності, в додатку bird зробили фільтр “старий-новий”, бо як правило це важливий фактор при пошуку квартири.

“Львів, як і Київ, не переповнений ідеальними варіантами, треба шукати компроміс. Для мене була важлива наявність ліфта в будинку, бо мала дитина, коляска, щодня виходимо гуляти. За ціною/розташуванню у Києві було більше варіантів, хоча у Львові сподобалось, що є багато невеликих скверів й завжди є де пройтись з дитиною” – Софія, дизайнерка у відеопродакшн студії.

Отже, виходить – Львів – новий Київ, який так само насичений на культурні події, популярні ресторани та бари, враховуючи кількість внутрішньо переміщених осіб – там точно є кілька старих друзів. Але на сьогодні життя в ньому дорожче. І навряд чи можна прогнозувати якесь зниження, адже попит не стає меншим і навіть не зважаючи на ціни люди продовжують обирати це місто для життя.

“Поки що лишаюся у Львові, тому що він камерний, затишний і тут набагато менше прильотів і тривог”, – Андрій, рекламник.

Цікаво як ситуація складеться після перемоги.

FYI: Bird – застосунок для пошуку довгострокової оренди, це агрегатор усіх наявних оголошень, відомий своїми зручними картами та фільтрами. Мета проєкту – зробити пошук квартири легким, інтерактивним та надійним, штучний інтелект додатка відсіює шахраїв та сумнівні оголошення. На сьогодні представлений у Києві, Львові та Лондоні. У 2023 році планує розширити мережу та відкриватися в містах з найбільшим попитом для українців.

Всі новини про купівлю та оренду квартир, будинків та офісів по тегу – Нерухомість.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Платон Бережний

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.