Київ Цифровий вивчає реальний стан використання української мови у столиці: просять пройти опитування

Київ Цифровий вивчає реальний стан використання української мови у столиці: просять пройти опитування

У рамках розробки Міської концепції ствердження української мови в усіх сферах суспільного життя столиці киянам запропоновано пройти опитування в застосунку «Київ Цифровий».

Як зазначив керівник цифрової трансформації Києва і заступник голови КМДА Петро Оленич, пройти опитування можна просто і зручно, передає Інформатор.

«У Київ Цифровий нове опитування. Участь можуть взяти всі користувачі міського застосунку з наявним BankID – все як завжди просто і зручно. Опитування триває до 31 січня, долучайтесь!» – повідомив Петро Оленич.

Опитування має на меті дізнатися громадську думку щодо реального стану використання української мови в Києві, а також визначити основні інструменти, які місто може запропонувати всім охочим опанувати українську мову.

«Нині, коли в країні війна, мова – це те, навколо чого ми об’єднуємося, те, що дозволяє нам ідентифікувати себе як націю. Більш того, в умовах воєнного стану українська мова є потужною зброєю в боротьбі з ворогом. Наразі спільно з Уповноваженим із захисту державної мови, науковцями та громадськістю ми розпочали працювати над Концепцією ствердження української мови в усіх сферах суспільного життя столиці», – зауважила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Із початком повномасштабного вторгнення росії фіксується помітне зростання кількості людей, котрі свідомо переходять на спілкування українською. Це важливий крок, спрямований на укріплення позицій державної мовної політики та зміцнення національної самоідентифікації, а разом із тим і національної безпеки.

Наразі у столиці впроваджена низка громадських ініціатив із вивчення української мови тощо. Утім міська влада прагне більш ґрунтовно проаналізувати потреби містян.

Київ Цифровий вивчає реальний стан використання української мови у столиці: просять пройти опитування 1

«Отримані результати опитування допоможуть нам зрозуміти рівень функціонування української мови у столиці та будуть використані під час розробки згаданої концепції міста Києва, втілення якої включатиме мовні курси та розмовні клуби для дорослих і дітей, спеціалізовані тренінги для працівників сфери послуг, бізнесу, державних службовців, оновлення програм у закладах освіти, мовні курси для людей із інвалідністю тощо», – підсумувала Ганна Старостенко.

Команда «Києва Цифрового» у своїх соціальних мережах також запропонувала киянам добірку посилань на освітні платформи та застосунки, які допомагають поліпшити знання української мови і зробити перехід на спілкування винятково рідною мовою комфортнішим.

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі— ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Соломія Новосільська

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.