Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві

Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві

Мери обласних центрів закликають за можливості виїхати на зиму у приватний будинок. Інтерес до теми такої оренди виріс у 2 рази в порівнянні з тогорічним сезоном по всій країні.

В цьому матеріалі ви дізнаєтесь, чи реально орендувати будинок в селі за 3 000 грн, наскільки дорожча оренда будинків у Полтаві в порівнянні зі Львовом та Закарпаттям й чи зможе Одеса отримати «туристів» у зимовий сезон? Інформатор публікує дослідження аналітиків ЛУН.

Що можна дозволити собі в Києві?

Найекономніші варіанти починаються з 3-4 тисяч грн за місяць за «хату в селі» у 30 хвилинах від столиці на авто. З плюсів — це, звісно, піч та колодязь, котрі роблять будинок майже повністю автономним. З недоліків — відсутність міської інфраструктури та ремонт, що «бачив життя». 

З бюджетом в 10 000 грн вже розглядають більш сучасні приватні будинки в передмісті та навіть таунхауси до 100 квадратних метрів. Такі варіанти є цікавою альтернативою, бо є реальна можливість встановити генератор на вулиці.

Приблизно за 20 000 грн, за даними агрегаторів ЛУН, вже є будинки навіть одразу з генератором і камінними залами, що можна вважати хорошими варіантами для тих, хто планує провести зиму з достатнім рівнем комфорту. 

А для людей зі значно більшими фінансовими можливостями саме час придивитись до котеджних містечок сегмента преміум, де за будинок у 370 кв. метрів попросять 10 000 доларів.

Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 1
Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 2
Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 3
Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 4
Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 5

Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 6

Варіанти будинків на заході України

Західні регіони приймають біженців ще з останнього тижня лютого. У Львові в районі Сихова з бюджетом у 10 000 грн можна знайти будинки на 50 квадратів із власною свердловиною, газовим опаленням та каміном. 

На Закарпатті, котре так полюбили IT-спеціалісти, у невеличких селах та містечках для бюджету в 12 000 грн ще є в оренду будинкияАле треба зауважити, що, за даними ЛУН, вибір в прикордонній області вкрай обмежений через надмірний попит.

Як варіант, якщо не Львів і не Закарпаття, можна розглянути Івано-Франківськ. Бюджету в 12.000 грн на місяць вистачить на будинок у 80 кв. метрів із газовим опаленням. І це будинок в межах міста, а, значить, з доступом до непоганої інфраструктури.

Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 7
Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 8
Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 9

Який будинок можна орендувати в Одесі?

Одеський регіон не мав цього року туристичного сезону. Традиційно літо було піком туристів, хоча можливо відносно низькі ціни зможуть привабити людей з інших областей на зимування?

Так, за економваріант, проте з газовим котлом, попросять 4 500 грн за однокімнатний будинок у 45 кв. метрів. За 8 000 грн це вже буде будинок у місті на 60 кв. метрів із індивідуальним опаленням, прибудинковою територією та доступом до міської інфраструктури, що важливо, якщо приїжджаєте з дітьми чи тваринами. За бюджет у 12 000 грн — на околиці Одеси будинок на 160 кв. метрів із газовим котлом, септиком та каміном, що робить його майже незалежним від міських комунікацій.

Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 10
Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 11
Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 12

Оренда будинків в Полтавському регіоні

Полтава цього року прийняла велику кількість ВПО зі сходу. Попит на оренду квартир виріс у декілька разів, що відзначилось на кількості доступних варіантів. Так, за 10 000 грн пропонують 1-кімнатний будинок-студію у передмісті на 60 кв. метрів, проте одразу з генератором та буржуйкою. За подвійний бюджет — за 20 000 грн — це вже буде місце для зимування на 140 квадратів з каміном, котлом та великою прибудинковою територією.

Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 13
Скільки коштуватиме довгострокова оренда будинків в Україні: що можна дозволити собі в Києві 14

Чи відмовляться українці від квартир на користь приватних будинків?

За словами Дениса Суділковського, маркетинг директора ЛУН: «Можна спостерігати ріст зацікавленості щодо ідеї власного будинку. Чи перетвориться цей інтерес у платоспроможний попит покаже лише час, бо собівартість будівництва продовжує зростати в Україні, приватні будинки будуть все дорожчою опцією. До того ж державні програми доступної іпотеки розповсюджуються тільки на квартири, принаймні поки що. Будинки для більшості так і залишаться мрією або другим домом для сім’ї».

 

Всі новини на тему електроенергії та у Києві та країні за тегом – Відключення світла.

Більше новин в нашому Telegram-каналі. Якщо ви стали свідком надзвичайної ситуації чи аварії, виявили небезпечний предмет, бездиханне тіло, помітили вогонь чи підпал, повідомте про це 101, 102 та 103, а також напишіть у нашому Telegram-чаті. Приєднатися до нього можна ТУТ.

Варвара Грекова

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.