Що робити, якщо потрапили під завал будинку

Що робити, якщо потрапили під завал будинку

В Україні тривають обстріли та ракетні удари по мирних районах та приватних секторах. Країна-терорист перетворила на руїни цілі міста та села, поки жителі ховалися від обстрілів у підвалах. Постійно триває евакуація та рятувальні операції у різних регіонах України, тільки назви населених пунктів постійно змінюються.

Київщина регулярно страждає від ракетних обстрілів. А трагедія у Дніпрі нагадала нам, як важливо знати всі правила поведінки у країні з активними бойовими діями. Інформатор публікує поради рятувальників, що робити, якщо ви потрапили під завал будинку:

Що робити, якщо потрапили під завал:

  1. Пам’ятайте, що до місця події вже прямують всі екстерні служби.
  2. Кличте на допомогу! Намагайтеся кричати, подавати сигнали. Ні в якому разі не використовуйте сірники чи запальнички – це може призвести до вибуху.
  3.  У “хвилини тиші”, що влаштовують рятувальники аби почути людей, які опинилися під завалами, якомога голосніше кричіть та подавайте сигнали.
  4. Якщо поряд є мобільний телефон та зв'язок - зателефонуйте рідним або на номер 101 та повідомте, де перебуваєте.
  5. Якщо вас помітили, пам’ятайте, що потрібен час, щоб вас визволити. Спробуйте заспокоїтися і чекайте на допомогу.
  6.  Якщо вас ніхто не чує - спершу оцініть обстановку навколо.
  7. Спробуйте обережно вивільнити руки та ноги. Якщо частину тіла притиснуло уламком і звільнити її неможливо - одразу розпочніть масажувати ділянку тіла вище затиснутої. Це потрібно, щоб підтримати циркуляцію крові та врятувати кінцівку.
  8. Вкрай важливо не зрушити перекриття чи балки, на яких все тримається. Тому не намагайтеся самотужки розбирати завали довкола себе.
  9. Якщо вам вдалося вибратися - огляньте себе на наявність травм та ран. За можливості надайте собі та іншим першу домедичну допомогу.
  10. Якщо розумієте, що немає сил і можливості вибратися самотужки продовжуйте кликати на допомогу та чекати на рятувальників.
  11. В очікуванні порятунку намагайтеся не отримати переохолодження (якщо поряд є якийсь одяг - спробуйте загорнутися в нього).

Бережіть себе та своїх рідних!

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.