Як дієво економити електроенергію в побуті: практичні поради

Як дієво економити електроенергію в побуті: практичні поради

Щоб зменшити навантаження на пошкоджену електромережу, українські енергетики змушені були ввести графіки віялового відключення світла. Ця міра має знизити навантаження на існуючі потужності та дати ремонтникам можливість поступово відновлювати пошкоджені мережі.

Допомогти енергетикам у ремонті може кожен українець. Зменшуючи навантаження на електромережу - ми знижуємо необхідність відключень. І, як приємний бонус - отримуємо менші цифри у комунальних квитанціях. Зменшивши вживання електроенергії -  зможемо витрачати виграші в PM казино на приємніші речі, ніж оплата комунальних.

Які прилади споживають найбільше електроенергії

У списку заходів з економії електроенергії перші місця завжди займають питання освітлення житлових приміщень. Проте, електричні лампочки якраз споживають мінімум енергії. Якщо, звичайно, у вас стоять енергозберігаючі лампи та ви не включаєте більше 1-2 ламп на кімнату.

Значно більше навантаження на електромережу справляє побутова техніка. Ось список побутових електроприладів, які споживають найбільше електроенергії. Споживання вираховується у кіловатах за годину:

  • домашня електроплита - в середньому 3,5;
  • побутовий фен - 2,2;
  • електричний чайник - 2,2;
  • праска - 2,2;
  • пилосос - в середньому, 2 кВт/год в залежності від моделі;
  • електричний водонагрівач (бойлер) - також в середньому 2 кВт/год;
  • посудомийка - 1,05;
  • мікрохвильова піч - 0,8;
  • електричний обігрівач - в середньому, близько 0,7 кВт/год;
  • правильна машинка - 0,7.

За можливості, варто відмовитись від використання подібних приладів на час енергетичної нестабільності. Звичайно, не пропонуємо жити без приготування їжі чи прання взагалі.

Проте, варто перенести використання цих приладів на час найменшого навантаження мережі - ніч або середину дня. Якщо це неможливо через ваш робочий графік - притримуйтеся простого правила. Ніколи не вмикайте одночасно більше одного приладу, який створює суттєве навантаження на мережу.

Як дієво економити електроенергію в побуті: практичні поради 1

Поради щодо економії світла у побуті

На жаль, до цього часу поради з економії електроенергії були не надто популярні в Україні.

  1. Перш за все, замініть всі лампи розжарювання у світильниках не енергозберігаючі - якщо не зробили цього раніше.
  2. Оцініть, чи вам потрібен існуючий рівень освітлення у квартирі чи будинку. Наприклад, люстри з численними лампочками можна замінити на настільні лампи. Або ж викрутити з них всі лампи, крім однієї - якщо полюбляєте верхнє освітлення.
  3. Старайтеся збиратися сім’єю в одному приміщенні, щоб не освітлювати кілька кімнат разом.
  4. Візьміть за правило виключати світло в кімнаті кожен раз, коли виходите. Так само, виймайте з електромережі всі прибори, якими не користуєтеся. Багато приладів споживають електроенергію навіть у неактивному стані, якщо під’єднані до мережі.
  5. Скоротіть використання електроприладів, які потребують багато енергії. Так, електрочайник можна замінити традиційним, пральну машину запускати, лише коли набереться прання на повний барабан, майже повністю відмовитися від використання фену, праски, мікрохвильової печі.
  6. Якщо у ваших приладах доступна така опція - налаштуйте роботу бойлера та пральної машини на нічний час.
  7. За можливості, віддавайте перевагу більш сучасним електроприладам - вони створені за енергозберігаючими технологіями та потребють менше струму.

Звичка до подібних правил допоможе не лише легше пережити кризовий час у країні. Але і значно скоротити комунальні платежі за електроенергію. Одного разу звикнувши вимикати світло - ви покращите своє життя назавжди.

Ми використовуємо файли cookie, щоб забезпечити належну роботу сайту, а вміст та реклама відповідали Вашим інтересам.