У Києві на Подолі побудували культурний простір із міжнародною виставкою: де і як виглядає

У Києві на Подолі побудували культурний простір із міжнародною виставкою: де і як виглядає

Культурний простір матиме назву «Модуль тимчасовості» (МОТ) і працюватиме з лютого до кінця квітня на Контрактовій площі.

Проєкт організований командою don’t Take Fake, конструкція розроблена архітектурним бюро balbek bureau, а дизайн — студією crevv. Про це Інформатору розповіла команда don’t Take Fake.

ЩО ЦЕ?

«Модуль тимчасовості» — це тимчасовий культурний простір у Києві, що втілюється міжнародною командою. Він розміститься у спеціальній конструкції з 27 модулів, які утворюють відкритий хол та окремі зали всередині, а також кілька терас. Основний матеріал — це метал у різних його варіаціях. Зокрема, у частині конструкції, інтер’єрі та меблях використано сталь з маріупольських «Азовсталі» та ММК ім. Ілліча.

У Києві на Подолі побудували культурний простір із міжнародною виставкою: де і як виглядає 1

Основою простору стане експозиція, створена спеціально для цього проєкту французьким куратором Фабрісом Бусто, арт-критиком та головним редактором Beaux Arts Magazine. На двох поверхах представлять роботи 25 художників з України, Франції, США, Швейцарії, Південної Кореї, Португалії, Іспанії, Індії, Албанії. Серед них — полотна, скульптури, інсталяції та аудіовізуальні роботи. 

Протягом трьох місяців у МОТ також відбудеться серія кінопоказів та лекцій. А крім виставки працюватиме сувенірний магазин із колабораціями з українськими брендами та митцями.

У Києві на Подолі побудували культурний простір із міжнародною виставкою: де і як виглядає 2

Будівництво, створення експозиції і щоденна робота МОТ забезпечується коштом організаторів, а також партнерів. Даний проєкт «Модуль тимчасовості» виконується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Однією з перших створення простору підтримала найбільша європейська криптобіржа WhiteBIT, що народжена в Україні та розділяє нашу соціальну позицію, підтримуючи розвиток мистецтва. Проєкт підтримується Офісом Президента України.

ІДЕЯ

«Для нас створення — потужний сигнал світу у часи, коли протягом багатьох місяців наша країна зазнає найбільших руйнувань з часів Другої світової війни через російські атаки. Тому ми будуємо навіть тепер, коли для цього максимально несприятливі умови. Україні пророкували три дні на капітуляцію. Але за майже рік наш народ тільки довів свою здатність знаходити у труднощах поштовх до ще активнішого зростання. Ми впевнені, що це і є наша основа для перемоги», — коментують у don’t Take Fake.

Роботи, що будуть представлені на виставці у Києві, об’єднані темою «тимчасовість». 

«Ми не хотіли обмежувати художників темою суто війни в Україні, адже їм потрібно пережити цей досвід особисто, щоб мати можливість перенести його у мистецьку форму, — пояснюють організатори. — Натомість для нас важливо зробити проект міжнародним і продовжувати привертати увагу до нашої країни в контексті культури, особливо зараз. Тому ключовим стало слово «тимчасовість», що передає плинність життя та часу, невизначеність, які знайомі кожній людині і в часи війни, і під час інших історичних подій, і в особистому житті».

У Києві на Подолі побудували культурний простір із міжнародною виставкою: де і як виглядає 3

ФОНД

Ще одна ціль проєкту — допомогти у відновленні культурних об’єктів, які постраждали від воєнних дій. Для цього команда формує спеціальний фонд, що поповнюватиметься із продажу квитків, речей у гіфт-сторі, а згодом — робіт митців на благодійному аукціоні. Кошти з фонду не витрачатимуться на операційні витрати, а на 100% будуть передані на відбудову арт-інституцій та пам'яток, зокрема музеїв, які наприкінці проекту оберуть команда проекту і залучені спеціалісти зі сфери культури. 

Квитки у простір будуть доступні на вході за рекомендованою ціною — 200 грн. Утім кожен гість сам обиратиме скільки наразі готовий заплатити за відвідування виставки. Для оплати вхідного квитка підійде будь-який формат: готівка, картка або оплата криптовалютою завдяки сервісу WhitePay, який надає наш партнер — найбільша європейська криптобіржа з українським корінням WhiteBIT. Компанія підтримала ініціативу зі збору коштів на відновлення арт-об’єктів і запропонувала свій ресурс для оплати криптовалютою, щоб зібрати ще більше. 

Крім того можна буде придбати онлайн-квитки на події та спеціальні екскурсії з командою проекту.

КОНСТРУКЦІЯ

Загальна площа конструкції — 417 кв. Усередині збалансовані почуття свободи і певного тиску через висоту стелі, що не перевищує 2,3 метри в частині приміщень — нагадування про дискомфорт, який відчувають люди, ховаючись в укриттях.

Конструкцію розробив і почав виробництво у 2012 році український архітектор Слава Балбек. За оригінальним задумом, вона мала стати багатофункціональним простором із можливістю переїздів. Але невдовзі проєкт був заморожений і металева основа чекала на своє нове призначення аж до літа 2022 року. 

У Києві на Подолі побудували культурний простір із міжнародною виставкою: де і як виглядає 4

У липні команда don’t Take Fake придбала її у колишнього приватного власника для створення мистецького простору, а вже архітекторська команда balbek bureau взялася вести об’єкт до самого завершення. Перепланувати довелося майже все, залишивши тільки основні стіни та ідею модульності. 

Завдяки goodwine команда отримала приміщення для будівництва на Подолі, де за місяці роботи конструкцію позбавили слідів тривалого перебування просто неба. Натомість всередині тепер — повністю утеплене приміщення, з автономними системами освітлення та опалення, водовідведенням, вентиляцією та іншим обладнанням, що дозволяють використовувати його за будь-яких погодних умов. Хоча всередині це повноцінна будівля, її можна розібрати і зібрати на новому місці менше ніж за 10 днів. 

Стежити за новинами проєкту можна в інстаграмі https://www.instagram.com/mot.object/

У Києві на Подолі побудували культурний простір із міжнародною виставкою: де і як виглядає 5
У Києві на Подолі побудували культурний простір із міжнародною виставкою: де і як виглядає 6
У Києві на Подолі побудували культурний простір із міжнародною виставкою: де і як виглядає 7

Всі новини про музеї, виставки та події в рубриці — Куди піти в Києві.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Варвара Грекова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.