Відключення світла у Києві: як підготувати себе та свій дім до блекаута

Відключення світла у Києві: як підготувати себе та свій дім до блекаута

Майже тиждень тому росіяни випустили по Україні 70 ракет, понад 50 з яких збили наші сили ППО. Мільйони людей тоді лишилися без світла, зв'язку, опалення. Та вже надвечір енергетикам вдалося об'єднати енергетичну систему — за наступні декілька днів ситуація стала стабільнішою.

Розказує Інформатор з посиланням на матеріал Інформатор UA.

Про підступність ворога годі й говорити, тому прогнози щодо часу та масштабу повторних атак не вщухають. Що ми можемо точно зробити в такому випадку? Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки дав декілька порад, які точно стануть у нагоді.

Запасайтеся водою

Подбайте про питну та технічну воду на 2-3 дні. Одній людині потрібно 3 літри питної води та 10 літрів  для гігієни і приготування їжі.

Придбайте кілька 5-літрових пляшок або використовуйте воду з бюветів, колодязів чи шахтних криниць. Воду можна зберігати у коридорі, та в жодному випадку не на балконі - через мороз пляшки можуть тріснути і навіть затопити сусідів.

Очищення води

Воду можна продезінфікувати за допомогою активованого вугілля (4-5 таблеток на літр води), спеціальних туристичних таблеток та фільтрів. Ці методи не 100% очищують воду, але все одно можуть врятувати від зневоднення.

Також можна обрати фільтри LifeStraw або Sawyer з ресурсом близько 1000 літрів - для очищення води навіть із калюж та болота.

Як зберегти продукти

Крупи, макарони, консерви, сублімати, кубики бульйону - першочергово мають бути у ваших запасах. У цьому * списку термос та одноразовий посуд, якщо не буде води й змоги помити тарілки. Обирайте гречану, перлову та вівсяну каші і кускус - їх можна готувати і з холодною водою, кефіром чи молоком.

Наповніть форми для льоду та покладіть їх до морозилки: вони підтримуватимуть низьку температуру і без електрики. Повна морозилка зберігатиме температуру близько 48 годин.

Для дому

Купіть газовий пальник та декілька балонів до нього, а ще подбайте про портативну газову плитку. Працює просто: потрібно вставити в неї газовий балончик, зафіксувати його і запалити.

Що там по одягу

Подбайте про кілька шарів одягу:

1. Натільна білизна, яка відводить вологу

2. Утеплююча білизна

3. Куртка-фліс - флісові речі не можна одягати на голе тіло

4. Легка противітряна куртка - захищає від вітру та вологи

5. Куртка-Softshell

6. Утеплююча куртка з мембранною тканиною - не пропускає вітер та вологу

7. Утеплювач для екстремально холодної погоди

Не забувайте про кінцівки - про руки, ноги, голову. Шапка, баф, рукавиці - обовʼязкові.

Облаштовуємо свою квартиру

Визначте місце, де під час блекауту Житимуть усі. Адже в одній кімнаті легше втримати тепло. За словами експертів, коридор у такому випадку буде найтеплішим місцем.

Утепліть житло: закрийте щілини у рамах вікон, наклейте на скло теплоощадну плівку, утепліть місця між дверима і стіною. За можливості сплануйте варіант переїзду на зиму в будинок із пічним опаленням.

Штори щільно закрийте, це створить додатковий барʼєр між оселею та вулицею та збереже тепло. Ще один лайфхак: навіть звичайна свічка підніме температуру на 2-5 градуси, якщо щільно закрити всі двері та вікна.

Світло

Придбайте собі кишеньковий ліхтарик. Найкраще - у металевому корпусі з алюмінію та із захистом від вологи. Або ж наключні ліхтарики - деякі з них можуть освітити цілу вулицю, заряджаються від USB.

Налобний ліхтар зручно використовувати, коли йдете темним маршрутом або робите щось руками. Для освітлення кімнати підійде кемпінговий ліхтар - схожий на нічник і має розсіяне світіння. Також подбайте про свічки.

Як підзарядитися

Звертайте увагу, щоб у ваших паверів було декілька розʼємів: так можна швидко зарядити не один пристрій. У холодну погоду не забувайте носити павербанк у внутрішніх кишенях. На холоді він розряджається в рази швидше.

Ще візьміть переноски з розʼємами USB, кілька блоків зарядки, кабелі Micro USB та USB Туре-С. Кабелі мають бути короткі та довгі, по дві штуки: один робочий, другий запасний.

Якщо проблеми зі звʼязком

Забезпечити доступ до інформації може радіо. Так ви дізнаєтеся про відбій чи початок повітряної тривоги та важливі новини. Для звʼязку із сусідами використовуйте офлайн месенджери, які працюють через Bluetooth.

Підʼєднайтеся до мережі іншого оператора, національний роумінг зараз безкоштовний. Потрібно змінити вибір мережі з автоматичного на ручний і вибрати Київстар, Vodafone ao lifecell.

Всі новини на тему електроенергії та у Києві та країні за тегом – Відключення світла.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, ав також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Варвара Грекова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.