У Києві запалять першу Ханукальну свічку: дата святкування, історія, традиції та прикмети

У Києві запалять першу Ханукальну свічку: дата святкування, історія, традиції та прикмети

Ханука — єврейське свято чуда і перемоги добра над злом, перемоги світла над пітьмою. Означає «освячення», «оновлення». Свято Ханукі триває вісім днів, у 2022 році — з 18 по 26 грудня. 

Музейно-виставковий центр Музею історії міста Києва, Всеукраїнський благодійний фонд «Заради тебе», Єврейська релігійна громада міста Києва та Київська міська єврейська громада запрошують 18 грудня (24 кислева 5783 р.) о 17:00 на запалювання першої Ханукальної свічки. Передає Інформатор.

Адреса МВЦ Музею історії міста Києва: вул. Богдана Хмельницького, 7 (ст. метро «Театральна»).

Чому Хануку називають святом світла та звідки взялися пов'язані з цим святом традиції? Інформатор вивчив історію свята, щоб розповісти вам про це.

ІСТОРІЯ СВЯТА

Як і більшість релігійних свят, історія Ханукі пов'язана з легендами сивої давнини. Нібито в 175 році до нашої ери в місті Іудея Антіох Епіфан, який прийшов до влади, вирішив еллінізувати все негрецьке населення. Він заборонив Тору та єврейські закони, а також дав Єрусалиму своє ім'я. Нарешті загарбники вторглися до Храму, осквернили його, принесли на жертовник свиню, зарізали її та внесли кров свині до  святого Храму.

Юдеї не винесли такої поведінки та підняли повстання, на чолі якого стала сім'я Маккавеїв. Незважаючи на невелику кількість воїнів та відсутність гарної зброї, євреям за три роки вдалося витіснити армію Антіоха за межі міста.

Праздник Ханука связывают с бунтом евреев в Иудее во втором веке до нашей эры
Свято Ханука пов'язують із бунтом євреїв у Юдеї у другому столітті до нашої ери

Після війни насамперед вони вирішили упорядкувати розграбований Храм. Євреї очистили жертовник і вирізали з дерева нову менору (храмовий світильник). На жаль, у храмі залишився лише один чан неоскверненого загарбниками масла – його вистачило б лише на один день. Проте, Всевишній зробив диво – олії вистачило на 8 днів горіння – час, необхідний для виготовлення нового масла. Так храм був заново освячений.

На честь дива щороку євреї у своїх будинках запалюють ханукальні світильники, які ставлять на найпомітніших місцях. Сама назва Ханука означає - "освячення", "новосілля". Це свято чистоти і перемоги світла над темрявою, він навчає людей ніколи не впадати у відчай. Як каже єврейська мудрість, трохи світла достатньо для того, щоб розвіяти велику темряву.

КОЛИ ВІДЗНАЧАЮТЬ ХАНУКУ

Як ви зрозуміли з історії свята, Хануку відзначають не один день. Зазвичай свято починається о 25-й день єврейського місяця кислева і триває 8 днів. Щоправда, за григоріанським календарем ця дата щороку різна.

Цього року він розпочнеться 18 грудня, у четвер, і Указом Президента України #303/2020 відзначатиметься як загальнодержавний.

ТРАДИЦІЇ ХАНУКИ

Чимало традицій і звичаїв Ханукі пов'язані з ханукіями – спеціальними святковими світильниками:

  • протягом 8 днів євреї запалюють свічки в ханукії, щодня додаючи по одній: першого дня запалюють одну свічку, другого — дві тощо;
  • свічки встановлюють праворуч наліво, а запалюють зліва направо;
  • запалені перед заходом сонця свічки повинні горіти не менше 30 хвилин після настання темряви;
  • світло ханукальних свічок не можна використовувати з побутовою метою, наприклад, для роботи або читання;
  • заповідь запалювання ханукальних світильників обов'язкова всім, незалежно від матеріального становища;
  • після Хануки потрібно спалити масло і ґноти, що залишилися.

Сейчас же Ханука - это во всех смыслах светлый праздник, который дарит море позитивных эмоций
Зараз же Ханука - це у всіх сенсах світле свято, яке дарує море позитивних емоцій.

У синагогах упродовж усіх восьми днів свята читають молитву подяки “Галель”. У сім'ях у ці дні влаштовуються пишні застілля, головним інгредієнтом у яких є рослинна олія. На Хануку готують оладки, пончики із дріжджового тіста з різними начинками та латкес (схожі на деруни). Дітям у ці дні дарують кишенькові гроші Хануке-гелт та іграшки, пригощають їх солодощами.

Ну а ми вкотре нагадаємо, що відразу після Хануки цього року настане інше свято – Новий рік. Стежити за всіма новинами, пов'язаними із зимовими канікулами та святами, можна знайти за теґом Новий рік 2023.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Аліна Харавасіл

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.