У Києві триває голосування щодо перейменувань міських об’єктів та станцій метро, назви яких пов’язані з росією

У Києві триває голосування щодо перейменувань міських об’єктів та станцій метро, назви яких пов’язані з росією

У додатку «Київ Цифровий» триває рейтингове електронне голосування щодо перейменувань деяких міських об’єктів, зокрема двох станцій метро назви яких пов’язані з російською федерацією та її сателітами. Голосування триватиме до 11 січня.

Як зазначив заступник міського голови – секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, цьогоріч буде продовжено процес деколонізації та дерусифікації київської топоніміки, оскільки назвам, які асоціюються з країною-агресором, немає місця на мапі нашого міста. Передає Інформатор.

«З початку війни у столиці було розпочато активну дерусифікацію. Ми відмовляємось від російських назв вулиць, площ, проспектів, бульварів та інших міських об’єктів. Депутатський корпус Київради спільно з громадськістю створює міський простір, вільний від ворожих назв. Натомість вшановуємо та увіковічуємо події української історії та наших героїв. Невдовзі буде перейменовано всі міські об’єкти, і Київ назавжди позбудеться ворожої топоніміки», – наголосив Володимир Бондаренко.

Заступник міського голови – секретар Київської міської ради додав, що експертна робоча група спільно з профільними комісіями Київради детально вивчили кожну отриману пропозицію щодо перейменувань міських об’єктів, назви яких пов’язані з росією та її сателітами.

Так наразі в додатку «Київ Цифровий» триває опитування, щоб:

– перейменувати площу Льва Толстого (і відповідну станцію метро) на площу Українських Героїв, а вулицю Льва Толстого – на честь Гетьмана Павла Скоропадського;

– перейменувати станцію метро «Дружби народів» на честь історичної назви місцевості – «Звіринецька»;

– перейменувати бульвар Перова на Воскресенський (з уточненням типу об’єкта на проспект), а проспект Визволителів – на проспект Георгія Нарбута;

– надати проєктній станції метрополітену «Проспект Правди» назву «Варшавська»;

– у випадку, якщо пропозиція назвати вулицю Льва Толстого на честь Павла Скоропадського отримає підтримку киян, виникає необхідність в рамках усунення дублювання перейменувати існуючу вулицю Павла Скоропадського. З огляду на це кияни можуть визначитись щодо пропозиції – перейменувати вулицю Павла Скоропадського у Печерському районі на честь Олександра Омельченка.

Для того, щоб проголосувати в додатку «Київ Цифровий»:

– обирайте «Електронна демократія» ⟶ «Опитування»;

– переглядайте перелік назв і натискайте «Проголосувати».

Всі новини про життя в Києві під час війни читайте в розділі — ВІЙНА.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Варвара Грекова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.